Folketinget — Retsudvalget Christiansborg, den 8. marts 2005 Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere. Betænkning fra Udvalget om virksomhedspant Udvalget om virksomhedspant har afgivet betænkning, jf. vedlagte omtale fra Justitsmi- nisteriets hjemmeside. Justitsministeriet har oplyst, at betænkningen nu er sendt til tryk og vil blive oversendt til Retsudvalget i trykt form inden for et par uger. Indtil da kan be- tænkning i sin helhed findes på ministeriet hjemmeside www.jm.dk . Med venlig hilsen Jørgen Nielsen, udvalgssekretær.
- 2 - Justitsministeriet Nye regler om virksomhedspant 08.03.2005   Justitsminister Lene Espersen har modtaget en betænkning fra Udvalget om virksomhedspant. Virk- somhedspant er en ny pantsætningsform, hvor virksomhederne på en enkel og samlet måde kan b  e- låne bl.a. deres kundetilgodehavender, varelager og goodwill. Det kan betegnes som et ”flydende pant”, der omfatter virksomhedens aktuelle aktiver. Pantsætningen vil ikke være til hinder for, at varelageret mv. sælges og dermed udgår af pantet. På samme måde vil nye aktiver, virksomheden indkøber, blive omfattet af pantet. Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen udtaler: ”Regeringen ønsker at skabe bedst mulige vækstvilkår for erhverv slivet i Danmark. Derfor er jeg meget tilfreds med, at Udvalget om virksomhedspant har lavet en grundig rapport, der præsenterer en ny pantsætningsform til gavn for erhvervslivet. Virksomhedspant et vigtigt skridt i retning af mere vækst, fordi virksomh edernes muligheder for fremskaffelse af kapital øges. Det styrker samtidig konkurrenceevnen og væksten.” Justitsminister Lene Espersen udtaler: ”Jeg er glad for, at udvalget grundigt har overvejet de retlige og praktiske spørgsmål, en ordning med virksomhedspant kan give anledning til. Virksomhedspant vil kunne give virksomhederne bedre muligheder for at anvende deres aktiver som grundlag for finansiering. Samtidig er der en række væsentlige forhold, der skal tages højde for, bl.a. skal der sikres en forsvarlig bobehandling af kon- kursramte virksomheder. Udvalgets forslag til regler om virksomhedspant vil nu blive sendt i høring, og jeg vil herefter tage stilling til udformningen af et lovforslag, som jeg forventer at fremsætte for Folketinget i indevæ- rende folketingssamling.” Til baggrund: Betænkningen indeholder udvalgets overvejelser og forslag om et virksomhedspant. Forslaget inde- holder følgende hovedpunkter: Det foreslås, at erhvervsvirksomheder for en række aktivtypers vedkommende får mulighed for at underpantsætte, hvad de ejer og fremtidig erhverver. Pantsætningen vil ikke være til hinder for, at varelageret mv. sælges og dermed udskilles af panteretten. På samme måde vil nye aktiver, der in  d- købes, blive omfattet af virksomhedspantet. Det foreslås nærme re, at virksomhedspant bl.a. skal kunne omfatte kundetilgodehavender, varelagre, fabriksnye biler, driftsinventar og driftsmateriel, goodwill, domænenavne samt patent- og varemærkerettigheder. Virksomhedspant vil derimod ikke kunne omfatte bl.a. fast ejendom, andelsboliger, skibe og luftfartøjer. Der eksisterer allerede vel- fungerende pantsætningsordninger for disse aktiver.
- 3 - Udvalget foreslås, at der af hensyn til det offentliges restanceinddrivelse tilvejebringes særlige re g- ler om udlæg for skatte- og afgiftskrav mv. Udlæg for disse krav går således efter udvalgets forslag forud for et virksomhedspant. Der foreslås endvidere særlige regler med henblik på at sikre, at der altid vil være tilstrækkelige midler til at dække udgifterne ved bobehandling af virksomheder, der har virksomhedspantsat sine aktiver. Det foreslås, at virksomhedspanthaveren hæfter med 50.000 kr. hertil. Som et supplement til virksomhedspant foreslås en mindre omfattende ordning, hvor indehaveren af en erhvervsvirksomhed kan vælge at underpantsætte alene virksomhedens udestående og fremtidige kundetilgodehavender (fordringspant). Fordringspant giver ikke som ved virksomhedspant anled- ning til at foreslå indførelse af nye regler om bobehandling og om det offentliges udlæg mv., og det vil dermed kunne være mere attraktivt for mindre virksomheder. Udvalget om virksomhedspant blev nedsat i september 2003 med landsdommer Lars Lindencrone Petersen som formand. Udvalget er sammensat af repræsentanter for en række interesseorganisatio- ner, herunder bl.a. Finansrådet, Realkreditrådet, Håndværksrådet, Dansk Industri, HTS, Dansk Handel & Service, Finans & Leasing og Advokatrådet, samt embedsmænd fra Finansministeriet, Skatteministeriet, Økonomi- og Erhvervsministeriet og Justitsministeriet. Eventuelle spørgsmål kan rettes til kontorchef Henrik Øe (tlf. 33 92 27 09, mobil 21 26 70 22). B e- tænkningen kan findes på Justitsministeriets ( www.jm.dk) og Økonomi- og Erhvervsministeriets (www.oem.dk) hjemmeside.