C:\ConvertIt\DocFolder\$ASQ188570.DOC
7. juni 2005
FVST/loe/mko
Notat om Fødevarestyrelsens kommentarer til Revisionsenhedens rapport
om kontrollen i 2004
Revisionsenheden har udarbejdet en rapport over revision af Fødevarestyre l-
sens kontrol med fødevarer i 2004. Fødevarekontr oludvalget har afgivet sine
bemærkninger til revisionen. Fødevarestyrelsen har følgende kommentarer he
r-
til:
God udvikling
Fødevarekontroludvalget bemærker, at Fødevarestyrelsen er kommet langt med
at ensarte, behovsorientere og kvalitetssikre kontrolarbejdet.
Fødevarestyrelsen bemærker hertil, at flere års indsats til bedre fødevarekontrol
har givet det forventede afkast. Fødevarestyrelsen vil fortsat have en målsæ
t-
ning om, at fødevareko ntrollen skal være effektiv og målrettet. Metoden er
bedre værktøje r til planlægning, klare krav til udførelse af kontrollen og syst e-
matisk opfølgning af styrelsens aktiviteter.
Egenkontrol
Fødevarekontroludvalget finder, at Fødevarestyrelsen bør fokusere på, at øget
kontrol med egenkontrol finder sted under opretholdelse af fødevaresikkerh e-
den. Fødevarestyrelsen bør afstemme tilsynsaktiv iteten derefter.
Fødevarestyrelsen bemærker hertil, at vejen til et højt niveau for fødevaresi
k-
kerhed netop går gennem øget kontrol af egenkontrol. Det er desuden afgøre n-
de, at den offentlige kontrol kan målrette sin kontrol, de steder i produktionen
hvor problemerne er, eller hvor de kan opstå.
Fødevarestyrelsen har forbedret sin styring af antal tilsyn i 2005 og for 2006
ved at styrke sit værktøj til vurdering af risici af brancher og risici i hver enkelt
virksomhed. Kontrolintensiteten af engrosvirksomheder bliver nu i højere grad
bestemt af, hvor godt virksomhedernes egenkontrol fungerer.
Fødevarekontroludvalget nævner, at Mejeriforeningen har overtaget en del
kontrolopgaver for Fød evarestyrelsen.
Fødevarestyrelsen bemærker hertil, at den offentlige kontrol af mælkeprodu
k-
tionen uændret bliver udført af Fødevarestyrelsen alene. Det nye er, at Mejer
i-
foreningen har systematiseret sin rådgivning af mælkeproducenternes egenko n-