Fødevarestyrelsen Notat om køkkener i leve -bomiljøer 15.6.2005 J.nr.: 2004 - 20 - 23 - 01116 / JARC Baggrund Leve-bomiljøer er mindre boenheder for ældre samt fysisk og psykisk handicappede, der t   y- pisk drives af amter og kommuner. Beboerantallet er ofte 12 pr. enhed. Efter fødevarelovgi v- ningen er leve-bomiljøer ikke private hjem, men omfattet af fødevarelovgivningen. De skal derfor godkendes af fødevaremyndighederne og personalet skal gennemføre et tre  -dages kur- sus i fødevarehygiejne. Efter sociall ovgivningen anses leve-bomiljøerne imidlertid for at være ”egen bolig”. Der lægges stor vægt på, at de indrettes så hjemligt som muligt. Spørgsmålet om godkendelse af disse små køkkener og om personalet skal deltage i de obligatoriske kurser har været dr  øftet mellem Fødevarestyrelsen, Socialministeriet, Kommunernes Landsforening og Amtsrådsforeni ngen. Nye EU - regler på fødevareområdet Den 1. januar 2006 kommer der nye regler om hygiejne, hygiejnepakken. Her er der regler om indretning og drift af fødevare virksomheder, herunder køkkener, for at sikre en h ygiejnisk håndtering og produktion af fødevarer (fødevaresikkerhed). Der er tale om fleksible regler, hvor der skal tages hensyn til de aktiviteter, der skal være i køkkenet. Virksomhedens leder (dvs. kommuner og amter, når der er tale om leve -bomiljøer) skal sikre, at personalet har den nødvendige uddannelse og i nstruktion. Fødevarevirksomheder skal som minimum registreres, så myndighederne har kendskab til dem. De nye EU-regler pålægger myndighederne at    føre kontrol med alle fødevarevirkso  m- heder. Leve-bomiljøer og de nye EU -regler Efter de nye EU-regler skal leve-bomiljøer registreres. Fødevarestyrelsen mener derfor i  kke, at der fremover er behov for en egentlig godkendelse af de små køkkener i leve  -bomiljøer med 12 eller færre beboere. Køkkener i leve   -bomiljøer med mere end 12 beboere skal de r- imod fortsat godkendes. Køkkenerne skal leve op til de nye EU -regler om indretning og drift og samtidig skal ønsket om en hjemlig indretning tilgodeses. Fødevares tyrelsen arbejder derfor på en vejledning til
Side 2/2 hjælp for amter og kommuner, sådan at der både tages hensyn til fødevaresikkerheden og ø n- sket om en hjemlig indretning. Vejledningen vil blive fremsendt til udvalget. Efter de nye EU-regler skal virksomhedens leder sikre, at personalet har den fornødne udda n- nelse og instruktion. Fødevarestyrelsen mener derfor ikke, at der overfor amter og ko mmuner er behov for at stille krav om, at personalet i disse små køkkener deltager i de obligatoriske tre-dageskurser. Fremover vil der derfor ikke blive stillet krav herom i de små køkkener. Der vil fortsat være krav om, at personalet i køkkener i leve   -bomiljøer med mere end 12 beboere deltager i de obligatoriske kurser. Der vil dog være mulighed for, at der ud fra en konkre  t vurdering kan dispenseres fra uddannelseskravet i leve-bomiljøer med mere end 12 beboere. De nye regler træder i kraft den 1. januar 2006, men indtil årsskiftet vil der ved behandling af sager om leve-bomiljøer blive taget hensyn til de nye regler, såda  n at der ikke stilles krav om godkendelse og uddannelse i leve-bomiljøer med 12 eller færre beboere.