Justitsministeriet Dato: 23. juni 2005 Dok.: KJO40057 Slotsholmsgade 10 Telefon: 33 92 33 40 E-post: [email protected] 1216 København K Telefax: 33 93 35 10 Internet: http://www.jm.dk P R E S S E M E D D E L E L S E Udvalg foreslår modernisering og effektivisering af  tinglysningen Justitsminister  Lene  Espersen  har  modtaget  Tinglysningsudvalgets  betænkning  nr.    1461/2005 om varetagelse af tinglysningsopgaven fra udvalgets formand, høje steretsdommer Lars Bay Lar- sen. Udvalget foreslår, at  der i forbindelse med overgangen til ”papirløs”    tinglysning gennemfø- res en centralisering af tinglysningen, således at tinglysningen foregår ét sted for hele landet, og således at ansvaret for tinglysnin gen forbliver hos domstolene. Udvalget foreslår samtidig  en of- fentlig-privat samarbejdsmodel, hvor private i væsentligt omfang medinddrages   og bl.a. skal stå for udvikling og drift af det planlagte fuldt digitale tinglysningssystem. Justitsminister Lene Espersen udtaler: ”  Jeg er glad for det meget gennemarbejdede og spændende   forslag om organiserin- gen af tinglysningen, som jeg har modtaget fra Tinglysningsudvalgets formand. Udvalget  lægger  op  til    en  ny  struktur  for  organiseringen  af  tinglysningen,  der  ind- drager  private  aktører,  samtidig  med  at tinglysningen  bevares  som  en  myndighed s- opgave. Det giver sikkerhed for brugerne af systemet, at det offentlige fortsat inde- står for tingbogens rigtighed og har ansvaret, hvis der opstår fejl. I sammenhæng   med den planlagte overgang til papirløs tinglysning  vil en gennemf ø- relse af forslaget om en offentlig-privat samarbejdsmodel medføre en  modernisering og effektivisering af tinglysningssystemet. Regeringen  er meget positiv over for udvalgets  oplæg,    som er baseret på den ko m- mende digitalisering, og som vil være   til gavn for både omsætning og belåning af fast ejendom og dermed i sidste ende til gavn for borgerne.   Tinglysningsudvalgets  betænkning    vil  nu  blive  sendt  i  høring ,  og  den  vil  indgå  i   de videre overvejelser om en tinglysningsreform.”
- Til baggrund: Justitsministeriets  Tinglysningsudvalg  blev  nedsat  i  august  2003  med  højesteretsdommer  Lars Bay Larsen som formand. Udvalget, der bl.a. er sammensat af repræsentanter for   en række   myn- digheder,  interesseorganisationer, har til opgave at komme med forslag til en samlet modernise- ring og effektivisering af tinglysningen. Udvalget skal navnlig komme med forslag til, hvordan der bedst muligt kan gennemføres en fuldstændig     ” papirløs ”  tinglysning, og overveje, om vare- tagelsen af tinglysningsopgaven kan organiseres på en bedre og mere effektiv måde. I  denne delbetænkning behandles det ene af de to hovedspørgsmål, der er stillet udvalget: Kan tinglysningsopgaven, der i dag udføres decentralt ved landets 82 byretter,   organiseres på en be d- re og mere effektiv måde? Tinglysningsudvalget anbefaler i betænkningen,   at tinglysningen organiseres i en offentlig-privat samarbejdsmodel i forbindelse med overgangen til papirløs tingly sning. Ved  samarbejdsmodellen  er  det  forudsat,  at  tinglysningen  centraliseres.  Det  skal  ske  efter  en overgangsordning,  hvor  tinglysningen  fortsat  foregår  lokalt,  mens  den  planlagte  digitalisering forberedes. Samarbejdsmodellen indebærer,   at private aktører inddrages i videst mulig omfang i relation til udvikling, drift og vedligehold else af de it-løsninger , der udgør forudsætningen for et fuldstændig   papirløst  tinglysningssystem. Selve tinglysningen skal fortsat være en myndighed s- opgave, der varetages af domstolene. Det indebærer, at ansvaret for tinglysnin  gssystemet i for- hold til brugerne som i dag vil ligge hos domstolene. Den anbefalede organiseringsmodel tager således udgangspunkt i  at bevare centrale elementer i en gennemprøvet og velfungerende tinglysningsordning med hensyntagen  til de muligheder for effektivisering, der følger af  it-løsninger ne. Ved den kommende digitalisering af tinglysningssy- stemet vil en række af de manuelle ekspeditioner, der i dag foretages på tinglysningskontorerne, kunne  automatiseres.  Det  vil  give  mulighed  for  tinglysning  uden  nævneværdig ventetid  og  vil samtidig betyde et mindre personalebehov på tinglysningsområdet. Det  er  udvalgets  opfattelse,  at  den  skitserede  organisationsmodel  med  en  central  tinglysnings- myndighed for hele landet i højere grad end i dag vil  kunne sikre, at der kan ske en optimal ud- nyttelse af tinglysningspersonalets kompetencer og  den til enhver tid værende   kapacitet, hvilket vil medvirke til ensartet og hur tig sagsbehandling af tinglysningssagerne . Udvalget vil senere afgive betænkning om papirløs tingly   sning.
- Eventuelle  spørgsmål  kan  rettes  til  kontorchef  Henrik  Øe  (tlf.  33  92  27  09).  Delbetænkningen kan findes på Justitsministeriets (www.jm.dk).