MILJØstyrelsen                                                                                      Den 10. februar 2005 Kemikalier J.nr. 602 - 0002 NSH/MST, EHT/EUK GRUNDNOTAT Forslag til kommissionsbeslutning om ikke-optagelse af aktivstoffet endosulfan på bilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler 1. Indledning Et foreløbigt forslag til kommissionsbeslutning  “Commission Decision of [...] concerning the non - inclusion of endosulfan in Annex I to Council Directive 91/414/EEC and the withdrawal of authorisations for plant protection products containing this substance” er fremsendt til medlemsstaterne. Det foreløbige forslag drejer sig om ikke-optagelse af aktivstoffet endosulfan på bilag I til direktivet 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler. Da der ikke er kommet endelige forslag til Kommissionsdirektiv om ikke-optagelse af endosulfan, har Folketingets Europaudvalg samt Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg ikke fået forelagt endelig forslag til dire ktiv. Det forventes, at der skal stemmes om forslaget den 14.- 15. februar 2005. Det skal vedtages i komitéprocedure efter forskrif tsprocedure (1999/468/EF, art. 5). Europa Parlamentet har ikke behandlet forslagene. Parlamentet har ifølge proceduren kompetence til at underrette Rådet, hvis Europa Parlamentet mener, at et forslag, der er forelagt af Kommissionen i henhold til en basisretsakt vedtaget efter proceduren i traktatens artikel 251, indebærer en overskridelse af de gennemførelsesbeføjelser, der er fastsat i basisretsakten. Forslaget er fremsat med hjemmel i direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler, artikel 6, som fastlægger proceduren for optagelse af aktivstoffer på bilaget til direktivet. Baggrunden for forslaget er plantebeskyttelsesmiddeldirektivets artikel 8, stk. 2, hvorefter alle aktivstoffer, der var på markedet i EU før den 26. juli 1993, skal vurderes med henblik på optagelse på bilag I.
2 2. Formål og indhold Stoffet er blevet vurderet af en medlemsstater, og vurderingen er derefter behandlet i mindre ekspertgrupper og endelig i arbejdsgrupper under Kommissionen, hvor alle EU-landes pesticidmyndigheder har deltaget. Denne vurdering har resulteret i ovennævnte forslag, der har til hovedformål ikke at optage aktivstofferne på bilag I   til direktiv 91/414/EØF. Forslaget begrundes med, at der på det foreliggende grundlag ikke er vist sikker anvendelse for plantebeskyttelsesmidler med endosulfan. Der er alvorlig risiko for bl.a. udvaskning til grundvandet, og der er ikke vist sikker anvendelse for fugle, pattedyr og vandorganismer. I forslaget anføres, at pga. den alvorlige risiko, er det ikke rimeligt at forsinke processen yderligere ved at acceptere udførelse af flere studier. Forslaget pålægger medlemsstaterne at tilbagekalde godkende lser af plantebeskyttelsesmidler, der indeholder endosulfan som aktivt stof, inden en endnu ikke angivet frist efter beslutnin- gens vedtagelse. Fristen er normalt 6 måneder. Medlemsstaterne pålægges endvidere fremover ikke at give godkendelser eller forny sådanne til plantebeskyttelsesmidler med efter direktivets overgangsregel i artikel 8 (2). Endelig skal medlemsstaterne give en frist for afvikling af salg og anvendelse, der er så kort som mulig. Denne frist er endnu ikke angivet, men den er normalt ikke længere end 18 måneder efter beslutningens vedtagelse. 3. Nærheds- og proportionalitetsprincippet Kommissionen har ikke redegjort for nærheds- og proportionalitetsprincippet. Da formålet med forslagene er at udmønte EU reguleringsbeføjelser i allerede gældende fællesskabsregulering, finder Regeringen, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet. Regeringen vurderer desuden, at forslagene er i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet. 4. Konsekvenser for Danmark Lovgivningsmæssige konsekvenser: Som følge af forslaget vil endosulfan skulle optages på bilag 9 til bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler. Bilag 9 er listen over aktivstoffer, for hvilke der er vedtaget en kommis- sionsbeslutning om ikke-optagelse på bilag I til plantebeskyttelses middeldirektivet. I Danmark har der ikke været godkendt plantebeskyttelsesmidler med endosulfan siden 1994. Økonomiske og administrative konsekvenser: I Danmark har der ikke været godkendt plantebeskyttelsesmidler med endosulfan siden 1994, og forslaget vurderes ikke at få økonomiske konsekve nser.
3 Beskyttelsesniveau: Forslaget medføre et bedre beskyttelsesniveauet i Danmark, da endosulfan bliver optaget på negativ listen i bekendtgørelsen om bekæmpelsesmidler. 5. Høring Forslaget har været forelagt miljøspecialudvalget den 31. januar været forelagt miljøspecial- udvalget i skriftlig høring. Dansk Industri, havde ingen kommentarer til forslagene. Forbrugerrådet har af ressourcemæssige årsager ikke haft mulighed for at forholde sig til forslaget. Greenpeace, Det Økologiske Råd, Dansk Vand - og spildevandsforening samt Faglig Fælles Forbund tilsluttede sig Kommissionens forslag om ikke at optage Endosulfan på bilag 1. Dansk Vand- og Spildevandsforening finder, at da endosulfan er kendt som en af verdens mest problematiske sprøjtemidler med såvel store og alvorlige sundhedsmæssige implik a- tioner som et stort udvaskningspotentiale, så kan DANVA kun støtte, at stoffet ikke optages på bilag 1. 6. Forhandlingssituation Forslaget forventes vedtaget med kvalificeret flertal. 7. Dansk holdning Danmark vurderer, at Kommissionens forslag er positiv, da Danmark er enig i, at der ikke er vist sikker anvendelse af midler med endosulfan i EU.