Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 1. september 2005 KOMITÉSAG Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggenders notat samt grundnotat om forslag til æn- dring af Kommissionens forordning (EF) nr. 466/2001 for så vidt angår ni- trat i grøntsager, SANCO/3551/2004 Rev 5. Forslaget forventes sat til afstemning i den Stående Komité for Fødevarekæ- den og Dyresundhed den 19.-20. september 2005. Beskyttelsesniveauet i Danmark vurderes ikke at blive berørt af ændringerne.
2 Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 18. august 2005 NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til ændring af Kommissionens forordning (EF) Nr. 466/2001 for så vidt angår nitrat i grøntsager SANCO/3551/2004 Rev 5 Kommissionen har ved SANCO/3551/2004 Rev 5 fremsat forslag til æn- dring af forordning 466/2001 (EF) om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler. Forslaget omhandler nitrat i  visse  grøntsager.  Forslaget  forventes  sat  til  afstemning  i  den  Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 19.-20. september 2005. Beskyttelsesniveauet i Danmark vurderes ikke at blive berørt af ændrin- gerne.   Forslaget har til hensigt at udvide vinterperioden for dyrkning af spinat med en må nu løber fra 1. oktober til 31. marts. Grænseværdien er af dyrkningsmæs- sige årsager højere i vinterperioden end i sommerperioden. Endvidere har forslaget til hensigt at give mulighed for at medlemslan- dene, efter begrundet forespørgsel af Kommissionen, kan opnå undtagel- se fra overholdelse af grænseværdien for nitrat på salat og spinat på af- grøder  til  omsætning  på  eget  territorium.  Danmark  har  meddelt  Kom- missionen,  at  Danmark  ikke  ønsker  at  gøre  brug  af  en  undtagelse  for overholdelsen af grænseværdierne. Regeringen agter på denne baggrund at stemme for forslaget.
3 Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 18. august 2005 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til ændring af Kommissionens forordning (EF) Nr. 466/2001 for så vidt angår nitrat i grøntsager SANCO/3551/2004 Rev 5 Baggrund Kommissionen har ved SANCO/3551/2004 Rev 5 fremsat forslag til æn- dring  af  forordning  466/2001  (EF)  om  fastsættelse  af  grænseværdier  for bestemte  forurenende  stoffer  i  levnedsmidler.  Forlaget  omhandler  nitrat  i visse grøntsager. Forslaget er fremsat med hjemmel i: Artikel 2 stk. 3 i Rådets forordning (EF) Nr. 315/93 af 8. februar 1993 om fællesskabsprocedurer for forurenende stoffer i levnedsmidler Forslaget  behandles  i  en  forskriftprocedure  (1999/468/EF  art.  5)  i  Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed. Hvis der er kvali- ficeret flertal, udsteder Kommissionen direktivet. Opnås der ikke kvalifi- ceret  flertal,  forelægger  Kommissionen  sagen  for  Rådet  og  underretter samtidig Europa-Parlamentet. Rådet kan med kvalificeret flertal vedtage forslaget uændret eller udtale sig mod det. Hvis der er kvalificeret flertal imod forslaget, skal Kommissionen behandle sagen på ny. Handler Rå- det ikke inden en frist på højst tre måneder, kan Kommissionen udstede direktivet. Nærhedsprincippet Der  er  tale  om  gennemførelsesforanstaltninger  til  en  allerede  vedtaget retsakt. Det er derfor regeringens vurdering, at det følger heraf, at forsla- get er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.
4 Formål og indhold På baggrund af visse medlemslandes vanskeligheder med at overholde gældende   grænseværdier   for   nitrat   i   spinat   og   salat   stiller   EU- Kommissionen  forslag  om  at  udvide  vinterperioden  for  spinat  med  en måned, således at grænseværdien gældende for vinterperioden  nu løber fra 1. oktober til 31. marts. Grænseværdien er af dyrkningsmæssige årsa- ger højere i vinterperioden end i sommerperioden. Endvidere giver forslaget mulighed for at der i visse medlemslande i en midlertidig periode kan omsættes  spinat og salat, der overskrider græn- seværdierne  for  nitrat.  For  at  opnå  en  sådan  undtagelse  skal  der  ske skriftlig forespørgsel til Kommissionen  med begrundelse for, hvorfor en sådan undtagelse ønskes og hvilke tiltag, der er gjort for at kunne over- holde  grænseværdierne.  Det  forudsættes,  at  disse  medlemslande  årligt indrapporterer deres overvågningsresultater til Kommissionen. Udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget. Gældende dansk ret Forordningen vil være direkte gældende i dansk ret og skal ikke imple- menteres.  Der  vil  alene  skulle  fastsættes  straffebestemmelser  for  over- trædelse af forordningen. Forordningen vil supplere den i forvejen eksi- sterende  regulering  ved  Kommissionens  forordning  nr.  466/2001  af  8. marts  2001  om  fastsættelse  af  grænseværdier  for  bestemte  forurenede stoffer i levnedsmidler og Kommissionens forordning nr. 563/2002 af 2. april 2002 om ændring af forordning 466/2001 for så vidt angår nitrat. Konsekvenser Det vurderes, at den foreslåede ændring for så vidt angår forlængelse af vinterperioden  med  en  måned  er  uden  reel  betydning  for  sundhedsbe- skyttelsesniveauet  for  nitrat  i  spinat  i  Danmark.  Idet  Danmark  ikke  er omfattet af undtagelsesbestemmelsen vedr. tilladelse til overskridelse af grænseværdierne og at de lande som er omfattet af undtagelsen alene må afsætter varerne på eget territorium, vurderes denne del af forslaget ikke at have konsekvenser for det danske marked.
5 Forslaget vurderes ikke at have statsfinansielle eller samfundsøkonomi- ske konsekvenser. Høring Forslaget har været sendt i høring i en række organisationer og offentlige myndigheder i henhold til fødevarelovens § 6 og i henhold til artikel 9 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 178/2000 om gene- relle  principper  og  krav  i  fødevarelovgivningen,  om  oprettelse  af  Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet og om procedurer vedrørende fødevaresikkerhed. Der er indkommet følgende bemærkninger til forslaget: Dansk  Erhvervsgartnerforening  støtter  at  vinterperioden  i  relation  til spinat ændres. Samtidigt finder foreningen det beklageligt, at der ikke er stillet forslag om at hæve grænseværdierne for nitrat i salat, idet det er vanskeligt for producenter i de nordlige lande at overholde disse, speci- elt  i  vintermånederne,  hvor  lysindstrålingen  er  begrænset.  Foreningen finder at de nyeste forskningsresultater bør føre til en opdatering af de nuværende grænseværdier. Dansk  Toksikologi  Center  (  DTC  )  mener,  at  der  ikke  er  nogen  sund- hedsmæssig  begrundelse  for  at  opretholde  grænseværdier  for  nitrat  i spinat og salat, idet langt det største nitratindtag kommer fra kartofler og andre grøntsager som rødbeder og porrer.  Endvidere fremfører DTC, at den største del af nitratindtaget kommer fra grøntsager, men på trods af dette ses der ikke flere tilfælde af cancer hos f.eks. vegetarer som har et stort  indtag  af  grøntsager,  snarere  tværtimod,  hvilket  sandsynligvis skyldes grøntsagernes indhold af C-vitamin og andre stoffer, der er med til at hindre eller formindske dannelsen af kræftfremkaldende nitrosami- ner. Følgende høringsparter har svaret uden bemærkninger: Landbrugsraadet,  Fødevareindustrien,  Coop  Norden,  Danske  Slagterier og Danske Havne.
6 Forhandlingssituationen Forslaget forventes sat til afstemning i den Stående Komité for Fødeva- rekæden og Dyresundhed den 19.-20. september 2005. Der forventes at være et kvalificeret flertal for forslaget. Orientering om andre landes positioner Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget fra andre medlemslande. Regeringens foreløbige holdning Regeringen forholder sig positivt til forslaget Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.