Fødevarestyrelsen
Notat om køkkener i leve -bomiljøer
15.6.2005
J.nr.: 2004
-
20
-
23
-
01116
/ JARC
Baggrund
Leve-bomiljøer er mindre boenheder for ældre samt fysisk og psykisk handicappede, der t y-
pisk drives af amter og kommuner. Beboerantallet er ofte 12 pr. enhed. Efter fødevarelovgi v-
ningen er leve-bomiljøer ikke private hjem, men omfattet af fødevarelovgivningen. De skal
derfor godkendes af fødevaremyndighederne og personalet skal gennemføre et tre -dages kur-
sus i fødevarehygiejne. Efter sociall ovgivningen anses leve-bomiljøerne imidlertid for at være
egen bolig. Der lægges stor vægt på, at de indrettes så hjemligt som muligt.
Spørgsmålet om godkendelse af disse små køkkener og om personalet skal deltage i de
obligatoriske kurser har været dr øftet mellem Fødevarestyrelsen, Socialministeriet,
Kommunernes Landsforening og Amtsrådsforeni ngen.
Nye EU
-
regler på fødevareområdet
Den 1. januar 2006 kommer der nye regler om hygiejne, hygiejnepakken. Her er der regler om
indretning og drift af fødevare virksomheder, herunder køkkener, for at sikre en h ygiejnisk
håndtering og produktion af fødevarer (fødevaresikkerhed). Der er tale om fleksible regler,
hvor der skal tages hensyn til de aktiviteter, der skal være i køkkenet.
Virksomhedens leder (dvs. kommuner og amter, når der er tale om leve -bomiljøer) skal sikre,
at personalet har den nødvendige uddannelse og i nstruktion.
Fødevarevirksomheder skal som minimum registreres, så myndighederne har kendskab til
dem. De nye EU-regler pålægger myndighederne at føre kontrol med alle fødevarevirkso m-
heder.
Leve-bomiljøer og de nye EU -regler
Efter de nye EU-regler skal leve-bomiljøer registreres. Fødevarestyrelsen mener derfor i kke,
at der fremover er behov for en egentlig godkendelse af de små køkkener i leve -bomiljøer
med 12 eller færre beboere. Køkkener i leve -bomiljøer med mere end 12 beboere skal de r-
imod fortsat godkendes.
Køkkenerne skal leve op til de nye EU -regler om indretning og drift og samtidig skal ønsket
om en hjemlig indretning tilgodeses. Fødevares tyrelsen arbejder derfor på en vejledning til