Det Udenrigspolitiske Nævn 2004-05 (2. samling), Udenrigsudvalget 2004-05 (2. samling)
Bilag 4, URU Alm.del Bilag 17
Offentligt
146177_0001.png
146177_0002.png
146177_0003.png
146177_0004.png
UDENRIGSMINISTERIETNordgruppen

REFERAT

EUK j.nr. 400.A.5-0-0Den 25. februar 2005
Rådsmøde (almindelige anliggenderog eksterne forbindelser) den 21.-22. februar 2005.

1. Flerårige finansielle rammer 2007-2013

På rådsmødet var der en bred drøftelse af kategori 1a i Kommissionens forslag vedrørendekonkurrenceevne, vækst og beskæftigelse. Det var den første drøftelse af emnet i Rådet foralmindelige anliggender og eksterne forbindelser siden offentliggørelsen af Kommissionensforslag til de finansielle perspektiver den 14. juli 2004. På rådsmødet var der fortsat bredmodstand mod forslaget om oprettelse af en vækstfond, som skal kunne tilvejebringe et årligttilskud på 1 mia. euro. Der fremkom ikke markante bevægelser i medlemslandenes holdninger,og formandskabet drog ingen operative konklusioner på drøftelsen. Kommissionen ventes atfremlægge den sidste pakke af forslag inden for denne kategori i løbet af april 2005.

2. Forberedelse af Det Europæiske Råd den 22.-23. marts 2005: Lissabon-strategien

Formandskabet præsenterede udkast til kommenteret dagsorden for mødet i Det EuropæiskeRåd den 22.-23. marts 2005. Rådet noterede sig udkastet uden debat. Rådet ventes at have ensubstansdrøftelse af emnet på næste møde den 16.-17. marts 2005.

3. Mellemøsten

Rådet havde en overordnet drøftelse af situationen i regionen efter topmødet i Sharm el-Sheikh, Egypten, den 8. februar 2005 mellem Israels premierminister Sharon og denpalæstinensiske præsident Mahmoud Abbas (Abu Mazen). Nødvendigheden af bredinternational opbakning til den igangværende positive udvikling blev understreget, ligesomenigheden mellem EU og USA om målet om at opnå en varig, retfærdig og omfattende fredmellem israelerne og palæstinenserne blev fremhævet. Rådet fremhævede herudovervigtigheden af at støtte det palæstinensiske selvstyre i den videre proces samt Mellemøst-kvartettens (EU, USA, FN og Rusland) centrale rolle heri. Der blev vedtaget rådskonklusionerom den mellemøstlige fredsproces samt om mordet på den tidligere libanesiske premierministerRafiq al-Hariri den 14. februar 2005.

4. Irak

Rådet havde en kort drøftelse af situationen i Irak efter de succesfulde valg i Irak efter den 30.januar 2005. Den korte drøftelse var præget af positive og fremtidsorienterede meldinger frafransk og britisk side. Fransk forslag om international donorkoordinationsmekanisme for Irakpræsenteret. Enighed om fælles aktion for civil ESDP mission, der har til formål at støtte
2
opbygningen af en moderne retssektor gennem integreret træning af dommere,politiinspektører og fængselsdirektører. Danmark har tilbudt at afholde 2-3 sådanne kurser.

5. Det vestlige Balkan

Rådet drøftede situationen i Kosovo og Kosovos fremtidige status med udgangspunkt i enbriefing ved FN’s Generalsekretærs Særlige Repræsentant Søren Jessen-Petersen. Det udtryktestøtte til dennes arbejde for gennemførelse af Sikkerhedsrådsresolution 1244, og opfordrede demidlertidige selvstyremyndigheder i Kosovo til uden forbehold at arbejde for skabelse af etmulti-etnisk Kosovo på basis af de standarder, der er fastsat af FN. Rådet opfordredeselvstyremyndighederne til at udnytte de beføjelser, de har fået overført fra UNMIK, FN’sadministration i Kosovo, og opfordrede UNMIK til at undersøge muligheden for yderligereoverførsel af beføjelser. Rådet mindede om, at Kosovo, som resten af det vestlige Balkan, harer perspektiv om medlemskab af EU, hvorfor EU er involveret i den proces, der skal lede fremmod fastlæggelse af Kosovos fremtidige status.Rådet fastslog, at der ikke kan blive tale om tilbagevenden til situationen før 1999, men om etmulti-etnisk og demokratisk Kosovo på grundlag af EU’s værdier og standarder. Detopfordrede til dialog, herunder mellem Pristina og Beograd, fortsættelse af reformprocessen, ogfuldt samarbejde med Krigsforbryderdomstolen vedrørende det tidligere Jugoslavien. Dettilsagde fortsat støtte fra EU til Kosovos økonomiske udvikling.Rådet anmodede endelig den Særlige Repræsentant, EU-formandskabet og Europa-Kommissionen om sammen med FN og andre involverede parter at undersøge, hvorledes EUkan bidrage til den videre proces.Rådet opfordrede de kompetente organer til at arbejde videre med et af Kommissionen forelagtforslag til forhandlingsramme for optagelsesforhandlinger med Kroatien, med henblik på, atdisse forhandlinger – forudsat fuldt kroatisk samarbejde med krigsforbryderdomstolen – kunneåbnes den 17. marts 2005, i overensstemmelse med det Europæiske Råds konklusioner. Detmindede om, at fuldt og ubetinget samarbejde med domstolen forblev en forudsætning forVestbalkan-landenes tilnærmelse til EU. Rådet opfordrede Kroatien til at tage de nødvendigeskridt og gentog, at den sidste tilbageværende sigtede – hvormed tænktes på den kroatiskeeksgeneral Ante Gotovina – måtte lokaliseres og bringes til Haag snarest muligt.

6. Transatlantiske relationer

Der var en kort behandling af dagsordenspunktet. Alene formandskabet og Kommissionenafgav indlæg vedr. navnlig praktiske aspekter af topmødet. Det reviderede oplæg til presselinjeblev ikke drøftet.

7. EU’s Naboskabspolitik:

UkraineRådet hilste den nye ukrainske regering og dens ambitiøse reformprogram velkommen ogvedtog konklusioner omfattende en række foranstaltninger til støtte for et demokratisk og
3
reformorienteret Ukraine. Foranstaltningerne bygger på den forslagspakke, som var fremlagt afEU’s Høje Repræsentant Solana og kommissær Ferrero-Waldner.MoldovaEU's position i relation til Samarbejdsrådet med Moldova blev vedtaget uden debat.

8. Revision af Cotonou-aftalen

Der blev vedtaget rådskonklusioner om information og erklæring fra EU om den nyefinansprotokol til brug for EU-AVS ministermøde den 23. februar 2005. Rådskonklusionernefølger formandskabets oplæg med enkelte præciseringer. Endvidere berørtes kort Kommis-sionens forhandlingsoplæg vedr. tre udestående politiske emner, nemlig masseødelæggelses-våben, ICC og procedure. Vedr. masseødelæggelsesvåben præciserede kommissær Michel, atder ikke var lagt op til at ændre på EU’s generelle holdning fra november 2003. Michelbekræftede, at misligholdelse af den nye art 11. ville føre til art. 96 konsultation på sammemåde, som hvis artiklen var en del af den øvrige gruppe af ”væsentlige elementer”.

9. Forberedelse af EU-ASEAN ministermøde den 10.-11. marts 2005

Punktet blev taget af dagsordenen.

10. Sudan

Der blev vedtaget rådskonklusioner, hvor fredsaftalen mellem Sudans regering ogoprørsbevægelsen i det sydlige Sudan SPLM/A hilses velkommen. EU tilsiger sin støtte tilgennemførelsen af fredsaftalen, betinget af at der også findes en løsning på konflikten i Darfur.Der udtrykkes bekymring over sikkerhedssituationen i Darfur, og det understreges, at pressetpå parterne må forstærkes, samt at de skyldige i menneskerettighedskrænkelser må stilles tilansvar for deres gerninger. Rapporten fra den uafhængige undersøgelseskommission omovergrebene i Darfur hilses velkommen. Rådet bekræfter EU’s fortsatte støtte til denInternationale Straffedomstol (ICC) og opfordrer FN’s Sikkerhedsråd til at tage en hurtigbeslutning i spørgsmålet.

11. Udkast til Rådets afgørelse om bemyndigelse af Kommissionen til at føre

forhandlinger med Canada om en aftale om benyttelse af visse

passageroplysninger (API og PNR)

Punktet blev taget af dagsordenen.

12. Kommissionens forslag til Rådets beslutning om autorisation af Kommissionen

til under visse betingelser at påbegynde forhandlinger med visse tredjelande om

aftaler for gensidig anerkendelse af kvalifikationer for fysiske personer, der

udbyder tjenesteydelser inden for arkitektur, byplanlægning eller landskabsarkitektur

Punktet blev taget af dagsordenen for rådsmødet, men er blevet vedtaget på rådsmødet (retligeog indre anliggender) den 24. februar 2005.

13. Forslag til Rådsbeslutning vedrørende vedtagelse af aftale mellem Vietnam og

EU om markedsadgang

Punktet blev taget af dagsordenen.
4

14. Eventuelt:

Topmødet mellem Bush og Putin i BratislavaRådet blev kort orienteret om topmødet af Slovakiet.De Store SøerUdenrigsministrene drøftede udviklingen i Den Demokratiske Republik Congo, der blevbetegnet som bekymrende. Der var ikke tilstrækkelige finansielle ressourcer til dannelse af enintegreret hær forud for valgafholdelse medio 2005. Udenrigsministrene vil på rådsmødet imarts bl.a. drøfte de forestående valg i Den Demokratiske Republik Congo. Spørgsmålet vilogså blive drøftet på et møde blandt EU landenes Afrika-direktører inden næste rådsmøde.BelarusLitauen afgav et indlæg efter de kendte retningslinier, hvor man ønskede en mere ambitiøstilgang fra Kommissionen vedr. EU’s bistand til Belarus. Formanden gav ikke mulighed fordebat.MercosurUdenrigsministrene drøftede kort status og udsigterne for forhandlingerne mellem EU ogMercosur om en frihandelsaftale - herunder den kommende forhandlingskalender, deromfattede tekniske møder, forhandlinger på ministerniveau i april og et EU-Mercosurministermøde i Luxembourg i maj. Der var enighed om vigtigheden af at opretholdemomentum i forhandlingerne ift. Mercosur, idet der samtidig pegedes på betydningen af atsikre en passende balance i EU's forhandlingsoplæg.UNDPUnder frokosten berørtes kort kandidaturer til posten som administrator for UNDP.