Justitsministeriet Lovafdelingen Dato: 21. juli 2005 Kontor: Procesretskontoret Sagsnr.: 2005-748/21-0168 Dok.: MFK40146 Slotsholmsgade 10 Telefon: + 45 33 92 33 40 E-post: [email protected] DK 1216 København K Telefax: + 45 33 93 35 10 Internet: http://www.jm.dk FORELØBIGT NÆRHEDSNOTAT vedrørende  forslag til ændring   af Rådets  forordning (EF) nr. 1348/2000 af 29. maj 2000 om forkyndelse i medlemsstaterne af retslige og udenretslige dokumenter i civile og kommercielle sager (KOM(2005)305 endelig) 1. Formålet  med forslaget Kommissionen har den 7. juli 2005 fremsat et forslag til Europa-Parlamentets og Rådets fo rord- ning om ændring af   Råde ts forordning (EF) nr. 1348/2000 om forkyndelse i medlemsstaterne af retslige og udenretslige dokumenter i civile og kommercielle sager. Forslaget er modtaget i Rå- det i dansk sprogversion den 12. juli 2005. Forslaget er fremsat under henvisning til Traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fælle sskab, særlig artikel 61, litra c, jf. artikel 65, der tillægger Fællesskabet beføjelse r til at vedtage foran- staltninger vedrørende samarbejde om civilretlige spørgsmål med grænseoverskridende virkni n- ger i det omfang, de er nødvendige for det indre markeds funktion. Forordning (EF) nr. 1348/2000 om forkyndelse i medlemsstaterne af retslige og udenretslige dokumenter i civile og kommercielle sager trådte i kraft  den 31. maj 2001. Kommissionen har indsamlet oplysninger om og drøftet anvendelsen af forordningen. Kommissionen har endvid ere iværksat en undersøgelse af forordningens anvendelse,    ligesom Kommissionen den 1. oktober 2004afgav en r apport om anvendelsen af forordningen. Forslaget er fremsat med hjemmel i TEF afsnit IV. Protokollen om Danmarks stilling, der er knyttet til Amster- damtraktaten, finder derfor anvendelse.
- Formålet med forsl aget er ifølge Kommissionen  at forbedre fremsendelse og forkyndelse af rets- lige og udenretslige dokumenter i civile og kommercielle sager mellem medlemsstaterne, at for- enkle anvendelsen af visse af forordningens bestemmelser samt at forbedre retssikkerheden for rekvirenten og adressaten. Hovedelementerne i forslaget er følgende: - Indførelse  af pligt til at foretage forkyndelse inden for en måned efter  modtagelsen af do- kumentet i den modtagende instans. Den modtagende instans skal endvidere omgå ende underrette den fremsendende instans, såfremt det ikke har været muligt at foretage fo   r- kyndelse. - Af hensyn til en ensartet anvendelse af forordningen i alle medlemsstater indføres der en fælles frist på en uge, inden for hvilken adressaten kan nægte at modtage et dok ument og returnere det. Det præciseres endvidere, at adressaten også straks ved forky   ndelsen kan nægte modtagelsen direkte over for den, der fork  ynder dokumentet. - Der indføres  pligt til at give adressaten skriftlig underretning om, at adressaten kan nægte at modtage et dokument. Underretningen skal ske ved brug af en standardformular. - Efter de nugældende bestemmelser kan et dokument nægtes modtag et, bl.a. hvis doku- mentet ikke er affattet på et af afsenderstatens sprog, som adressaten forstår.   Efter forsla- get vil det være tilstrækkeligt, at adressaten forstår det sprog, dokumentet er affattet på, uanset om det er afsenderstatens sprog eller ej. - Indføre lse af mulighed for at rette fejl ved forkyndelsen ved at forkynde en oversættelse af dokumentet for adressaten i overensstemmelse med forordningens bestemmelser. - Fastsættelse af forkyndelsesdato som den dato, på hvilken dokumentet er forkyndt efter loven i adressatens medlemsland. Skal et dokument i henhold til en medlemsstats lov væ- re forkyndt inden for en bestemt frist, for at rekvirenten bevarer sine rettigheder, er den dato, der lægges til grund i relation til rekvirenten,   dog den dato, der gælde  r i henhold til den pågældende medlemsstats lov. - Omkostninger ved brug af stævningsmand eller anden person, der er kompetent efter l  o- ven i adressatens medlemsstat, skal beregnes efter et af den pågældende medlemsstat på forhånd fastsat gebyr  under overholdelse af principperne om proportionalitet og ikke- forskelsbehandling.
- - Indførelse af et ensartet krav (rekommanderet brev med modtagelsesbevis eller tilsv aren- de) for alle medlemsstater vedrørende postforkyndelse. 2. Forslagsstillernes vurdering af nærheds  princippet Kommissionen anfører  om forholdet til nærhedsprincippet, at   formålet med forslaget, som er at bringe fremsendelse og forkyndelse af retslige og udenretslige dokumenter i civile og kommerci- elle sager til at fungere endnu bedre og hurtigere mellem medlemsstaterne, at forenkle anvendel- sen af visse af forordningens bestemmelser og forbedre retssikkerheden for rekvirenten og adres- saten, ikke kan opfyldes tilfredsstillende af medlemsstaterne selv, fordi de ikke kan garantere ensartethed i de regler, der gælder i Fællesskabet. Denne målsætning kan kun nås på fæ lles- skabsplan. 3. Regeringens foreløbige vurdering af nærhedsprincippet Forslaget har til formål  at forbedre fremsendelse og forkyndelse af retslige og udenretslige do- kumenter i civile og kommercielle sager mellem medlemsstaterne, at forenkle anvendelsen af visse af bestemmelserne i Rådets forordning (EF) 1348/2000 og at  forbedre retssikkerheden for rekvirenten og adressaten. På den baggrund finder regeringen på det foreløbige grundlag, at næ r- hedsprincippet er overholdt.