Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK   12. juli 2005 KOMITÉSAG Til  underretning  for  Folketingets  Europaudvalg  vedlægges  Ministeriet  for Familie- og Forbrugeranliggenders notat samt grundnotat vedrørende Kom- missionens forordning om gennemførelsesbestemmelser for forordning (EF) nr. 853/2004 vedrørende supplerende salmonellagarantier for partier af kød af kvæg og svin, af kød af fjerkræ og af æg til Finland og Sverige. Forslaget forventes sat til afstemning i Den Stående Komité for Fødevare- kæden og Dyresundhed, den 19.-20. juli 2005. Beskyttelsesniveauet vurderes ikke at blive berørt af ændringerne.   
2 7. juli 2005 Notat til Folketingets Europaudvalg om  Kommissionens  forordning  om  gennemførelsesbestemmelser  for forordning  (EF)  nr.  853/2004  vedrørende  supplerende  salmonellaga- rantier for partier af kød af kvæg og svin, af kød af fjerkræ og af æg til Finland og Sverige SANCO/3307/2004 Rev. 1 Kommissionen har fremsat forslag om gennemførelsesbestemmelser for for- ordning  (EF)  nr.  853/2004  vedrørende supplerende  salmonellagarantier for partier af kød af kvæg og svin, af kød af fjerkræ og af æg til Finland og Sveri- ge.   Forslaget forventes sat til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed, den 19.-20. juli 2005. Beskyttelsesniveauet vurderes ikke at blive berørt af ændringerne.    I forbindelse med udtagning af prøvemateriale til undersøgelse af æglæggen- de flokke, har Danmark anmodet om, at der åbnes mulighed for at anvende sokkemetoden på lige fod med indsamling af fæcesklatter. Såfremt forslaget om brug af sokkeprøver bliver vedtaget vil det betyde en besparelse for den del af det danske erhverv, der eksporterer æg til Finland eller Sverige. Der er i øvrigt tale om en sammenskrivning af eksisterende regler. Regeringen agter at tilslutte sig forslaget.
3 7. juli 2005 J.nr.: 2005-20-2332-00040 Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om  Kommissionens  forordning  om  gennemførelsesbestemmelser  for forordning  (EF)  nr.  853/2004  vedrørende  supplerende  salmonellaga- rantier for partier af kød af kvæg og svin, af kød af fjerkræ og af æg til Finland og Sverige SANCO/3307/2004 Rev. 1 Baggrund Kommissionen har ved SANCO/3307/2004 Rev. 1 fremsat forslag om gen- nemførelsesbestemmelser  for  forordning  (EF)  nr.  853/2004  vedrørende supplerende salmonellagarantier for partier af kød af kvæg og svin, af kød af fjerkræ og af æg til Finland og Sverige. Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 8 og 9 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 853/2004 af  29.  april  2004  om  særlige  hygiejnebestemmelser  for  animalske  fødevarer (hygiejneforordningen for animalske fødevarer). Forslaget  behandles  i  en  forskriftkomitéprocedure  (1999/468/EF,  art.  5)  i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed. Hvis der er kvali- ficeret flertal, udsteder Kommissionen forordningen. Opnås der ikke kvalifi- ceret flertal, forelægger Kommissionen sagen for Rådet og underretter samti- dig Europa-Parlamentet. Rådet kan med kvalificeret flertal vedtage forslaget uændret eller udtale sig mod det. Hvis der er kvalificeret flertal imod forsla- get, skal Kommissionen behandle sagen på ny. Handler Rådet ikke inden en frist på højst tre måneder, kan Kommissionen udstede forordningen. Nærhedsprincippet Der er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det  er  derfor  Regeringens  vurdering,  at  det  følger  heraf,  at  forslaget  er  i overensstemmelse med nærhedsprincippet.   Formål og indhold Forslaget  indeholder  bestemmelser  for  prøveudtagning  og  undersøgelse  af partier af fersk kød og hakket kød af kvæg, svin og fjerkræ samt af æg, der skal til Finland og Sverige. Forslaget er en sammenskrivning af eksisterende regler på området, med mindre justeringer.
4 De  supplerende  salmonellagarantier  til  Finland  og  Sverige  er  udvidet  med hakket fjerkrækød, fordi hygiejneforordningen for animalske fødevarer tilla- der samhandel med hakket fjerkrækød – det er p.t. ikke tilladt.   Forslaget indeholder en model for handelsdokument for kød. Dette er nød- vendigt, idet handelsdokument i øvrigt ikke længere anvendes ved samhan- del. Desuden indgår sokkemetoden i det fremsendte forslag, som ligestillet meto- de i forbindelse med udtagning af prøvemateriale til undersøgelse af æglæg- gende flokke.   Udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget.   Gældende dansk ret   Forslaget er fremsat som en forordning, der ved vedtagelse er direkte anvendelig i dansk ret. Der skal fastsættes straffebestemmelser.   Bestemmelser om udtagning og undersøgelse af prøver af: æglæggende flokke er fastsat i bekendtgørelse nr. 13 af 6. januar 2005 om fødevarehygiejne for mælk og æg og produkter heraf m.v. fersk kød af svin og kvæg er fastsat i bekendtgørelse nr. 112 af 24. fe- bruar 2005 om Salmonella hos kvæg og svin m.v. fjerkræ er fastsat i bekendtgørelse nr. 54 af 24. januar 2003 om salmo- nellose hos fjerkræ og Salmonella i slagtefjerkræ m.m., samt æn- dringsbekendtgørelse nr. 656 af 10. juli 2003. Ved forordningens ikrafttrædelse, skal disse bestemmelser udtages af de re- spektive bekendtgørelser. Konsekvenser Beskyttelsesniveauet vurderes ikke at blive berørt af ændringerne.    Forslaget skønnes ikke at få statsfinansielle konsekvenser, og umiddelbart skønnes det heller ikke at indebære samfundsøkonomiske konsekvenser for hverken erhverv eller forbrugere. Såfremt forslaget om brug af sokkeprøver bliver vedtaget vil det betyde en besparelse for den del af erhvervet, der eksporterer æg til Finland eller Sveri- ge.   Høring Forslaget har ikke været sendt i høring, da der er tale om en sammenskriv- ning af eksisterende regler, og for så vidt angår elementet om sokkeprøver er der tale om gennemførelse af de gældende danske regler. Forhandlingssituationen Forslaget  forventes  sat  til  afstemning  på  møde  i  Den  Stående  Komité  for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCOFCAH) den 19.-20. juli 2005.
5 Orientering om andre landes positioner Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om for- slaget i de andre medlemsstater.   Regeringens foreløbige holdning Regeringen forholder sig positivt til forslaget.   Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.