UDKAST 16. august 2005 VEDTÆGTER for den selvstændige offentlige virksomhed Energinet.dk
UDKAST 2 NAVN § 1 Virksomhedens navn er Energinet.dk. Energinet.dk er en selvstændig offentlig virksomhed stiftet i henhold til lov nr. 1384 af 20. december 2004. HJEMSTED § 2 Energinet.dk's hjemsted er Fredericia Kommune. FORMÅL § 3 Energinet.dk's formål er at sikre en effektiv drift og udbygning af den overordnede infrastruktur på el - og gasområdet og at sikre åben og lige adgang for alle brugere af nett  ene. Energinet.dk varetager efter de til enhver tid gældende regler i lov om Energinet Danmark, lov om e  l- forsyning og lov om naturgasforsyning og med baggrund i en sammenhængende og helhedsorienteret planlægning systemansvarlig virksomhed og eltransmission  s- og gastransmissionsvirksomhed. Energi- net.dk kan endvidere varetage gasdistributionsvirksomhed. Energinet.dk kan oprette datterselskaber, eje ejerandele i andre selskaber med begræ  nset ansvar samt indgå samarbejdsaftaler og lignende i forbindelse med u døvelsen af sin vir ksomhed. Aktiviteter, som ligger uden for de i 2. afsnit angivne, og som Energinet.dk varetager i medfør af lov om Energinet Danmark, lov om elforsyning eller lov om naturgasforsyning, skal udøves i selvstændige se   l- skaber med begrænset   ansvar. Den overordnede infrastruktur på el - og gasområdet skal forblive i offentligt eje. Energ inet.dk kan ikke afhænde den overordnede infrastruktur på el   - og gasområdet eller aktier i datterselskaber, som driver denne infrastruktur. OPGAVER Købepligt § 4 Energinet.dk varetager statens købepligt i medfør af § 35 i lov om elforsyning og § 34 i lov om natu  r- gasforsyning.
UDKAST 3 Udbygning af transmissionsnettet § 5 Etablering af nye transmissionsnet og væsentlige ændringer i bestående net kan ske, hvis der er e t til- strækkeligt behov for udbygningen, herunder at udbygning af transmission  snettet sker med sigte på øget forsyningssikkerhed, beredskabsmæ  ssige hensyn, skabelse af velfungerende konkurrencemarkeder eller indpasning af vedvarende energi, eller hvis projektet er nødvendigt til opfyldelse af pålæg efter lov om Energinet Danmark § 4, stk. 6.   Udbygning af transmissionsnet skal forinden påbegyndelse være belyst i et projekt, som indeholder en nærmere beskrivelse af behovet, jf. stk. 1. Projektet skal indsen  des til transport- og energiministeren, in- den udbygning kan påbegyndes, hvis inv esteringen overstiger 100 mio. kr., og til Energistyrelsen, hvis investeringen er under 100 mio. kr.   Henholdsvis transport- og energiministeren eller Energistyrelsen kan bestemme, at udbygning i henhold til stk. 1 skal forelægges henholdsvis ministeren eller Energist  yrelsen til godkendelse. I forbindelse med godkendelse kan der fastsættes vilkår for udbygningen, herunder vedrørende bortskaffelse eller s a- nering af anlæg. Udbygning af transmissionsnet kan tidligst påbegyndes 6 uger efter, at et projekt er indsendt til he n- holdsvis transport- og energiministeren eller Energistyrelsen. HÆFTELSE OG KAPITAL § 6 Energinet.dk er en selvstændig juridisk person og udøver sin virksomhe   d uden hæftelse for st  aten. Energinet.dk's egenkapital ved stiftelsen udgør kr. 3.013,9 mio. i henhold til åbningsb alancen. Energinet.dk's formue skal holdes adskilt fra statens formue. Energinet.dk disponerer inden for de til enhver tid fastlagte rammer selv over anlægs  - og driftsmidler. Energinet.dk kan optage lån til varetagelse af sin og Energinet.dk’s datterselskabers virksomhed, heru n- der til finansiering af anlægsinvesteringer samt til varetagelse af købepli   gten efter § 4. Lån optages på baggrund af en årlig investerings - og finansieringsplan, som er godkendt af transport- og energiministe- ren. Energinet.dk skal placere sin formue på den mest hensigtsmæssige måde i overensste mmelse med god og forsigtig aktiv- og likviditetsforvaltning.
UDKAST 4 MINISTERENS BESLUTNINGER § 7 Transport- og energiministeren er på statens vegne eneejer af Energinet.dk og har bef ø beslutning om ethvert forhold vedrørende Energinet.dk, bortset fra ansættelse og afskedigelse af direkt   i- onen. Beslutning herom træffes af bestyrelsen efter forudgående orientering af ministeren, jf. § 9 og § 14. Transport- og energiministeren udøver sine beføjelser over for Energinet.dk ved skriftlige meddelelser rettet til bestyrelsen. Meddelelser fremsendes til bestyrelsens formand. Enhver meddelelse skal snarest muligt indføres i bestyrelsesprotokollen og underskrives af bestyrelsesmedlemmerne på førstko   mmende møde. Energinet.dk skal indsende kopi af beslutningen til Erhvervs - og Selskabsstyrelsen senest 2 uger efter, at beslutningen er meddelt virksomheden. Hvert år inden udgangen af april skal transport - og energiministeren træffe b  eslutning om: 1. Godkendelse af revideret årsrapport 2. Eventuel udpegning af bestyrelsesmedlemmer, herunder formand 3. Fastsættelse af bestyre  lsesmedlemmernes honorar for det kommende år 4. Godkendelse af investerings- og finansieringsplan Årsrapport og investerings  - og finansieringsplan skal forelægges transport  - og energiministeren senest den 10. april. BESTYRELSEN Sammensætning § 8 Energinet.dk ledes af en bestyrelse på 11 medlemmer. Transport- og energiministeren udpeger 8 bestyrelsesmedlemmer, heraf 2 medlemmer efter indstilling af el-sektoren. 1 medlem vil blive udpeget med indsigt inden for gassektoren. Bestyrelsesmedlemmerne udpeges for en periode på 2 år. Genudpegning kan finde sted. Transport  - og energiministeren kan til enhver tid afsætte de af ministeren udpegede medle  mmer. 3 af bestyrelsens 11 medlemmer vælges af medarbejderne i Energinet.dk og datterselskaberne. Tilsv  a- rende vælges suppleanter. Valgene gennemføres efter tilsvarende regler, som gælder for medarbejderr e- præsentation i aktieselskabsloven. Dog vil medarbejderrepræsentation på 3 bestyrelsesmedlemmer u d- gøre den samlede medarbejderrepræsentation, hvoraf 1 af de 3 medar   bejderrepræsentanter vil være ko n- cernrepræsentant. Transport- og energiministeren udpeger bestyrelsens formand.
UDKAST 5 Bestyrelsen skal samlet have generelle erhvervs- og ledelsesmæssige kompetencer samt indsigt i el  -, gas- og varmeforsyning og i forbruger- og samfundsforhold. Bestyrelsesmedlemmerne skal være ua  f- hængige af kommercielle interesser i produktions  - og handelsvirksomheder på el - og gasområdet. Vederlaget til bestyrelsens medlemmer fastsættes af transport  - og energiministeren under hensyn til hvervets art og arbejdets omfang. BESTYRELSEN Opgaver § 9 Bestyrelsen varetager Energinet.dk's overordnede ledelse, herunder fastlægger de ove rordnede mål og strategier for Energinet.dk samt fører tilsyn med direktionens varetage lse af den daglige ledelse. Bestyrelsen ansætter og afskediger direktionen, herunder fastsætter direktionens ansæ ttelsesvilkår. Transport- og energiministeren skal forudgå ende orienteres herom. Bestyrelsen skal udarbejde en instruks for direktionen, der bl.a. fastlægger direktionens   opgaver og ind- byrdes opgavefordeling samt retningslinier for rapportering og forelæggelse af beslutninger for bestyre  l- sen. Instruksen forelægges transport  - og energiministeren til orientering. Bestyrelsen skal sørge for en forsvarlig organisation af Ene rginet.dk's virksomhed, tage stilling til, om Energinet.dk's kapitalberedskab til enhver tid er forsvarligt i forhold til Energinet.dk's drift, og påse, at bogføring, formueforvaltning og overholdelse af lovgi vningen kontrolleres på en efter Energinet.dk's forhold tilfredsstillende måde. Bestyrelsen skal sikre, at Energinet.dk og virksomhedens helejede datte r- selskaber tegner de for virksomhederne nødvendige forsikringer. Bestyrelsen skal hvert år udarbejde forslag til investerings - og finansieringsplan for virksomhedens sam- lede investeringer og finansiering, herunder behovet for udbygninger og væsentlige ændringer af neti n- frastrukturen på el - og gassiden, jf. § 5, samt opfyldelse af statens købepligt efter lov om Energinet Danmark § 3. Forslag til investerings- og finansieringsplan forelægges transport  - og energiministeren til godkendelse, jf. § 7. Formanden for bestyrelsen må ikke udføre hverv for Energ  inet.dk, der ikke er en naturlig del af hvervet som bestyrelsesformand, bortset fra enkeltstående opgaver,  som den pågældende bli   ver anmodet om at udføre af og for bestyrelsen. BESTYRELSEN Beslutninger § 10 Bestyrelsen holder møde mindst én gang i kvartalet. Direktionen deltager i bestyrelsesmøderne med ret til at udtale sig, medmindre bestyrelsen i det enkelte tilfælde træffer anden beslutning.
UDKAST 6 Bestyrelsen er beslutningsdygtig, når over halvdelen af sam tlige medlemmer er til stede. Beslutning må dog ikke tages, uden at så vidt muligt samtlige medlemmer har haft adgang til at deltage i sagens b e- handling. Beslutninger i bestyrelsen træffes med simpelt stemmeflertal. I tilfælde af stemmelighed er formandens stemme udslagsgivende. På hvert bestyrelsesmøde forelægges bestyrelsesprotokollen og revisionsprotokollerne. En protokolti l- førsel skal underskrives af s amtlige bestyrelsesmedlemmer. Er et bestyrelsesmedlem fraværende ved et bestyrelsesmøde, hvori en revisionsprotokol eller bestyrelsesprotokollen er fremlagt med en ny prot o- koltilførsel, skal det sikres, at vedkommende gøres bekendt med revisionsprotokollat  et eller den indfø- jede ministerbeslutning. Ikke tilstedeværende medlemmer har pligt til at underskrive revisionsprotoko  l- latet og ministerbeslutningen umiddelbart efter det bestyrelsesmøde, hvor protokollatet u nderskrives af de øvrige bestyrelsesmedle mmer. Over forhandlingerne i bestyrelsen skal der føres en protokol efter bestyrelsens nærmere bestemmelser. Kopi af bestyrelsesreferater fremsendes til bestyrelsens medlemmer med anmodning om, at der medde- les eventuelle bemærkninger inden for en fastsat frist.   Bestyrelsesreferatet underskrives på førstko  m- mende møde af samtlige tilstedeværende b   estyrelsesmedlemmer. Ikke tilstedeværende medlemmer har pligt til at underskrive bestyrelsesreferatet umiddelbart efter det bestyrelsesmøde, hvor bestyrelsesreferatet blev underskrevet af de øvr ige bestyrelsesmedlemmer. Bestyrelsen træffer ved en forretningsorden nærmere bestemmelse om udførelsen af sit hverv. Forre t- ningsordenen skal være i overensstemmelse med vedtægterne og skal opfy lde de krav, der gælder for statslige aktieselskaber. Bestyrelsens forretningsorden skal forelægges transport  - og energiministeren til godkendelse. BESTYRELSEN Information af ministeren § 11 Transport- og energiministeren afholder kvartalsvise møder (i det følgende benævnt  kvartalsmøder) med bestyrelsens formand. Ministeren og bestyrelsens formand beslutter, i hvilket omfang øvrige me d- lemmer af bestyrelsen, medlemmer af direktionen eller andre anmodes om at deltage i et kvartalsmø Transport- og energiministeren kan herudover indkalde til møde (ad hoc møder), når m   inisteren finder det hensigtsmæssigt, eller efter anmodning fra bestyrelsesformanden eller revisor med angivelse af et bestemt emne. Transport- og energiministeren udsender senest 10 dage forud for mødet en dagsorden for møde  t med angivelse af, hvem der deltager i behandlingen af de enkelte punkter på dagsordenen. På kvartalsmødet orienteres   transport- og energiministeren om Energinet.dk's og helejede datterselska- bers status og udvikling, opfølgning på investerings  - og finansieringsplanen samt øvrige væsentlige fo   r- hold, jf. § 12.
UDKAST 7 Senest 8 dage forud for kvartalsmødet fremsender  bestyrelsen årsra pport/halvårsrapport/økonomisk oversigt for Energinet.dk og helejede datterselskaber samt en skriftlig statusredegørelse, som danner grundlag for bestyrelsesformandens orientering af ministeren. Statusredegørelsen skal indeholde best y- relsens vurdering af Energinet.dk's og helejede datterselskabers økonomiske udvikling, herunder væ- sentlige faktorer, der har indflydelse på selskabernes øk  onomi, samt opfølgning på investerings  - og fi- nansieringsplanen. Ministeren fastsætter efter drøftelse med bestyrelsens formand nærmere retningslin i- er for indholdet af statusredegøre lsen og den økonomiske oversigt. Ministeriet udarbejder referat af kvartalsmøde r og ad hoc møder. § 12 Bestyrelsen skal på begæring stille enhver oplysning om Ene   rginet.dk's virksomhed og virksomhedens helejede datterselskaber til rådighed for ministeren, medmindre dette er i strid med ufravigelige b e- stemmelser i særlo givningen. Bestyrelsen er forpligtet til at orientere transport- og energiministeren om forhold vedrørende Energ i- net.dk's og helejede datterselskabers virksomhed, som er af væsentlig økonomisk eller politisk bety  d- ning herunder om hændelser, der medfører større fravigelser i tidligere udmeldte forventede økonomiske resultater, Energinet.dk's eller helejede datterselskabers planer om større opkøb eller frasalg af akt  iver eller aktiviteter og planer om alliancedannelser, således at ministeren kan varetage statens e jerinteresser. Dette kan ske på de i § 11 anførte kvartalsmøder og ad hoc møder. Når denne orienteringspligt o mfatter forhold, som anført i § 18 i lov om Energinet Danmark, skal orienteringen ske straks og uden ugrundet ophold. § 13 Bestyrelsen fremsender hvert andet år inden udgangen af november en langsigtet strategiplan til tran s- port- og energiministeren, første gang inden udgangen af november 2006. Strategiplanen skal med u d- gangspunkt i en sammenhængende og helhedsorienteret pla  nlægning bl.a. belyse f  orsyningssikkerhed, markedsforhold, miljøforhold, energianvendelse og forskning og udvikling. Planen skal også indeholde vurderinger af behovet for fremtidige udbygninger og væsentlige ændringer af netinfrastrukturen, he r- under skitsering af eventuelle kommende udbygningsprojekter. Strategiplanen danner grundlag for bestyrelsens orientering af ministeren om virksomhedens overordne- de strategier og planer på et kvartalsmøde. DIREKTION § 14 Til at varetage Energinet.dk's daglige ledelse ansætter best yrelsen efter forudgående orientering af transport- og energiministeren en direktion, der skal bestå af  1-3 medlemmer. Bestyrelsen fastsætter arbejdsdelingen blandt medlemmerne af direktionen, s  å fremt den består af flere medlemmer.
UDKAST 8 Direktionen varetager den daglige ledelse af Energinet.dk og skal derved følge de retningslinier og a n- visninger, som bestyrelsen har givet. Den daglige ledelse omfatter ikke dispositioner, der efter Energi- net.dk's forhold er af usædvanlig art eller af stor betydning. Direktionen skal sørge for, at Energinet.dk's bogføring sker under iagttagelse af den til enhver tid gæ    l- dende lovgivning, og at formueforvaltningen foregår på betrygge  nde måde. TEGNINGSREGEL § 15 Energinet.dk tegnes af bestyrelsens formand i forening med enten et medlem af direktionen eller et be- styrelsesmedlem, af et medlem af direktionen i forening med to bestyrelsesmedlemmer, af fire bestyrel- sesmedlemmer i forening eller af den samlede bestyrelse. INTERESSENTFORUM § 16 Transport- og energiministeren udpeger et rådgiv ende interessentforum, som består af en formand og 20 - 30 medlemmer. Interessentforummet skal repræsentere et bredt udsnit af interessenter i Energinet.dk's virksomhed. F o- rummet skal repræsentere de relevante aktører i el   - og gassektoren, og medlemmerne skal samlet have indsigt i forbruger- og samfundsmæssige forhold, energiplanlægning, forskning og udvikling samt mi l- jø - og klimaspørg smål . Formanden udpeges af transport- og energiministeren. Øvrige medlemmerne udpeges af transport  - og energiministeren efter indstilling fra de i bilag 1 anførte organ isationer. Udpegning sker for 4 år. Ge nudpegning kan finde sted. Vederlag til formanden for interessentforummet fastsættes af transport  - og energiministeren under hen- syn til hvervets art og arbejdets omfang. Øvrige medle  mmer modtager ikke vederlag, men er berettiget til godtgørelse for afholdte rejseomkostninger efter st atens regler.   Interessentforummet skal medvirke til at sikre en alsidig repræsentation af forskellige synspunkter og interesser i Energinet.dk samt medvirke til at understøtte driften af Ene rginet.dk. Interessentforummet har ikke besluttende myndighed. Interessentforummet skal med henblik på at understøtte driften afg  ive udtalelser til ledelsen af Energinet.dk om virksomhedens overordnede strategier og planer. Der afholdes møde, når det skønnes nødvendigt, dog mindst en gang årligt inden udgangen af marts m å- ned (i det følgende benævnt ordinært interessentforumsmøde). Intere ssentforumsmøder afholdes på Energinet.dk's hjemsted. Til det ordinæ  re interessentforumsmøde optages i hvert fald nedennævnte punkter på dagsordenen:
UDKAST 9 1. Afgivelse af udtalelse til bestyrelsen om virksomhedens overordnede strategier og planer, herunder årsrapport og  udkast til investerings - og finansieringsplan.   2. Eventuelt. I de år hvor bestyrelsen udarbejder en strategiplan, jf. § 13, afgiver interessentf orummet endvidere en udtalelse herom i forbindelse med det ordinære eller et ekstraordinært m ø Interessentforummets udtalelser vedrørende investerings - og finansieringsplan, årsrapport og strateg i- plan indgår som selvstændige afsnit i eller vedlægges som bilag til de respektive dokumenter, som b e- styrelsen fremsender til transport- og energiministeren. Emner, der ønskes behandlet på det ordinære interessentforu msmøde, skal indsendes skriftligt til best y- relsen senest 4 uger før datoen for mødets afholdelse. Øvrige interessentforumsmøder afholdes, når transport - og energiministeren eller bestyrelsen finder an- ledning hertil, eller når 25% af medlemmerne af interes sentforummet anmoder herom. Anmodningen fremsættes skriftligt over for bestyrelsen med angivelse af et b  estemt emne. Bestyrelsen skal indkalde til interessentforumsmøde senest 2 uger efter anmodning er mo dtaget. Interessentforumsmøder indkaldes skriftligt  med mindst 3 ugers varsel. Indkaldelsen, bilagt dagsorden og kopi af eventuelle forslag, der skal behandles, sendes til hvert enkelt medlem. Årsrapport samt fo  r- slag til investerings- og finansieringsplan til behandling på det ordinære interessentforumsmød e skal ud- sendes til medlemmerne senest 1 uge før mødet. Formanden for interessentforummet leder interessentforumsmødet og træffer alle beslu   tninger angående mødets ledelse og de foreliggende sagers behandling samt afstemninger. Der udfærdiges referat af i   nte- ressentforumsmødet, der unde rskrives af formanden for interessentforummet. Interessentforummet er beslutningsdygtigt i henseende til at afgive udtalelser til bestyrelsen, når mindst halvdelen af medlemmerne er til stede. Udtalelser vedtages med simpelt stemmeflertal. Der kan afgives mindretalsudtalelser. Bestyrelsesformanden orienterer transport- og energiministeren om indholdet af de udtalelser, som inte- ressentforummet afgiver. Energinet.dk varetager sekretariatsfunktionen for interessentforummet. OFFENTLIGHED OG INTERN OVERVÅGNING VEDRØRENDE SELSKABETS FORHOLD § 17 Lov om offentlighed i forvaltningen, forvaltningsloven og lov om Folketingets Ombudsmand gælder for den virksomhed, der udøves af Energinet.dk og Energinet.dk's helejede datterselskaber.
UDKAST 10 Energinet.dk skal udarbejde relevante programmer for intern overvågning med henblik på imødegåelse af diskriminerende adfærd i relation til transmissionsvirksomhed og systemansvarlig virksomhed vedr  ø- rende el- og gasforsyningen. Energinet.dk skal straks give elektronisk meddelelse til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen om alle væsen  t- lige forhold, der vedrører Energ inet.dk, og som kan antages at få betydning for Energinet.dk's fremtid, medarbejdere og kreditorer. Energinet.dk's vedtægter og de beslutninger,  som transport- og energiministeren træffer i henhold til § 7, indsendes til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen med henblik på offentliggørelse  .Enhver, der anmoder he  r- om, kan på Energinet.dk's hovedkontor få udleveret et eksemplar af vedtægte   rne. ÅRSRAPPORT   OG HALVÅRSRAPPORT § 18 Energinet.dk's regnskabsår er kalenderåret. Første regnskab  sår løber fra den 1. januar 2005 til den 31. december 2005. Energinet.dk skal udarbejde årsrapport og halvårsrapport i overensstemmelse med år   sregnskabsloven, herunder danske regnskabsvejledninger eller alternativt IFRS (International Financial Reporting Stan- dards, tidligere IAS), samt de krav Københavns   Fondsbørs  A/S i øvrigt  stiller til regnskabsaflæggelse for børsnoterede   selskaber. Den reviderede årsrapport skal forel ægges transport  - og energiministeren til godkendelse senest den 10. april, jf. § 7.   Årsrapporten skal indsendes til Erhvervs  - og Selskabsstyrelsen uden ugrundet ophold efter dens god- kendelse af transport- og energiministeren. Årsrapporten skal være modt aget i Erhvervs- og Selskabs- styrelsen senest den 30. april i det efterfølgende regnskab sår. Halvårsrapporten skal indsendes til transport - og energiministeren og Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, således at den er modtaget senest den 31. august i regnskab så ret. AKTIVITETSREGNSKAB § 19 Energinet.dk og virksomhedens helejede datterselskaber skal i deres interne regnskabsføring med he n- blik på at undgå forskelsbehandling, krydssubsidiering og konkurrenceforvridning føre separate reg   n- skaber for hver af deres elektricitetsrelaterede og naturgasrelaterede aktiviteter, herunder drift af sy- stemansvarlig virksomhed, transmissionsvirksomhed og distributionsvirksomhed. Tillige skal Energi- net.dk og virksomhedens helejede datterselskaber specificere indtægter fra ejerska  b af transmissions- og distributionsnet. Regnskaberne skal udarbejdes og revideres i overensstemmelse med de af transport- og energiministe- ren eventuelt nærmere fastsatte regler.
UDKAST 11 REVISION § 20 Energinet.dk's årsrapport revideres af rigsrevisor efter års regnskabsloven og efter lov om revisionen af statens regnskaber m.m. Rigsrevisor rapporterer som revisor i Energinet.dk til bestyrelsen, der aflægger regnskabet. Rig  srevisor kan rapportere om revisionen til statsrevisorerne efter anmodning fra disse og af egen drift. Udkast til eventuel beretning til statsrevisorerne forelægges bestyrelsen og transport  - og energiministeren til udta- lelse. Efter aftale mellem transport- og energiministeren og rigsrevisor i henhold til rigsrevisorlovens § 9 op- rettes en intern revision. Den interne revision varetages af en statsautoriseret revisor, der tillige reviderer virksomhedens datterselskaber. Rigsrevisor fører tilsyn med den interne revision. Den nærmere fastlæ g- gelse af den interne revisions opgaver samt forholdet til rigsrevisor sker ved aftalen i henhold til rigsre- visorlovens § 9. Rigsrevisor og den interne revision skal til brug for bestyrelsen hver føre en revisionspr otokol. Enhver protokoltilførsel sendes samtidigt af rigsrevisor eller den interne revision i kopi  til bestyrelsens med- lemmer. Rigsrevisor og den interne revision afgiver hver sin påtegning på årsrapporten. Således fastsat i henhold til lov nr. 1384 af 20. december 2004 om Energ inet Danmark. Den 24. august 2005 For Transport- og Energiministeriet: Michael Birch, afdelingschef