Oversigt over lovforslag om ændring af Aktieselskabsloven, Anpartsselskabsloven, Lov om erhvervsdrivende fonde, lov om visse erhvervsdrivende virksomheder, lov om det europæiske selskab (   SE-loven) og lov om Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-loven) (Forenklinger og lettelser af administrative byrder samt æ   ndringer som følge af   reduktion af revisionspligten for visse små virksomheder) I oversigten samt i lovforslaget om de selskabsretlige ændringer er foreslåede ændringer, der udelukkende er en konse kvens af den foreslåede reduktion af revisionspligten, understreget. Som eksempel kan nævnes lovforslagets § 1, nr. 1.
AKTIESELSKABSLOVEN Lovforslaget Afledte konsekvens- ændringer i lovforslag Bestemmelse i gældende lov Forslagets indhold § 1, nr. 1 § 4, stk. 1 Ændringen vedrører optagelse af revisoroplysninger i vedtægterne. Ændringen er en konsekvens af den foreslåede reduktion af revisionspligten for visse små virksomheder. Det foreslås, at vedtægterne for et selskab kun skal indeholde revisoroplysninger, hvis selskabet er underlagt revisionspligt efter årsregnskabsloven eller anden lovgivning. § 1, nr. 2 § 1, nr. 8 § 1, nr. 3 § 1, nr. 4 § 6, stk. 1 § 33 Ændringerne vedrører, hvornår der er krav om udarbejdelse af vurderingsberetning ved stiftelser og kapitalforhøjelser. Det foreslås, at det hidtidige  særlige danske   krav om, at der også skal udarbejdes en vurderingsberetning, hvis selskabet i forbindelse med stiftelsen eller kapitalforhøjelsen  skal overtage sådanne andre værdier end kont   anter på anden måde end mod vederlag i aktier , ophæves  . § 1, nr. 5 § 6 a, stk. 2 Ændringerne vedrører åbningsbalancen,   Ændringen er en konsekvens af den foreslåede reduktion af revisionspligten for visse små virksomheder. Det foreslås, at  kravet om revision o.l. udgår af  bestemmelserne.
§ 1, nr. 7 § 1, nr. 58 § 1, nr. 70 § 29, stk. 2 § 134 e, stk. 6 § 136 e, stk. 6 Ændringen vedrører fremlæggelse af dokumenter ved kapitalforhøjelser samt ved fusioner og spaltninger. Det foreslås, at aktionære   rne fremover kan samtykke i, at de pågældende dokumenter ikke skal fremlægges for aktionærerne forud for generalforsamlingen. Der skal være indhentet tilladelse fra hver enkelt aktionær. Der foreslås desuden nogle få konsekvensrettelser som følge af revisi   onspligtens foreslåede reduktion for visse små virksomheder. § 1, nr. 9 § 33 a, stk. 2 Ændringen vedrører kapitalforhøjelser ved gældskonvertering. Det foreslås, at der ikke længere skal udarbejdes en revisorerklæring ved kapitalforhøjelser i aktieselsk aber, der sker ved gældskonverteringer  , idet der alene er tale om en bogføringsmæssig konstatering   . Derudover foreslås det, at samtlige selskabets aktionærer kan samtykke i, at bestyrelsens redegørelse og de eventuelt udarbejdede dokumenter ikke skal fremlægges til eftersyn for aktionærerne forud for generalforsamlingen.   Der skal være indhentet tilladelse fra hver enkelt aktionær. § 1, nr. 10 § 34, stk. 3 Ændringen vedrører tegning af aktier. Det foreslås , at aktionærer og de efter generalforsamlingsbesl  utningen tegningsberettigede fremover altid skal kunne tegne aktier i generalforsamlingsprotokollen. § 1, nr. 12 § 1, nr. 11 § 39, stk. 2 (ny) Ændringen vedrører kapitalforhøjelse ved udstedelse af fondsaktier. Det foreslås , at et selskab kan anvende overskud optjent i det indeværende regnskabsår til udstedelse af fondsa nparter, hvis disse beløb ikke er uddelt, forbrugt eller bundet, samt at selskabet kan anvende reserver, der var bundne på statusdagen, men som efterfølgende er blevet frigjorte, samt frie  reserver, der er opstået i det indeværende regnskabsår, til udstedelse af fondsaktier. Fondsaktier betyder, at frie midler bindes som selskabskapital.
§ 1, nr. 13 § 44 a, stk. 2 Ændringen vedrører kontrollen af tilstedeværelsen af, at de bundne reserv er, herunder anpartskapitalen, er til stede efter en kapitalnedsættelse Det foreslås, at det hidtidige krav om en erklæring fra uvildig vurderingsmand afskaffes, og at det fremover er bestyrelsens ansvar, at der efter kapitalnedsættelsen er dækning for se lskabets anpartskapital og øvrige bundne reserver. § 1, nr. 15 § 44 a, stk. 4 (ny) Ændringen vedrører kapitalnedsættelser til dækning af underskud. Det foreslås, at Erhvervs - og Selskabsstyrelsens hidtidige praksis tydeliggøres i bestemmelsens ordlyd. Det foreslås således, at det fremover kommer til at fremgå direkte af bestemmelsens ordlyd, at der ved kapitalnedsættelser til dækning af underskud er krav om en revisorerklæring. § 1, nr. 16 § 1, nr. 14 § 1, nr. 17 § 46 Ændringen vedrører kapitalnedsætte lser til udbetaling. Det foreslås: - Kravet om proklama ophæves  , da krav om tilsvarende offentliggørelse. - Ophævelse af det hidtidige krav om, at   anmeldelse om kapitalnedsættelsen skal vedlægges en af bestyrelsen og r  evisor underskrevet erklæring  , i stedet bestyrelsesansvar for at anmeldte krav er betalt, eller at der er stillet betryggende sikkerhed herfor. § 1, nr. 18 § 54 b Ændringen vedrører     bestyrelsens og direktionens oplysningspligt over for selskabets revisor. Ændringen er en konsekvens af den for   eslåede reduktion af revisionspligten for visse små virksomheder. Det foreslås, at oplysningspligten gælder i forhold til enhver revisor, som erklærer sig om selskabets forhold.
§ 1, nr. 19 § 55 a Ændringen vedrører moderselskabers oplysningspligt ove    r for datterselskaber Det foreslås, at den lovbestemte oplysningspligt ophæves   , da den bl.a. er diskriminerende over for koncerner med danske moderselskaber.. § 1, nr. 20 § 56, stk. 3 Ændringen vedrører skriftlige bestyrelsesmøder. Der foreslås en præc   isering af den gældende bestemmelse. § 1, nr. 21 § 1, nr. 28 § 56, stk. 6 § 72, stk. 2 Ændringen vedrører forelæggelsen af revisionsprotokollen for ledelsen m.v. Ændringen er en konsekvens af den foreslåede reduktion af revisionspligten for visse små  virksomheder og den afledte ændring af revisorloven, som betyder, at revisor ikke altid skal udarbejde en revisionsprotokol. Det foreslås, at pligten kun gælder, hvis der pligtmæssigt eller frivilligt er udarbejdet en revisionsprotokol. § 1, nr. 22 § 1, nr. 77 § 1, nr. 25 § 62 § 117, stk. 2 § 134 l, stk. 2 § 159 b, stk. 3 § 158 Ændringen vedrører offentliggørelse af selskabsoplysninger. Der foreslås en tydeliggørelse af gældende ret. § 1, nr. 23 § 1, nr. 24 § 65, stk. 1 Ændringen vedrører aktion    ærernes beslutningsforum. Det foreslås , at aktionærerne   fremover i enighed kan beslutte at træffe beslutninger på anden vis end på en   fysisk generalforsamling. Der skal være indhentet tilladelse fra hver enkelt aktionær.
§ 1, nr. 26 § 1, nr. 30 § 1, nr. 31 § 1, nr. 41 § 1, nr. 43 § 1, nr. 46 § 1, nr. 49 § 1, nr. 50 § 1, nr. 51 § 1, nr. 73 § 69, stk.1 § 73, stk. 6 § 76, stk. 1 § 109, stk. 1 § 109 a, stk. 3 § 118 § 124, stk. 2 § 124 a, stk. 1 § 126, stk. 1 § 152, stk. 1 Ændringerne vedr   ører årsrapporten  , mellembalancen ved ekstraordinært udbytte, det afsluttende likvidationsregnskab. Ændringen er en konsekvens af den foreslåede reduktion af revisionspligten for visse små virksomheder. Det foreslås, at  kravet om revision o.l. udgår af  en række af   bestemmelserne. I en række af bestemmelserne præciseres det, at der kun er krav om revision, hvis selskabet er underlagt revisionspligt. § 1, nr. 27 § 1, nr. 32 § 1, nr. 33 § 1, nr. 34 § 1, nr. 39 § 1, nr. 40 § 72, stk. 2 § 76 a, stk. 1 § 76 a, stk. 2 § 76 a, stk. 3 § 85 § 86, stk. 2 Ændringerne vedrører     revisor ret til at indkalde til generalforsamling, revisor ret og pligt til at være til stede på generalforsamlingen   , revisors besvarelse af spørgsmål om årsrapporten samt revisors r   et og pligt til at være til stede på bestyrelsesmøder  m.v. Ændringen er en konsekvens af den foreslåede reduktion af revisionspligten for visse små virksomheder. Det forslås, at kun revisorer, der er valgt på en generalforsamling til at revidere årsrappo rten for et selskab, har disse rettigheder og pligter.
§ 1, nr. 29 § 73, stk. 2 Ændringen vedrører indkaldelse til generalforsamling i selskaber med ihændehaveraktier. Det foreslås,  at den foreskrevne offentlige indkaldelse fremover skal ske ved en meddelelse i Erhvervs- og Selskabsstyrelsens edb-informationssystem. § 1, nr. 35 § 1, nr. 6 § 1, nr. 37 § 1, nr. 38 § 1, nr. 46 § 1, nr. 59 § 1, nr. 71 § 1, nr. 75 § 82, stk. 1 Ændringen vedrører valg af revisor. Ændringen er en konsekvens af den foreslåe    de reduktion af revisionspligten for visse små virksomheder. Det foreslås, at generalforsamlingen kun skal vælge en revisor, hvis selskabets årsrapport enten frivilligt eller som følge af årsregnskabsloven eller anden lovgivning skal revideres. Det er endvidere kun disse revisorer, der skal og registreres i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. § 1, nr. 36 § 82, stk. 5 (ny) Ændringen vedrører revisors rettigheder og pligter i henhold til aktieselskabsloven. Ændringen er en konsekvens af den foreslåede redukti    on af revisionspligten for visse små virksomheder. Det foreslås, at enhver revisor, som udgangspunkt er underlagt lovens rettigheder og pligter. Lovteksten sondrer dog i visse tilfælde   mellem revisorer, der reviderer selskabets årsrapport, og som er valgt  af generalforsamlingen, og andre revisorer.
§ 1, nr. 42 § 109 a, stk. 1 og 2 Ændringen vedrører uddeling af ekstraordinært udbytte. Det foreslås , at det bliver muligt for generalforsamlingen at give bestyrelsen en stående bemyndigelse til at udbetale  ekstraordinært udbytte. Bemyndigelsen skal udelukkende sættes ind i vedtægterne den første gang, der træffes beslutning om ekstraordinært udbytte. Bemyndigelsen kan herefter blive stående i ve   dtægterne, indtil generalforsamlingen træffer beslutning om, at   bestyrelsen ikke længere skal være bemyndiget til at uddele ekstraordinært udbytte. Aktionærerne kan på ethvert tidspunkt rejse krav herom. Endvidere opretholdes de særlige betingelser for ekstraordinært udbytte, der dog på enkelte punkter ændres som kons ekvens af den foreslåede reduktion af revisionspligten. § 1, nr. 44 § 110, stk. 2 Ændringen vedrører, hvad der kan uddeles som ekstraordinært udbytte. Det foreslås  en præcisering. § 1, nr. 47 § 122 Ændringen vedrører det indledende likvidationsregnsk    ab Det foreslås, at det indledende likvidationsregnskab afskaffes , da det afsluttende likvidationsregnskab giver alle nødvendige oplysninger . § 1, nr. 48 § 1, nr. 45 § 123, stk. 1 og 2 Ændringen vedrører likvidationer Det foreslås, at kravet om proklama  ophæves  , da der i dag sker to offentliggørelser med det samme formål  . § 1, nr. 53 § 126, stk. 1 Ændringen vedrører genoptagelser. Det foreslås, at Erhvervs - og Selskabsstyrelsens hidtidige praksis tydeliggøres i bestemmelsens ordlyd. § 1, nr. 54 § 126 a (ny) Ændringen vedrører opløsning af aktieselskaber. Det foreslås, at der indføres mulighed for opløsning af aktieselskaber via en erklæring fra aktionærerne, der skal suppleres med en erklæring fra ToldSkat. En tilsvarende regel gælder allerede for a  npartsselskaber.
§ 1, nr. 55 § 1, nr. 56 § 134 b, stk. 2 Ændringen vedrører fusionsregnskabet. Det foreslås, at  det særlige danske   krav om et fusionsregnskab ophæves.   Kravet er en barriere for danske virksomheders deltagelse i grænseoverskridende virksomhedssammenslutninger, og den oprindelige begrundelse for kravet er ikke længere aktuel.   Forslaget vil omfatte både aktie - og anpartsselskaber, da anpartsselskabsloven henviser til aktieselskabslovens regler herom. Endvidere foreslås en enkelt konsekvensænd   ring med hensyn til mellembalancen som følge af revisionspligtens foreslåede reduktion for visse små virksomheder. § 1, nr. 57 § 134 c, stk. 1 Ændringen vedrører vederlagserklæringen ved fusion. Der foreslås en præcisering. § 1, nr. 60 § 1, nr. 62 § 1, nr. 64 § 1, nr. 67 § 134 i, stk. 1 § 134 k § 136 a, stk. 2 § 136 b, stk. 4 Ændringe   rne vedrører fusions - og spaltningsreglerne. Der foreslås  nogle få  redaktionelle ændring  er § 1, nr. 61 § 134 j Ændringen vedrører de såkaldte lodrette fusioner. Det foreslås  i overensstemmelse med EU-reglerne, at hvis et aktieselskab opløses uden likvidation ved overdragelse af selskabets aktiver og forpligtelser som helhed til et andet aktieselskab, der ejer mindst 90 % af aktiekapitalen i det ophørende selskab,  kan beslutning om fusion i det ophørende selskab  fremover også  træffes af bestyrelsen.   Minoritetsaktionærerne vil være beskyttet af, at 5 pct. af kan stille krav om, at beslutningen skal træffes af generalforsamlingen. Der foreslås endvidere nogle få redak  tionelle ændringer.
§ 1, nr. 63 § 136 Ændringen vedrører,     hvis en spaltning skal ske til nogle nye selskaber, der endnu ikke eksisterer, men som vil opstå, hvis en anden påtænkt spaltning eller fusion gennemføres. Af hensyn til blandt andet kreditorerne foreslås det, at h vis et eller flere af de modtagende selskaber i en spaltning opstår som led i anden spaltning eller fusion, der ikke er gennemført, skal dette fremgå af spaltningsplanen.   Det foreslås endvidere, at e n spaltning til nye modtagende selskaber, der opstår som led i en anden spaltning eller fusion, skal gennemføres og anmeldes til Erhvervs - og Selskabsstyrelsen i umiddelbar forlængelse af den spaltning eller fusion, som de nye selskaber opstår som led i . § 1, nr. 65 § 1, nr. 66 § 136 b, stk. 2 Ændringen vedrører spaltningsregnskabet. Med samme begrundelse som forslaget om ophævelse af fusionsregnskabet foreslås det, at kravet om et spaltningsregnskab ophæves. Forslaget vil omfatte både aktie - og anpartsselskaber, da anpartsselskabsloven henviser til aktieselskabslovens regler herom. Endvidere foreslås en enkelt konsekvensændring med hensyn til mellembalancen som følge af revisionspligtens foreslåede reduktion for visse små virksomheder. § 1, nr. 68 § 134 b, stk. 5 (ny) Ændringen vedrører v    urderingsberetning om apportindskud ved spaltning. Det foreslås , at kravet om en vurderingsberetning om apportindskud fremover ikke skal finde anvendelse, hvis de modtagende eksisterende selskaber eller de nye selskaber er anpartsselskaber. Forslaget vil omfatte spaltning af både aktie - og anpartsselskaber, da anpartsselskabsloven henviser til aktieselskabslovens regler herom. § 1, nr. 69 § 136 c, stk. 1 Ændringen vedrører vederlagserklæringen ved spaltning. Der foreslås en præcisering. § 1, nr. 72 § 136 j Ændringen vedrører de såkaldte lodrette spaltninger. Der foreslås nogle få redaktionelle ændringer.
§ 1, nr. 74 § 154, stk. 5 (ny) Det foreslås, at der indsættes en hjemmel til, at Erhvervs   - og Selskabsstyrelsen kan fastsætte regler om brug af st  yrelsens edb-systemer til indsendelse af meddelelser til offentliggørelse i Statstidende  samt om indsendelse af meddelelser til bekendtgørelse  i styrelsens edb-informationssystem, herunder om hvorvidt indsendelsen kan eller skal ske elektronisk. Forslaget skal skabe mulighed for samlet indberetning af og adgang til alle selskabsoplysninger § 1, nr. 76 § 157 a Ændringen vedrører Erhvervs- og Selskabsstyrelsens ret til at kræve indsendelse af bevis for at anmeldelser eller registreringer er lovligt foretaget. Det foreslås, at rækkevidden af    bestemmelsen præciseres, således at Erhvervs   - og Selskabsstyrelsen i visse særlige konkrete tilfælde kan anmode om indsendelse af en revisorerklæring for, at de økonomiske dispositioner i forbindelse med anmeldelsen eller registreringen er lovligt foretaget. § 1, nr. 78 § 158 b (ny) Ændringen vedrører oplysninger i Erhvervs - og Selskabsstyrelsens edb- informationssystem. Ændringen skal sikre, at myndigheder og andre til enhver tid kan få adgang til oplysninger om stiftere og ledelse, der tidligere er offentliggjort. Formålet er at forebygge økonomisk kriminalitet og sikre mulighed for efterforskning heraf.
ANPARTSSELSKABSLOVEN Lovforslaget Afledte konsekvens- ændringer i lovforslag Bestemmelse i gældende lov Forslagets indhold § 2, nr. 1 § 2, nr. 3 § 4, stk. 1 Ændringen vedrører afholdelse af stiftelsesomkostninger. Det foreslås, at anpartsselskaber får mulighed for at afholde stiftelses  - omkostninger, selvom de er stiftet til kurs 100. Dette er allerede tilladt for aktieselskaber. § 2, nr. 2 § 5 Ændringen vedrører optagelse af revisoroplysninger i vedtægterne. Ændringen er en konsekvens af den foreslåede reduktion af revisionspligten for visse små virksomheder. Det foreslås, at vedtægterne for et selskab ku   n skal indeholde revisoroplysninger, hvis selskabet er underlagt revisionspligt efter årsregnskabsloven eller anden lovgivning.
§ 2, nr. 4 § 2, nr. 19 § 2, nr. 5 § 2, nr. 40 § 7 § 39 Ændringerne vedrører udarbejdelse af vurderingsberetning om apport    indskud. Det foreslås ligesom for aktieselskaber, at det hidtidige særligt danske krav om, at der også skal udarbejdes en vurderingsberetning,  hvis selskabet i forbindelse med stiftelsen eller kapitalforhøjelsen  skal overtage sådanne andre værdier end kontanter på anden måde end mod vederlag i aktier  , ophæves  . Det foreslås endvidere, at ledelsen  - og ved stiftelser også stifterne  - selv får mulighed for at udarbejde vurderingsberetningen om apportindskud, mod at ledelsesmedlemmerne og majoritetsanpartshaveren til gengæld hæfter for indskuddets værdi. Der skal fortsat udarbejdes en vurderingsberetning, så grundlaget for vurderingen er dokumenteret, og der således i tilfælde af misbrug kan gøres ansvar gældende. Endelig foreslås en konsekvensændring som føl ge af den foreslåede reduktion af revisionspligten for visse små virksomheder. § 2, nr. 6 § 13, stk. 2 Ændringerne vedrører tegning af anparter ved modregning af fordring. Det foreslås, at det hidtidige forbud mod tegning af anp arter ved modregning af fordringer ophæves.   Efter aktieselskabsloven er en sådan modregning allerede tilladt. § 2, nr. 8 § 2, nr. 46 § 2, nr. 47 § 19 a (ny) Ændringerne vedrører afholdelsen af bestyrelsesmøder. Det foreslås, at der indføres mulighed for afholdelse af elektron  iske og skriftlige bestyrelsesmøder. § 2, nr. 9 § 20 a Ændringen vedrører     ledelsens oplysningspligt over for selskabets revisor. Ændringen er en konsekvens af den foreslåede reduktion af revisionspligten for visse små virksomheder. Det foreslås, at opl ysningspligten gælder i forhold til enhver revisor, som erklærer sig om selskabets forhold  .
§ 2, nr. 10 § 21, stk. 1 og 2 Ændringen vedrører forelæggelsen af revisionsprotokollen for ledelsen. Ændringen er en konsekvens af den foreslåede reduktion af     revisionspligten for visse små virksomheder og den afledte ændring af revisorloven, som betyder, at revisor ikke altid skal udarbejde en revisionsprotokol. Det foreslås, at pligten kun gælder, hvis der pligtmæssigt eller frivilligt er udarbejdet en revisionsprotokol. § 2, nr. 11 § 21, stk. 3 Ændringen vedrører revisors rettigheder og pligter i henhold til anpartsselskabsloven. Ændringen er en konsekvens af den foreslåede reduktion af revisionspligten for visse små virksomheder. Det foreslås, at enhver  revisor, som udgangspunkt er underlagt lovens rettigheder og pligter. Lovteksten sondrer dog i visse tilfælde   mellem revisorer, der reviderer selskabets årsrapport, og som er valgt af anpartshaverne, og andre revisorer. § 2, nr. 12 § 21, stk. 3 Ændringe   n vedrører revisor s pligt til at underrette Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, hvis han fratræder m.v. Ændringen er en konsekvens af den foreslåede reduktion af revisionspligten for visse små virksomheder. Det foreslås, at meddelelsespligten kun omfatter an partshavervalgte revisorer, der skal revidere årsrapporten. § 2, nr. 14 § 2, nr. 7 § 2, nr. 13 § 2, nr. 18 § 2, nr. 45 § 2, nr. 46 § 28 a og § 28 b (nye) Ændringen vedrører anpartshavernes beslutningsforum og dokumentudvekslingen. Det foreslås, at der in dføres mulighed for elektroniske generalforsamlinger og elektronisk dokumentudveksling.
§ 2, nr. 14 § 2, nr. 38 § 2, nr. 39 § 2, nr. 42 § 28 c (ny) Ændringen vedrører valg af revisor. Ændringen er en konsekvens af den foreslåede reduktion af revis    ionspligten for visse små virksomheder. Det foreslås, at  anpartshaverne kun skal vælge en revisor, hvis selskabets årsrapport enten frivilligt eller som følge af årsregnskabsloven eller anden lovgivning skal revideres. Det er endvidere kun disse revisorer, der skal og registreres i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. § 2, nr. 15 § 2, nr. 21 § 2, nr. 23 § 2, nr. 34 § 2, nr. 36 § 2, nr. 38 § 2, nr. 24 § 2, nr. 35 § 29, stk. 1 § 44 § 44 a, stk. 3 § 57, stk. 2 § 57 a, stk. 4 § 61 Ændringerne vedrører     årsrapporten , mellembalancen ved uddeling af ekstraordinært udbytte  , afsluttende likvidationsregnskab Ændringen er en konsekvens af den foreslåede reduktion af revisionspligten for visse små virksomheder. Det foreslås, at  kravet om revision o.l. udgår af  bestemmelserne. § 2, nr. 16 § 2, nr. 17 § 29, stk. 3 § 29, stk. 4 Ændringe   rne vedrører  revisor ret og pligt til at være til stede på generalforsamlingen samt revisors besvarelse af spørgsmål om årsrapporten   . Ændringen er en konsekvens af den for   eslåede reduktion af revisionspligten for visse små virksomheder. Det forslås, at kun revisorer, der er valgt af anpartshaverne til at revidere årsrapporten for et selskab, har d isse rettigheder og pligter.
§ 2, nr. 20 § 43, stk. 1 Ændringen vedrører     kapitalforhøjelse ved udstedelse af fondsanparter. Det foreslås , at et selskab kan anvende overskud optjent i det indeværende regnskabsår til udstedelse af fondsa nparter, hvis disse beløb ikke er uddelt, forbrugt eller bundet, samt at selskabet kan anvende reserver, der var bundne på statusdagen, men som efterfølgende er blevet frigjorte, samt frie reserver, der er opstået i det indeværende regnskabsår, til udstedelse af fondsanparter. Fondsanparter betyder, at frie midler bindes som selskabskapital. § 2, nr. 22 § 44 a, stk. 1 og 2 Ændringen vedrører uddeling af ekstraordinært udbytte. Det foreslås , at det bliver muligt for anpartshaverne at give ledelsen en stående bemyndigelse til at udbetale ekstraordinært udbytte. Bemyndigelsen skal udelukkende sætte  s ind i vedtægterne den første gang, der træffes beslutning om ekstraordinært udbytte. Bemyndigelsen kan herefter blive stående i vedtægterne, indtil anpartshaverne træffer beslutning om, at bestyrelsen ikke længere skal være bemyndiget til at uddele ekstr  aordinært udbytte.   Anpartshaverne kan på ethvert tidspunkt rejse krav herom. Endvidere opretholdes de særlige betingelser for ekstraordinært udbytte, der dog på enkelte punkter ændres som konsekvens af den foreslåede reduktion af revisionspligten. § 2, nr. 25 § 45, stk. 2 Ændringen vedrører, hvad der kan uddeles som ekstraordinært udbytte. Der foreslås  en præcisering. § 2, nr. 26 § 46, stk. 4 (ny) Ændringen vedrører kontrollen af tilstedeværelsen af, at de bundne reserver, herunder anpartskapitalen, er til stede efter en kapitalnedsættelse Det foreslås, at det hidtidige krav om en erklæring fra uvildig vurderingsmand afskaffes, og at det fremover er ledelsens ansvar, at der efter kapitalnedsættelsen er dækning for selskabets anpartskapital og øvrige b   undne reserver. § 2, nr. 28 § 46, stk. 7 Ændringen vedrører kapitalnedsættelser til dækning af underskud. Det foreslås, at Erhvervs - og Selskabsstyrelsens hidtidige praksis tydeliggøres i bestemmelsens ordlyd.
§ 2, nr. 29 § 2, nr. 27 Ændringen vedrør er kapitalnedsættelser til udbetaling. Det foreslås: - Kravet om proklama ophæves  , da krav om tilsvarende offentliggørelse - Ophævelse af det hidtidige krav om, at   anmeldelse om kapitalnedsættelsen skal vedlægges en af   ledelsen og revisor underskrevet erklæri  ng, i stedet ledelsesansvar for at anmeldte krav er betalt, eller at der er stillet betryggende sikkerhed herfor. § 2, nr. 30 § 52 Ændringen vedrører kapitaltab Det foreslås, at  ledelsen i et selskab med kapitaltab fremover udelukkende skal redegøre for  selskabets økonomiske stilling overfor anpartshaverne og om fornødent stille forslag om foranstaltninger, der bør træffes, herunder selskabets opløsning. Kravet om budgetter m.v. foreslås ophævet. Kapitaltabsgrænsen foreslås samtidigt forhøjet fra 40 til   50%. Forslaget indebærer, at regler tilsvarende aktieselskabslovens også kommer til at gælde for anpartsselskaber. § 2, nr. 32 § 55 Ændringen vedrører det indledende likvidationsregnskab Det foreslås, at det indledende likvidationsregnskab afskaffes, da  det afsluttende likvidationsregnskab giver alle nødvendige oplysninger. § 2, nr. 33 § 2, nr. 31 § 56 Ændringen vedrører likvidationer Det foreslås, at kravet om proklama ophæves, da der i dag sker to offentliggørelser med det samme formål. § 2, nr. 37 § 58 Ændringen vedrører reasumption, hvilket vil sige genoptagelse af bobehandlingen. Der foreslås en præcisering. § 2, nr. 40 § 62, stk. 2 Ændringen vedrører genoptagelser. Det foreslås, at Erhvervs - og Selskabsstyrelsens hidtidige praksis tydeliggør es i bestemmelsens ordlyd.
§ 2, nr. 41 § 69, stk. 4 (ny) Det foreslås, at der indsættes en hjemmel til, at Erhvervs   - og Selskabsstyrelsen kan fastsætte regler om brug af styrelsens edb  -systemer til indsendelse af meddelelser til offentliggørelse i Statst idende samt om indsendelse af meddelelser til bekendtgørelse  i styrelsens edb-informationssystem, herunder om hvorvidt indsendelsen kan eller skal ske elektronisk. Forslaget skal skabe mulighed for samlet indberetning af og adgang til alle selskabsoplysninger § 2, nr. 43 § 74 Ændringen vedrører Erhvervs- og Selskabsstyrelsens ret til at kræve indsendelse af bevis for at anmeldelser eller registreringer er lovligt foretaget. Det foreslås, at rækkevidden af    bestemmelsen præciseres, således at Erhvervs   - og Selskabsstyrelsen i visse særlige konkrete tilfælde kan anmode om indsendelse af en revisorerklæring for, at de økonomiske dispositioner i forbindelse med anmeldelsen eller registreringen er lovligt foretaget. § 2, nr. 44 § 75 a (ny) Ændringen vedrører o    plysninger i Erhvervs- og Selskabsstyrelsens edb- informationssystem. Ændringen skal sikre, at myndigheder og andre til enhver tid kan få adgang til oplysninger om stiftere og ledelse, der tidligere er offentliggjort. Formålet er at forebygge økonomisk kri minalitet og sikre mulighed for efterforskning heraf.
Lov om erhvervsdrivende virksomheder Lovforslaget Afledte konsekvens- ændringer i lovforslag Bestemmelse i gældende lov Forslagets indhold § 3, nr. 1 § 10 Ændringen vedrører ophør af anmeldels espligtige interessentskaber og kommanditselskaber. Det foreslås, at der indføres mulighed for sletning og genregistrering af anmeldelsespligtige interessentskaber og kommanditselskaber. § 3, nr. 3 § 15 a (ny) Ændringen vedrører oplysninger i Erhvervs - og Selskabsstyrelsens edb- informationssystem. Ændringen skal sikre, at myndigheder og andre til enhver tid kan få adgang til oplysninger om stiftere og ledelse, der tidligere er offentliggjort. Formålet er at forebygge økonomisk kriminalitet og sikre muli ghed for efterforskning heraf. § 3, nr. 4 § 20 a (ny) Ændringen vedrører opløsning af virksomheder med begrænset ansvar. Det foreslås, at der indføres mulighed for opløsning af virksomheder med begrænset ansvar via en erklæring fra virksomhedsdeltagerne , der skal suppleres med en erklæring fra ToldSkat. § 3, nr. 5 § 3, nr. 2 § 21 a og § 21 b (nye) Ændringen vedrører fusion og spaltning af virksomheder med begrænset ansvar. Det foreslås, at der indføres mulighed for, at virksomheder med begrænset ansvar kan fusionere og spalte.
Lov om erhvervsdrivende fonde Lovforslaget Afledte konsekvens- ændringer i lovforslag Bestemmelse i gældende lov Forslagets indhold § 4, nr. 1 § 4, nr. 4 § 4, nr. 5 § 21 a (ny) Ændringen vedrører bestyrelsesmøder i erhver vsdrivende fonde. Det foreslås, at der indføres mulighed for afholdelse af skriftlige og elektroniske bestyrelsesmøder. § 4, nr. 2 § 24, stk. 2 Ændringen vedrører moderfondes oplysningspligt over for datterselskaber Det foreslås, at den lovbestemte opl ysningspligt ophæves. § 4, nr. 3 § 56 a (ny) Ændringen vedrører oplysninger i Erhvervs - og Selskabsstyrelsens edb- informationssystem. Ændringen skal sikre, at myndigheder og andre til enhver tid kan få adgang til oplysninger om stiftere og ledelse, der tidligere er offentliggjort. Formålet er at forebygge økonomisk kriminalitet og sikre mulighed for efterforskning heraf.
SE-loven Lovforslaget Afledte konsekvens- ændringer i lovforslag Bestemmelse i gældende lov Forslagets indhold § 5, nr. 1 § 7, stk. 1 Ændringen vedrører SE    -selskabers flytning af hjemsted. Det foreslås, at kravet om proklama ophæves, og at orienteringen til kreditorerne gives i forbindelse med Erhvervs- og Selskabsstyrelsens offentliggørelse af flytteplanen § 5, nr. 2 § 8, stk. 4 Ændringen vedrører, hvilke     bestemmelser i aktieselskabsloven der finder anvendelse på SE -selskaber med et ledelsesorgan og et tilsynsorgan (tostrenget ledelsessystem). Der foreslås en præcisering. § 5, nr. 3 § 17 Ændringen vedrører oplysninger i Er    hvervs- og Selskabsstyrelsens edb- informationssystem. Ændringen skal sikre, at myndigheder og andre til enhver tid kan få adgang til oplysninger om stiftere og ledelse, der tidligere er offentliggjort. Formålet er at forebygge økonomisk kriminalitet og si kre mulighed for efterforskning heraf.
Lov om Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-loven) Lovforslaget Afledte konsekvens- ændringer i lovforslag Bestemmelse i gældende lov Forslagets indhold § 6, nr. 1 § 5, stk. 1 Ændringen vedrører juridiske p    ersoners CVR-nr. Der foreslås en præcisering. § 6, nr. 2 § 11, stk. 5 Ændringen vedrører Erhvervs    - og Selskabsstyrelsens hjemmel til at fastsætte regler om frivillig registrering. Der foreslås en præcisering. § 6, nr. 3 § 6, nr. 6 § 16 a § 18, stk. 5 Diverse redaktionelle ændringer. § 6, nr. 4 § 18, stk. 3 Ændringen vedrører opbevaring af oplysninger i Erhvervs    - og Selskabsstyrelsens register.. Ændringen skal sikre, at myndigheder og andre til enhver tid kan få adgang til oplysninger om stiftere og ledelse, der tidligere er offentliggjort. Formålet er at forebygge økonomisk kriminalitet og sikre mulighed for efterforskning heraf. § 6. nr. 5 § 18, stk. 3 Ændringen vedrører Økonomi - og Erhvervsministerens bemyndigelse til at fastsætte regler. Det foreslås, at bemyndigelsen overføres til Erhvervs  - og Selskabsstyrelsen.