MILJØstyrelsen 8. marts 2005 Stab & Strategi J.nr. D 017-0023 san/MST, Eht/MIM Grundnotat om EU-Kommissionens forslag om forlængelse af gyldigheden med 12 måneder for 5 produk t- grupper under EU’s miljømærkeordning (Blomsten). Resumé EU-Kommissionen foreslår at forlænge gyldigheden af miljømærkekriterierne for 5 produktgrupper (vaskemidler, husholdningspapir, jordforbedringsmiddel, tv-apparater samt lyskilder) under EU's miljømærkeordning (Blomsten) med 12 måneder. Forslaget har ingen lovgivningsmæssi ge, økono- miske eller administrative konsekvenser, ligesom forslaget ikke har konsekvenser for miljøbeskyttel- sesnieau'et. 1. Status Kommissionen har den 11. februar 2005 fremsendt ovennævnte forslag. Forslaget har hjemmel i art. 6, stk. 1 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 1980/2000 af 17. jul 2000 om en revideret ordning for tildeling af et EF-miljømærke. Forslaget behandles i en forskriftskomitéprocedure den 11. marts 2005 i overensstemmelse med forordningens art. 17, jf. art. 5 i afgørelse 1999/468/EF (1999/468/EF art. 5). Hvis der er kvalificeret flertal for kriterierne, udsteder Kommissionen afgørelsen. Opnås der ikke kvalificeret flertal, for e- lægger Kommissionen sagen for Rådet og underretter samtidig Europa -Parlamentet. Rådet kan med kvalificeret flertal vedtage forslaget uændret eller udtale sig mod det. Hvis der er kvalificeret flertal imod forslaget, skal Kommissionen behandle sagen på ny. Handler Rådet ikke inden en frist på højst tre måneder, kan Kommiss ionen udstede forordningen. Sagen har ikke tidligere været forelagt hverken Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg eller Fol- ketingets Europaudvalg. Følgende af ovenstående produktgrupper er allerede under revision: Jordforbedringsmidler 2. Formål og indhold
2 Kommissionen foreslår at  forlænge gyldigheden af miljømærkekriterierne for 5 produktgrupper med 12 mdr. Det drejer sig om forfølgende beslutninger: Produktgruppe Kommissionsbeslutning Dato Kriterierne udløber Og forlænges til (Forslag) Vaskemaskiner 2000/45/EF 17. december 1999 30. november 2006 30. november 2007 Husholdningspapir (køkken/toiletpapir) 2001/405/EF 4. maj 2001 5. maj 2006 4. maj 2007 Jordforbedringsmid- del 2001/688/EF 28. august 2001 29. august 2006 28. august 2007 Tv-apparater 2002/255/EF 25. marts 2002 31. marts 2006 31. marts 2007 Lyskilder 1999/568/EF 9. september 2002 31. august 2006 31. august 2007 Det fremsatte forslag indebærer alene en forlængelse af gyldigheden af de nuværende kriterier for til- deling af EF’s miljømærke til ovenstående produktgrupper . Formålet med forslaget er først og fremmest at sikre kontinuitet fra ophør af de nuværende kriterier til ikrafttræden af de nye. Licenser bortfalder ved ophør af gyldigheden af de kriterier, som de er tildelt efter. Sikres kontinuiteten ikke, vil der således mistes markedsandele alene som følge af procedur e- mæssige å rsager. Endvidere finder Kommissionen det generelt hensigtsmæssigt at gældende og nye kriterier overlapper med mindst 1 år, således at de nuværende licenshavere gives mulighed for at omstill  e sig til kravene i de nye kriterier. 3. Nærhedsprincippet Kommissionen har ikke redegjort for nærhedsprincippet.  Da formålet med forslaget er at forlænge allerede udmøntet EU reguleringsbeføjelser i en allerede gældende fælle   s- skabregulering, finder Regeringen, at forslaget er i overensstemmelse med nærhed s- princippet.
3 4. Konsekvenser for Danmark Lovgivningsmæssige konsekvenser Forslaget medfører ingen lovgivningsmæssige konsekvenser for Danmark. Økonomiske og administrative konsekvenser EF-ordningen for tildeling af miljømærke er frivillig. Forslaget betyder blot, at allerede gældende mil- jømærkekriterier fortsat vil være gældende. Forslaget forventes ikke at medføre økonomiske eller ad- ministrative konsekvenser for amter, kommuner eller erhvervsliv. Beskyttelsesniveau Forslaget indebærer udelukkende en forlængelse af de nuværende kriterier. Da beskyttelsesniveauet i kriterierne således ikke berøres, vurderes forsl aget at være neutralt. 5. Høring Forslaget har ikke været i høring. Rammenotatet om forslaget er den 4. marts forelagt miljøspecialudvalget i skriftlig høring. Dansk Industri støtter forslaget. Fagligt Fælles Forbund støtter også de foreslåede fristforlængelser, men mener at det skal dog sikres, at virksomheder der ønsker at mærke deres produkter med EU- blomsten arbejder for at de kommende kriterier opfyldes snarest muligt, således at der ikke senere kommer endnu et forslag om fristforlængelse, pga. manglende initiativer fra producenterne. Forsikring og Pension har ikke bemærkninger til forslaget. 6. Forhandlingssituationen Der har ikke været nogen forhandling af forslaget. 7. Regeringens foreløbige holdning Danmark støtter forlængelsen, da Danmark er enig i, at forlængelsen af kriterierne er med til at sikre kontinuiteten fra de gældende kriterier indtil nye kriterier kan fastsættes, ligesom Danmark er enig i,   at det generelt er hensigtsmæssigt, at gældende og nye kriterier overlapper med mindst 1 år, således at de nuværende licenshavere gives mulighed for at omstille sig til kravene i de nye kriterier.