Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den  9. marts 2005 ./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering referat af møde i Rådet (landbrug og fiskeri) den 28 .februar 2005. Med venlig hilsen Kent Harnisch
2 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 8. kontor / LMJ Den 8. marts 2005 FVM 255 Referat af møde i Rådet (landbrug og fiskeri) den 2 8.februar 2005 1. Overførsel af fiskerfartøjer til lande, der blev ramt af flodbølgekatastrofen i 2004 Rådet nåede til politisk enstemmighed om kompromisforslaget, idet   Kommissionen forsikre- de, at overførslen af fiskerbåde skulle ske i tæt koordination med  FAO og kun efter konkret ønske fra de berørte lande. Der ville således kun blive tale om overførsel af fiskerbåde tilpa  s- set de lokale forhold i modtagerlandene, og EU kunne således via forslaget yde et delbidrag til gennemførelsen af et bæredygtigt fiskeri i modtagerlandene. 2.  Foranstaltninger mod indslæbning af skadegørere på planter eller plant eprodukter Rådet vedtog med kvalificeret flertal forslaget. Fra dansk side blev det fremhævet, at man ø n- sker et højt niveau for beskyttelsen af de europæiske skove.  Den danske minister opfordrede Kommissionen til konkret og hurtigt at følge op på  sagen, således at der  hurtigt blev tilveje- bragt  den nødvendige tekniske klarhed over grundlaget for EU’s foranstaltninger. 3. Ny landdistriktspolitik 2007 - 2013 Rådet havde en orienterende politisk drøftelse på baggrund af d  e seneste tekniske drøftelser i arbejdsgruppen. Stort set alle medlemslande fremhævede, at landdistriktspolitikken kunne blive et væsentligt element i Lissabon-strategien. Mange fremhævede endvidere betydningen af innovation med henblik på at udvikle landd istrikterne. Fra dansk side blev det også fre m- hævet, at innovation bør spille en fremtrædende rolle i den nye landdistriktspolitik. Danmark fremlagde sammen med Frankrig, Nederlandene, Irland og Tyskland et memorandum med forslag til en række forenklinger i administrationen af landdistriktspolitikken, der blandt andet skal sikre øget fleksibilitet for medlemslandene. Fra dansk side støttede man endvidere op om Natura 2000 og understregede herudover, at Danmark fuldt ud støtter Kommissionens forslag om, at yrevelfærd skal indgå som en obligatorisk del af landdistriktspro grammerne. Kom- missionen og formandskabet noterede sig ud fra bordrunden blandt andet, at der er følgende udestående  spørgsmål : minimumsforbrug pr. akse, herunder Leader, d efinitionen af ”ugunstigt stillede områder”, f ordelingen mellem medlemslandene og ønsket om yderligere forenkling.
3 Drøftelsen af forslaget fortsætter på rådsmødet (landbrug og fisk  eri) 14. marts 2005. 4. Finansiering og administration af den fælles landbrugspolitik Rådet ha vde en orienterende politisk drøftelse af forslaget. Det fremgik blandt andet af drøf- telsen, at der fortsat udestår en række spørgsmål, som skal løses på    teknisk niveau. Formand- skabet vil derefter fremlægge en ny kompromistekst med henblik på drøftelse på   et senere rådsmøde.  Fra dansk side blev det blandt andet understreget, at man støtter en stram budgetdi- sciplin, og at det er afgørende for Danmark, at der sikres overholdelse af det samlede budget- loft for søjle 1 og for marginen på 300 mio.  €. 5. Balkan-sukker Forslaget blev vedtaget som a-punkt uden debat med kvalificeret flertal. Danmark afgav føl- gende  stemmeerklæring: ” Danmark accepterer forslaget om en importkvote for sukker fra Serbien-Montenegro, inklusive Kosovo, Bosnien-Hercegovina og Albanien.  For at sikre overensstemmelse med resultatet af drøftelserne om reform af markedsordningen for sukker finder Danmark imidlertid, at det foreslåede importregime med kvoter bør genovervejes, når den nye markedsordning for sukker er blevet vedtaget.”