Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Dato: 23. juni 2005 Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2005-5410-0011 Dok.: LGH40085 Slotsholmsgade 10 Telefon: 33 92 33 40 E-post: [email protected] 1216 København K Telefax: 33 93 35 10 Internet: http://www.jm.dk NÆRHEDSNOTAT vedrørende forslag til Rådets direktiv om minimumsregler for beskyttelse af slagtekylli nger (KOM (2005) 221 endelig) 1. Formålet med forslaget Kommissionen har den 30. maj 2005 fremsat et forslag til Rådets direktiv om minimumsregler for beskyttelse af slagtekyllinger. Forslaget er modtaget i dansk sprogversion den 13. juni 2005. Forslaget  har  ifølge  Kommissionen  til  formål  at  indføre  fælles  mindstekrav  til  beskyttelse  af slagtekyllinger. På nuværende tidspunkt er slagtekyllinger udelukk   ende omfattet af de generelle regler  i  Rådets  direktiv  1998/58/EF  af  20.  juli  1998  om  beskyttelse  af  dyr,  der  holdes  til  lan d- brugsformål. Direktivforslaget finder anvendelse på besætninger med 100 slagtekyllinger eller derover og o   m- fatter ikke avlsbesætn  inger og rugeægsproduktion. Forslaget fastlægger generelle bestemmelser for alle kyllingebesætninger, herunder om kylli nge- huses  indretning,  bestemmelser  om  drikkevandsanlæg,  adgang  til  foder  og  tør  strøelse,  stø jni- veau, tilsyn, rengøring og desinfektion,  opbevaring af kontroloptegnelser samt om operative ind- greb. I forbindelse med krav til kyllingehusenes indretning fastsættes endvidere regler om lys. Lysi  n- tensiteten skal være på mindst 20 lux i lysperioderne, målt i kyllingernes øjenhøjde, og skal ku n- ne  oplyse  hele  gulvarealet.  Inden  for  tre  dage  efter  kyllingernes  placering  i  huset  og  indtil  tre
- dage før forventet tidspunkt for slagtning skal der følges et lysprogram, der indeb  æ  rer en samlet daglig mørkeperiode på mindst 8 timer med en sammenhængende per iode på ikke under 4 t imer. Belægningsgraden  må  som  udgangspunkt  ikke  overstige  30  kg  levende  vægt  pr.  m 2.  Belæ  g- ningsgraden kan dog øges til max. 38 kg levende vægt pr. m2 under forudsætning af overho  ldelse af supplerende regler. Hvis belægningsgraden  s  kal øges, skal der bl.a.  foreligge detaljeret dokumentation af virkso m- hedens produktionssystem, produktionsmål, planer for tilsyn af henholdsvis besæ   tningen og det tekniske udstyr, procedurer for udtynding, rengøring og desinfektion. Hertil kommer oply sninger om leverandører, tilknyttet dyrlæge og personale samt registrering af o   plysninger om temperatur, luftfugtighed og vandforbrug m.v. Der skal ligeledes foreligge dokumentation for ventilation og klimastyring, vandings- og fodringssystemer, strøelse samt  alarmsystem. Herudover skal der foretages besætningskontrol med henblik på bl.a. at kontrollere, at u   dstyr og drift af kyllingeproduktionen er egnet til at sikre et acceptabelt niveau for dyrenes velfærd. End  e- lig skal der på slagteriet foretages undersøg  elser af et repræsentativt udsnit af mindst 200 kylli  n- ger med henblik på bl.a. at vurdere dødeligheden samt forekomsten af trædepudesvidni nger. Fo- rekomsten af trædepudesvidninger vurderes på baggrund af kontrol af én fod pr. kylling og kat  e- goriseres i tre grupper, hvor ingen svidninger giver 0 point, mindre svidninger 1 point og alvorli- ge svidninger 2 point. Herefter beregnes den samlede pointscore, således at gruppen med 1 point ganges med 0,5, mens gruppen med scoren 2 ganges med 2. Er den samlede gennemsnitlige po- intscore mere end 50 point, underrettes ejeren/besidderen, samt bedriftens faste dyrlæge og my  n- dighederne. Direktivforslaget fastsætter endvidere krav til uddannelse af personale, der har med slagteky  llin- ger at gøre, herunder undervisning med fo kus på dyrevelfærd. Medlem   slandene pålægges i den forbindelse at sørge for, at kurser mv. oprettes og godkendes, samt at der udstedes kursu sbeviser for gennemført uddannelsesforløb. Forslaget indeholder endelig bestemmelser om medlemslandenes pligt til at foreskrive sanktioner for  overtrædelse  af  nationale  regler,  der  gennemfører  direktivet.  Ligeledes  fastsættes  det,  at Kommission inden for to år skal udarbejde en rapport om mulighede rne for at indføre en mær   k- ningsordning, der fremhæver kyllingekød produce   ret i overensstemmelse med dyreværnsmæss i- ge standarder. Herudover skal Kommissionen inden for fem år udarbejde en ra pport om geneti- ske parametres betydning for konstaterede problemer, der forringer dyrevelfæ  rden. Et grundnotat om forslaget er under udarbejdelse og vil snarest blive sendt til Folketinget.
- 2. Kommissionens vurdering af nærhedsprincippet Kommissionen har om forholdet til nærhedsprincippet anført, at formålet med forslaget ikke kan opfyldes tilfredsstillende af medlemslandene selv, idet forskelle i medlemslandenes eksisterende regler for slagtekyllinger kan have betydning for konkurrencen. Efter Kommissionens opfattelse vil medlemslandenes egne initiativer være utilstrækkelige til at opnå  de  mål,  som  Kommissionens  forslag  tilsigter.  Fælles  m inimumsregler  for  beskyttelse  af slagtekyllinger i EU er nødvendige for også at sikre rationel udvikling inden for produkti  onen af slagtekyllinger. På nuværende tidspunkt er opdræt af slagtekyllinger som ovenfor nævnt   omfattet af de generelle regler i direktiv 1998/58/EF af 20. juli 1998 om beskyttelse af dyr, der holdes til landbrugsfor- mål. Særlige regler om krav til beskyttelse af slagtekyllinger findes imidlertid kun i Sverige og i Danmark. Kommissionen finder på den baggrund, at en harmonisering i EU  ved hjælp af minimumsre  gler på området vil være medvirkende til at undgå en skævvridning af markedet som følge af fo rskel- le i medlemslandenes nationale lovgivning. 3. Regeringens foreløbige vurdering af nærhedsprincippet Regeringen  finder,  at  nærhedsprinc  ippet  må  anses  for  overholdt,  da  forslaget  efter  regeri ngens opfattelse vil være medvirkende til at skabe lige vilkår for produktionen af slagtekyllinger. Det er endvidere regeringens opfattelse, at kun en samlet indsats i EU kan skabe tilstrækkelig si  kkerhed for en generel forbedring af dyrevelfærden for slagtekyllinger inden for fællesskabet, idet Da n- mark og Sverige på nuværende tidspunkt er de eneste lande med nationale regler på omr å det.