Fødevarestyrelsen
29.09.2005
J.nr.: 2003
-
20
-
64
-
00244
/
BMK
Notits
om
kortlægning af transfedtsyre-indholdet i fødevarer
Artiklen d.d. i Børsen er skrevet på baggrund af den transfedtsyre konference, der blev afholdt
den 11-13. september.
På konferencen præsenterede Danmarks Fødevareforskning resultaterne af et kontrolprojekt af
sammensatte fødevarer for indhold af transfedtsyre. Det er disse resultater Børsen, nu fortæ
l-
ler om.
I henhold til bekendtgørelse nr. 160 af 11. marts 2003 må indholdet af trans fedtsyrer i olier
og fedt ikke overskride 2 gram pr. 100 gram fedt. Grænsen gælder ikke for drøvtyggerfedt.
Dog må produkter, som er produceret inden bekendtgørelsen trådte i kraft, sælge
s indtil hold-
barhedsfristens udløb.
Nærværende projekt er en opfølgning af et tidligere projekt fra 2002 til 2003, som blev for
e-
taget, inden lovgivningen trådte i kraft.
Der blev udtaget 148 prøver af produkter, som man på baggrund af tidligere undersøg elser
nærede særlig mistanke til
I alt er der dermed fundet 16 prøver med et indhold, der overskrider grænsen. De fleste af di s-
se ligger mellem 2 til 6 g pr. 100g transfedtsyrer. Fire ligger højt: en mørdejkage med 14, 4
gram transfedtsyrer pr.100 gram fedt , nogle pomfrittes med 20 gram transfedtsyrer pr. 100
gram fedt, en nougatmousse med 10, 5 gram transfedtsyrer pr. 100 gram fedt og Kentucky
Fried chicken med 9, 5 gram transfedtsyrer pr. 100 gram.
Når overskridelserne er blevet fundet sender laborat oriet besked til de relevante regioner, som
derefter følger sagerne op ved henvendelse til virksomhederne. Det sker lokalt i regionerne.
FVST vil nu anmode regionerne om at tage prøver igen fra de producenter, hvor der er fundet
overskridelser, således at det kan sikres at virksomhederne bliver bedre til at overholde lov-
givningen.