Notat Dato J.nr. Sagsbeh. Org. enhed : : : : 30. juni 2005 121 -4 RNo/SVF 3. Kontor/Energistyrelsen Referat fra Rådsmødet (transport, telekommunikation og energi) den 27.-28. juni 2005 –  transport- og energidelen. Dagsordenspunkt 3: Forslag til direktiv om kørekort,  KOM(2003) 621. Rådet noterede sig formandskabets statusrapport for arbejdet med forslaget, der skal erstatte det eksisterende direktiv (EØF) 91/439 om kørekort (2. kørekor tdirektiv). Dagsordenspunkt 4: Forslag til forordning om internationale jernbanepas- sagerers rettigheder og forpligtelser,  KOM(2004) 143. Rådet noterede sig formandskabets rapport om arbejdet med forslaget. Forslaget indebærer fastsættelse af rettigheder og pligter for pass agererne på internationale jernban eforbindelser. Forslaget indeholder krav vedrørende: Jernbanevirk somhedernes erstat- ningsansvar i forhold til passagerne ved eventuelle ulykker, aflysninger og forsinkelser, informationsniveauet til passagerne før, under og efter rejsen og herunder også jernbanev irksomhedernes forpligtigelse til at varetage salg af billetter til internationale rejser, handicaptilgængeligheden samt o  p- rettelse af et organ, der skal være ansvarlig for gennemførelsen af foror   d- ningen. Dagsordenspunkt 5: Meddelelse fra Kommissionen: Europæisk handling  s- program for trafiksikkerheden: halvering af antallet af trafikofre inden 2010: en fælles opgave,  KOM(2004) 143. Rådet havde en drøftelse om trafiksikkerhed på baggrund af tre spørgsmål fra formandskabet, der vedrørte følgende emner: 1)   Fællesskabets rolle i forhold til trafiksikkerhed, herunder hvilke tiltag der skal satses på. 2) Håndhævelse på tværs af grænserne, og 3) Hovedprioriteterne for at nå m å- let om at halvere antallet af trafikofre. Formandskabet konkluderede ikke på selve drø  ftelsen, men oplyste, at man vil afvente Kommissionens midt- vejsevaluering af handlingsplanen.
Side 2 af 3 Dagsordenspunkt 6: Eksterne relationer på luftfartens område. Rådet vedtog et sæt rådskonklusioner som svar på Kommissionens medd e- lelse om udvikling af dagsordenen for Fællesskabets eksterne luftfartspol  i- tik. Desuden blev der vedtaget Rådsbeslutninger om underskrivelse, forel ø anvendelse og indgåelse af aftalen mellem Fællesskabet og Ch   ile om visse aspekter af lufttrafik. Endeligt redegjorde Kommissionen for forhandlingerne om en luftfartsafta- le med USA. Rådet noterede sig Kommissionens redegørelse. Dagsordenspunkt 7: Forslag til direktiv om fælles regler for certificering af flyveledere, KOM(2004) 473. Rådet vedtog politisk enighed om forslaget til direkt iv, der har til formål at øge sikkerhedsstandarderne og forbedre mobiliteten af flyveledere i EU. Forslaget finder anvendelse på ansøgninger om certifikat til flyveledere og elever ansat af udbydere af luftfartstjenester, som hovedsageligt tilbyder tjenester til civil lufttrafik. Dagsordenspunkt 8: Forslag til beslutning om retningslinjer for transeuro- pæiske net på energiområdet, KOM(2003) 742. Rådet vedtog politisk enighed om beslutningsforslaget. Beslutningen o p- stiller en procedure for prioritering af projekter der kan fremme udviklin- gen af den europæiske infrastruktur på el   - og gasområdet. Kommissionen beklagede Rådets manglende lydhørhed overfor en række af Kommissi o- nens og Europa-Parlamentets synspunkter og afgav på den ba ggrund en erklæring til rådsm   ødeprotokollen. Dagsordenspunkt 9: Forslag til direktiv om energieffektivitet i slutanven- delserne og om energitjenester, KOM(2003) 739. De tilbageværende forbehold blev som forventet løftet og Rådet vedtog den politiske enighed om direktivet. Danmark støttede også direktivforslaget, men oplyste samtidig om de netop vedtagne ambitiøse energisparemål i Danmark. Fra dansk side tilkendegav man, at man i forbindelse med be- handlingen af direktivforslaget i anden læsning ville arbejde for, at Rådet imødekommer  Europa-Parlamentet og Kommissionen på en række punkter, herunder i ønsket om bindende målsætninger. Dagsordenspunkt 10: Meddelelse fra Kommissionen: Grønbog om energ i- effektivitet.
Side 3 af 3 Kommissionen præsenterede den netop vedtagne grønbog om energieffe   k- tivitet, som nu ville blive genstand for en bred og åben debat, hvor alle i n- teressenter ville blive inddraget. En lang række medlemsstater tog efterfø   l- gende ordet og hilste grønbogen velkommen som et nyttigt og rettidigt in i- tiativ. Dagsordenspunkt 11: Internationale relationer på energiområdet. Information ved Kommissionen/drøftelse EU-OPEC Kommissionen gav en kort orientering om resultatet af mødet med OPEC den 9. juni 2005, der svarede til indholdet af pressemeddelelsen fra mø De foreslåede rådskonklusione  r blev herefter vedtaget. EU-Rusland Kommissionen orienterede kort om status for energidialogen med Rusland. De foreslåede rådskonklusioner blev vedtaget. BASREC Den polske delegation informerede om BASREC-samarbejdet. Orienterin- gen efterfulgtes af en debat i Rådet om EU’s relationer til BASREC. Traktaten om et energifællesskab mellem EU og en række sydøsteuropæ i- ske lande Kommissionens korte statusorientering blev taget til efterretning af Rådet.