Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 3. juni 2005 KOMITÉSAG Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggenders notat samt grundnotat om Kommissio- nens forslag til Kommissionens forordning vedr. etablering af EU-mål for reduktion af visse salmonellatyper i forældredyrsflokke til høns, dokument SANCO/936/2005. Forslaget behandles i en forskriftskomitéprocedure (1999/468/EF art. 5) i Den Stående Zootekniske Komité, og det forventes, at forslaget bliver sat til indikativ afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyre- sundhed 7.-8. juni 2005.   Forslaget forventes at øge beskyttelsesniveauet i Danmark, idet det nye over- vågningsprogram vil være mere følsomt og finde flere smittede flokke, idet en besætning vil blive anset for smittet ved fund af en eller flere af de fem salmonellatyper i prøver fra besætningen.
2 Den 31. maj 2005 Notat til Folketingets Europaudvalg om Kommissionens forslag til Kommissionens forordning vedr. etablering af EU-mål for reduktion af visse salmonellatyper i forældredyrsflokke til høns.   Dok. SANCO/936/2005 Baggrund Kommissionen har ved SANCO/936/2005 25. maj 2005 fremsat forslag til Kom- missionens forordning vedr. etablering af EU-mål for reduktion af visse salmonella- typer i forældredyrsflokke til høns. Forslaget  er  fremsat  med  hjemmel  i  Europa-Parlamentets  og  Rådets  forordning 2160/2003 af 17. november 2003 om bekæmpelse af salmonella og andre bestemte fødevarebårne zoonotiske agenser, særligt artikel 4, stk. 1. Forslaget behandles i en forskriftskomitéprocedure (1999/468/EF art. 5) i Den Stående Zootekniske Komi- té  og  det  forventes,  at  forslaget  bliver  sat  til  indikativ  afstemning  i  Den  Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed 7.-8. juni 2005. Formål og indhold Formålet med forslaget er at vedtage fælles mål for bekæmpelse af salmonella hos forældredyr til fjerkræ samt at vedtage fælles retningslinier for metoder og tidspunk- ter for udtagelse af de nødvendige prøver til at opnå dette mål.   Forslaget skal videreføre arbejdet med salmonellabekæmpelse, som blev startet med zoonosedirektivet 92/117/EF. De væsentligste punkter i forslaget er følgende:   at  der  højest  må  være  1%  salmonellasmittede  flokke  pr.  31.  december 2009. at de salmonellatyper der bekæmpes indenfor fællesskabet udvides fra 2 til 5,  således  at  bekæmpelsen  udover  at  omfatte  Salmonella  Enteritidis  og Salmonella Typhimurium også skal omfatte Salmonella Infantis, Salmonel- la Virchow og Salmonella Hadar. Disse 5 salmonellatyper er den hyppigste årsag til human infektion med salmonella i EU.  
3 At en flok anses for smittet med salmonella, såfremt en af ovenstående 5 salmonellatyper findes i en eller flere prøver fra flokken. Hvilket betyder et mere følsomt overvågningsprogram. Regeringen agter at tilslutte sig forslaget.  
4 Den 31. maj 2005 Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om Kommissionens forslag til Kommissionens forordning vedr. etablering af EU-mål for reduktion af visse salmonellatyper i forældredyrsflokke til høns.   Dok. SANCO/936/2005 Baggrund Kommissionen har ved SANCO/936/2005 25. maj 2005 fremsat forslag til Kom- missionens forordning vedr. etablering af EU-mål for reduktion af visse salmonella- typer i forældredyrsflokke til høns. Forslaget  er  fremsat  med  hjemmel  i  Europa-Parlamentets  og  Rådets  forordning 2160/2003 af 17. november 2003 om bekæmpelse af salmonella og andre bestemte fødevarebårne zoonotiske agenser, særligt artikel 4, stk. 1.   Forslaget  behandles  i  en  forskriftskomitéprocedure  (1999/468/EF  art.  5)  i  Den Stående Zootekniske Komité, og det forventes, at forslaget bliver sat til indikativ afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed 7.-8. juni 2005. Formål og indhold Formålet med forslaget er at vedtage fælles mål for bekæmpelse af salmonella hos forældredyr til fjerkræ samt at vedtage fælles retningslinier for metoder og tidspunk- ter for udtagelse af de nødvendige prøver til at opnå dette mål. Forslaget indeholder endvidere også bestemmelser om metoder til tidspunkter og udtagning af prøver i besætningerne. Forslaget skal videreføre arbejdet med salmonellabekæmpelse, som blev startet med zoonosedirektivet 92/117/EF. De væsentligste punkter i forslaget er følgende:   at  der  højest  må  være  1%  salmonellasmittede  flokke  pr.  31.  december 2009. at de salmonellatyper der bekæmpes indenfor fællesskabet udvides fra 2 til 5,  således  at  bekæmpelsen  udover  at  omfatte  Salmonella  Enteritidis  og
5 Salmonella Typhimurium også skal omfatte Salmonella Infantis, Salmonel- la Virchow og Salmonella Hadar. Disse 5 salmonellatyper er den hyppigste årsag til human infektion med salmonella i EU.   At en flok anses for smittet med salmonella, såfremt en af ovenstående 5 salmonellatyper findes i en eller flere prøver fra flokken. Hvilket betyder et mere følsomt overvågningsprogram. Udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget.    Gældende dansk ret Bekendtgørelse nr. 45 af 23. januar 2003 om bekæmpelse af salmonella i rugeægs- producerende høns og opdræt hertil implementerer direktiv 92/117/EF. Vedtagelse af  forslaget  nødvendiggør  en  ændring  af  bekendtgørelsen  om  bekæm- pelse af salmonella i rugeægsproducerende høns og opdræt hertil. Konsekvenser Vedtagelse af forordningen vil forøge beskyttelsesniveauet i Danmark, idet det nye overvågningsprogram vil være mere følsomt og finde flere smittede flokke, idet en besætning vil blive anset for smittet ved fund af en eller flere af de 5 salmonellaty- per i prøver fra besætningen.   Det nuværende danske bekæmpelsesprogram vil skulle tilrettes efter de nye regler.   Forslaget har ikke statsfinansielle eller samfundsøkonomiske konsekvenser.   Høring Forslaget har været sendt i høring i en kreds af relevante organisationer og instituti- oner, men der er ikke modtaget høringssvar.   Tidligere forelæggelse Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.