MILJØstyrelsen 11. februar 2005 Kemikaliekontoret J.nr. D 602-0002 ao/tvn/kemikalier GRUNDNOTAT vedrørende Forslag til Kommissionens direktiv om tilpasning til den tekniske udvikling af bilag II og bilag III, 2.del til Rådets direktiv 76/768/EØF om  indbyrdes tilnærmelse af medlems- staternes lovgivning om kosmetiske midler. 1. Status Kommissionen sendte den 28. januar 2005 ovennævnte forslag til medlemslandene. Forslaget har hjemmel i rådsdirektiv 76/768/EØF om kosmetiske produkter. Der skal stemmes om forslaget den 14. februar 2005 ved forskriftskomitéprocedure (1999/468/EF art.5). Hvis der er kvalificeret flertal, udsteder Kommissionen forordningen. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionen sagen for Rådet og underretter samtidig Europa-Parlamentet. Rådet kan med kvalificeret flertal vedtage forslaget uændret   eller udtale sig mod det. Hvis der er kvalificeret flertal imod forslaget, skal Kommissionen behandle sagen på ny. Handler Rådet ikke inden en frist på højst tre måneder    , kan Kommissi- onen udstede forordningen. Europa Parlamentet har ikke behandlet forslaget. Parlamentet har ifølge proceduren kompe- tence til at underrette Rådet, hvis Europa Parlamentet mener, at et forslag, der er forelagt af Kommissionen i henhold til en basisretsakt vedtaget efter proceduren i traktatens artikel 251, indebærer en overskridelse af de gennemførelsesbeføjelser, der er fastsat i basisretsakten. Folketingets Europaudvalg og Folketingets Miljøudvalg har ikke fået oversendt grundnotat om forslagene. 2. Formål og indhold Formålet med forslaget er at gennemføre de ændringer af kosmetikdirektivet, som er nødve n- diggjort  af  nye  videnskabelige  vurderinger  fra  Den  Videnskabelige  Komité  for  Kosmetiske Produkter og Andre Forbrugsvarer end Levnedsmidler (SCCNFP) af det kemiske stof lawson og en foreløbig vurdering af planteekstraktet Lawsonia inermis. SCCNFP har af flere gange vurderet stoffet lawson og fastholder den konklusion, at lawson er potentielt genotoksisk og mutagent in vitro og in vivo, dvs. at stoffet er potentielt skadeligt for arveanlæggene  såvel  i  reagensglasforsøg  som  i  dyreforsøg,  og  det  er  således  ikke  muligt  at fastlægge  en  sikker  tærskelværdi  for  skadelige  effekter  ved  anvendelsen  af  stoffet  lawson. Lawson er et kemisk stof, der i sin rene form kan tilsættes til hårfa rveprodukter. Efter forslaget indføres et forbud mod brugen af det kemiske stof, lawson, i kosmetiske pro- dukter.
2 Angående planteekstraktet  Lawsonia inermis, også kaldet henna -extract, er det nødvendigt at supplere med yderligere informationer, inden den videnskabelige komité kan komme med en endelig udtalelse. Planteekstraktet Lawsonia inermis anvendes til hårfarvning og i lighed med strategien for de øvrige hårfarvestoffer foreslås derfor med forslaget en midlertidig r  egulering, der tillader brugen af Lawsonia inermis til hårfarvning indtil december 2005. 3. Nærheds- og proportionalitetsprincippet Da formålet med forslagene er at udmønte EU reguleringsbeføjelser i allerede gældende fællesskabsregulering, finder Regeringen, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet. Regeringen vurderer desuden, at forslagene er i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet. 4. Konsekvenser for Danmark Lovgivningsmæssige konsekvenser: Det er Miljøstyrelsens vurdering, at direktivforslaget skal gennemføres i Danmark ved udste- delse af en bekendtgørelse. Reglerne skal efter forslaget være gennemført i dansk ret senest 6 måneder efter vedtagelsen af direktivet, dvs. senest i anden halvdel af 2005. Økonomiske og administrative konsekvenser: Forslaget forventes ikke at have væsentlige økonomiske konsekvenser, da forslaget primært er rettet  mod  producenterne  af  kosmetiske  produkter,  og  Danmark  har  kun  få  produktionsvir k- somheder. Beskyttelsesniveau: Forslaget om at forbyde lawson i kosmetiske produkter vurderes at øge besky t- telsesniveauet. Forslaget om midlertidig at tillade brugen af Lawsonia inermis påvirker ikke beskyttelsesniveauet. 5. Høring Forslaget har i dets nuværende udformning ikke været sendt i høring i specialudvalget (miljø). Rammenotatet  har  den  7.  februar  2005  været  forelagt  miljøspecialudva lget  i skriftlig høring. Faglig Fælles forbund og Forbrugerrådet  støtter Kommissionens forslag. Forbrugerrådet har tilføjet, at EU’s videnskabelige komite i flere vurderinger af Lawson har konkluderet, at stoffet har toksiske og mutagene effekter, og det derfor bør forbydes og ophøre med at være en bestanddel i kosmetiske produkter eller andre forbrugerprodukter. M.h.t. Lawsonia inermis og andre farvestoffer, der midlertidigt er tilladt i hårfarve, fordi der afventes videnskabelig dokumentation om deres effekter på miljø og sundhed, så vil Forbrugerrådet opfordre Da   n- mark til at insitere på, at de nedsatte deadlines for aflevering af videnskabelige data kons e- kvent overholdes. Brancheforeningen SPT støtter ikke Komissionens forslag om at forebyde Lawson og inføre en midlertidig regulering af Lawsonia inermis. Den europæiske brancheforening Colipa har tidligere indsendt dokumentation til Kommissionen, der efter foreningens opfattelse viser, at lawson ikke er et mutagent stof. Derudover mener SPT, at det er inkonsekvent, at man fra dansk side vælger at støtte et forbud mod lawson, men samtidig tillader brugen af Lawsonia inermis, som indeholder lawson 6. Forhandlingssituationen
3 Tyskland og Frankrig har skriftligt overfor Kommissionen tilkendegivet at de ikke er enige i udtalelsen  fra  den  videnskabelige  komité  om  vurderingen  af  lawson  som  et  mutagent  stof. Disse to lande er derfor imod Kommissionens forslag. 7. Dansk holdning Danmark hæfter sig ved, at den videnskabelige komité gentagne gange har vurderet, at  stoffet lawson er potentielt genotoksisk og ikke egnet til brug til hårfarvning. Udfra det foreliggende grundlag og forsigtighedsprincippet støtter Danmark Kommissionens forslag. De foreløbig resultater for ekstraktet af planten Lawsonia inermis – henna - viser, at naturligt henna  ikke  har  de  samme  betænkelige  egenskaber  som  det  kemiske  stof  lawson.  Danmark støtter på det grundlag Kommissionens forslag om fortsat brug a f lawsonia inermis.