Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 1. september 2005 KOMITÉSAG Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggenders notat samt grundnotat om forslag til æn- dring af Kommissionens direktiv om plastmaterialer og genstande bestemt til at komme i berøring med levnedsmidler, EMB/1040 Rev.2. Forslaget  forventes sat til afstemning ved det kommende møde i Den Ståen- de Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 19.-20. september 2005. Det vurderes, at vedtagelse af forslaget vil øge sundhedsbeskyttelsesniveauet, idet der vil blive fastsat flere restriktioner for anvendelse af kemiske stoffer i fødevareemballage.
2 Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 26. juli 2005 NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til ændring af Kommissionens direktiv om plastmaterialer og genstande bestemt til at komme i berøring med levnedsmidler. EMB/1040-Rev.2 Kommissionen har ved  EMB/1040-Rev2 af 3. marts 2005 fremsat forslag til 3. ændring af Kommissionens direktiv 2002/72/EF om plastmaterialer og genstande  bestemt til at komme i kontakt med fødevarer. Forslaget forventes sat til afstemning ved det kommende møde i Den Stående Ko- mité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 19.-20. september 2005. Forslaget indeholder en række restriktioner for kemiske stoffers anven- delse i plastemballage, der fastsættes som følge af bl.a. nye videnskabeli- ge vurderinger  foretaget af EFSA. Danmark ser fastsættelse af restriktio- ner for stoffernes anvendelse på baggrund af videnskabelige vurderinger som et vigtigt element i beskyttelsen af de danske forbrugeres sikkerhed. Det er positivt, at der foretages en stadig justering og opdateringer, når der opnås ny viden om sundhedsmæssige vurderinger eller om nye an- vendelser. Forslaget vurderes at øge beskyttelsesniveauet, idet vedtagel- se  deraf  vil  udbygge  harmoniseret  lovgivningen  for  materialer  og  gen- stande. Fødevarestyrelsen  har  på  baggrund  af  det  foreliggende  dokument  vur- deret,  at  de  foreslåede  restriktioner  for  de  i  forslaget  nævnte  stoffer  er sundhedsmæssigt acceptable.                         Regeringen agter på den baggrund at tilslutte sig forslaget, idet man
3 - arbejder for, at Kommissionen anmoder EFSA om at opdatere den konventionelt anvendte model for beregning af eksponering af mennesker (alle aldre) med stoffer fra alle typer emballager. Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 26. juli 2005 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til ændring af Kommissionens direktiv om plastmaterialer og genstande bestemt til at komme i berøring med levnedsmidler. EMB/1040-Rev.2 Resumé Kommissionen  har  fremsat  forslag  til  ændring  af  det  gældende  plastdirektiv  med  henblik  på  at supplere listerne i direktivets bilag med fastsættelse af restriktioner for en række kemiske stoffers anvendelse i plast-materialer og -genstande bestemt til kontakt med fødevarer. Baggrund Kommissionen har ved  EMB/1040-Rev2 af 3. marts 2005 fremsat forslag til 3. ændring af Kommissionens direktiv 2002/72/EF om plastmaterialer og genstande  bestemt til at komme i kontakt med fødevare. Forslaget er fremsat med hjemmel i: Artikel   5   i   Europa-Parlamentets   og   Rådets   forordning   (EF)   Nr. 1935/2004 om materialer og genstande bestemt til kontakt med føde- varer og om ophævelse af direktiv 80/590/EØF og 89/109/EØF. Forslaget  behandles  i  en  forskriftprocedure  (1999/468/EF  art.  5)  i  Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed. Hvis der er kvali- ficeret flertal, udsteder Kommissionen direktivet. Opnås der ikke kvalifi- ceret  flertal,  forelægger  Kommissionen  sagen  for  Rådet  og  underretter
4 samtidig Europaparlamentet. Rådet kan med kvalificeret flertal vedtage forslaget uændret eller udtale sig mod det. Hvis der er kvalificeret flertal imod forslaget, skal Kommissionen behandle sagen på ny. Handler Rå- det ikke inden en frist på højst tre måneder, kan Kommissionen udstede direktivet. Forslaget forventes at blive sat til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 19.-20 september 2005. Nærhedsprincippet Der  er  tale  om  gennemførelsesforanstaltninger  til  en  allerede  vedtaget retsakt. Det er derfor regeringens vurdering, at forslaget som følge heraf, er i overensstemmelse med nærhedsprincippet. Formål og indhold Forslaget udgør et skridt på vejen hen imod etablering af en udtømmen- de regulering på fællesskabsplan af indholdsstoffer i plastmaterialer og – genstande bestemt til at komme i kontakt med fødevarer med henblik på at undgå risici for menneskers sundhed og derved højne beskyttelsesni- veauet.  På  nuværende  tidspunkt  indeholder  EU-reguleringen  følgende lister over stoffer, som må anvendes ved fremstilling af plast til kontakt med fødevarer: En  fuldstændig  positivliste  over  monomerer  og  andre  udgangs- stoffer. En ufuldstændig liste over additiver, der er fuldt harmoniseret på fællesskabsplan. En  ufuldstændig  liste  over  additiver,  som  er  tilladt  på  nationalt plan i ét eller flere EU-medlemslande. Forslaget  til  3.  ændring  af  plastdirektivet  indeholder  følgende  hoved- punkter: Opdatering  af  positivlisten  over  monomerer  og  andre  udgangs- stoffer Opdatering af listen over additiver, der er fuldt harmoniseret på fællesskabsplan.
5 Forslaget bevirker dermed at positivlisten over monomerer udbygges og den ufuldstændige liste over harmoniserede additiver bevæger sig i ret- ningen af etablering af en positivliste. Forslaget  introducerer  endvidere  anvendelse  af  en  alternativ  bereg- ningsmodel med henblik på at øge sundhedsbeskyttelsen for børn. Mo- dellen  med  den  øgede  beskyttelsesfaktor  for  børn  anvendes  for  stoffet ESBO (soybean oil, epoxidized) i fødevarer beregnet til småbørn og børn, således at man fastsætter en lavere grænseværdi for stoffet i PVC forseg- lingsmateriale i låg til børnemad i glas. Udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget. Gældende dansk ret Bekendtgørelse nr. 80 af 27. januar 2005 om materialer og genstande be- stemt  til  kontakt  med  fødevarer  indeholder  strafbestemmelse  for  over- trædelse af de generelle bestemmelser om materialer og genstande hid- rørende   fra   Europa-Parlamentets   og   Rådets   forordning   (EF)   Nr. 1935/2004 om materialer og genstande bestemt til kontakt med fødeva- rer og om ophævelse af direktiv 80/590/EØF og 89/109/EØF samt spe- cifikke  regler  fra gennemførelsesretsakter  på  området  for  materialer  og genstande, herunder om plast. Vedtagelse af forslaget nødvendiggør en ændring  af  bekendtgørelse  nr.  80  af  27.  januar  2005  om  materialer  og genstande bestemt til kontakt med fødevarer, idet der med forslaget in- troduceres ændringer til bilagene med specifikke bestemmelser for plast. Konsekvenser Det vurderes, at vedtagelse af forslaget vil øge sundhedsbeskyttelsesni- veauet, idet der vil blive fastsat flere restriktioner for anvendelse af ke- miske stoffer i fødevareemballage. Forslaget  har  ingen  statsfinansielle  eller  samfundsøkonomiske  konse- kvenser.
6 Høring Forslaget har været sendt i høring i en række organisationer og offentlige myndigheder i henhold til fødevarelovens § 6 (generel høring) og Føde- varelovens  §  69  (Det  Rådgivende  Fødevareudvalg).  Følgende  har  med- delt, at de ikke har bemærkninger til forslaget: Landbrugsraadet, Danske Havne , Fagligt Fælles Forbund samt Dansk Industri. Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.