UDKAST af 02.06.2005, Energistyrelsens j.nr.022512/78058-0001 (Høringsudgaven) Bekendtgørelse om økonomisk regulering af Energinet.dk I medfør af § 71, stk. 2, § 78, stk. 3, og § 92 i lov om elforsyning, jf. lovbekendtgøre  lse nr. 286 af 20. april 2005 og § 37 d, stk. 2, og § 54 i lov om naturgasforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 287 af 20. april 2005, fastsættes: Kapitel 1 Anvendelsesområde § 1. Bekendtgørelsen finder anvendelse på Energinet.dk og denne virksomheds helejede datterse  l- skaber (i det følgen de samlet benævnt Energinet.dk). Kapitel 2 Priser § 2. Energinet.dk kan i priserne for de aktiviteter, der varetages i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark, indregne nødvendige omkostninger ved effektiv drift og nødvendig fo  r- rentning af kapital. Nødvendige omkostninger § 3. Nødvendige omkostninger vil især vedrøre: 1) Indkøb af energi 2) Lønninger 3) Tjenesteydelser 4) Administration 5) Vedligeholdelse 6) Andre driftsomkostninger, som eksempelvis: a) Til demontering af ældre net i forbind  else med f.eks. kabellægning. b) Som følge af krav pålagt af offentlige myndigheder. 7) Afskrivninger som nævnt i § 5. 8) Nedskrivninger, der udløses af teknisk værdiforringelse af aktiver. 9) Betalt skat. 10)  Renter af fremmedkapital og øvrige finansiel le omkostninger. Nødvendig forrentning § 4. Forrentningen af kapitalen i Energinet.dk skal alene muliggøre overholdelse af virksomh e- dens gældsforpligtelser samt den yderligere konsolidering, der er nødvendig for en effektiv drift af Energinet.dk, jf. stk. 2 og 3. Stk. 2. Størrelsen af forrentningen efter stk. 1, bestemmes med udgangspunkt i den forrentning, der er nødvendig for at fastholde realværdien af nettoaktiverne opgjort separat for Energinet.dk's elektricitets- og naturgasrelaterede aktiviteter, jf. § 10, stk. 1, nr. 1. Realværdien af de pågældende
nettoaktiver er den værdi, hvormed nettoaktiverne uanset eventuel selskabsopdeling indgår i å b- ningsbalancen for Energinet.dk pr. 1. januar 2005 reguleret med det i § 8 fastlagte prisindeks. Stk. 3. Den efter stk. 2 bestemte forrentning for henholdsvis Energinet.dk's elektricitets- og natur- gasrelaterede aktiviteter reguleres til den forrentning, som henset til kapitalbehovet i Energinet.dk's elektricitets- og naturgasrelaterede aktiviteter er nødvendig for e n effektiv drift. Stk. 4. Energinet.dk's priser må ikke stige som følge af vederlag, der erlægges ved Energinet.dk's overtagelse af andre virksomheder, jf. dog § 5, stk. 3, nr. 1. Stk. 5. Energinet.dk udarbejder separat for henholdsvis de elektricitets- og naturgasrelaterede akti- viteter langsigtede investerings- og finansieringsplaner. Ved udarbejdelse af investerings- og finan- sieringsplanerne skal Energinet.dk så vidt muligt sikre en jævn prisudvikling. Planerne anmeldes årligt til Energitilsynet som led  i tilsynets kontrol med overholdelsen af stk. 1–4, jf. § 11. Kapitel 3 Værdiopgørelse og afskrivning § 5. Afskrivning på aktiver sker i henhold til årsregnskabsloven. Der skal i årsra   pporten redegøres for det valgte afskrivningsprincip. Stk. 2. Afskrivning på aktiver, som er idriftsat forud for den 1. januar 2005, opgøres på grundlag af aktivets bogførte værdi ultimo 2004. Stk. 3. Ved overtagelse af aktiver sker værdifastsættelsen i henhold til følgende principper: 1) Aktiver overtaget i henhold til elforsyningslovens § 35 og naturgasforsyningslovens § 34 kan indregnes i afskrivningsgrundlaget med nødvendige anskaffe lsespriser. 2) Andre aktiver, som har været omfattet af en prisregulering, hvor afskrivningerne er indgået i prisreguleringen, kan indregnes i afskrivningsgrundlaget med et beløb svarende til de nedskre v- ne værdier. 3) Øvrige aktiver kan indregnes i afskrivningsgrundlaget med et beløb svarende til prisfastsættelse på almindelige markedsmæssige vilkår. Kapitel 4 Indtægter fra samkøringsforbindelse   r § 6. Indtægter fra samkøringsforbindelser anvendes i henhold til EF   -forordning nr. 1228/2003 af 26. juni 2003 om betingelser for netadgang i forbindelse med grænseoverskridende elektricitetsu  d- veksling. Stk. 2. Indtægter fra samkøringsforbindelser, som ør emærkes til netinvesteringer, skal modregnes i de foretagne investeringer. Midlerne passiveres og afskrives i overensstemmelse med årsreg n- skabsloven, når investeringen er gennemført. Kapitel 5 Afvikling af differencer § 7. Såfremt der i regnskabsåret opstå   r en difference mellem realiserede indtægter og summen af de nødvendige omkostninger og forrentningen, jf. §§ 2 -4, skal differencen afvikles snarest muligt og senest i det næst  følgende regnskabsår. Stk. 2. Ved betydelige differencer kan Energitilsynet tillade en længere afviklingsperiode med henblik på at sikre en jævn prisudvikling.
Kapitel 6 Pristalsregulering § 8. Energitilsynet udmelder kvartårligt et sammenvejet prisindeks med 50 pct. lønandel og 50 pct. materialeandel, der skal anvendes til pristalsregulering af nettoaktiverne, jf. § 4, stk. 2. Løni n- dekset er Danmarks Statistiks lønindeks for ansatte i industrien (ILON 2). Materialeindekset er Danmarks Statistiks prisindeks for indenlandsk vareforsyning (PRIS 10). Kapitel 7 Regnskabsaflæggelse § 9. Regnskabsaflæggelsen følger årsregnskabslovens regler, der dog kan suppleres med krav fra Energitilsynet om yderligere oplysninger. Stk. 2. I årsrapporten skal redegøres særskilt for eventuelle indtægter fra samkøringsforbindelser og anvendelsen heraf. Stk. 3. Årsrapporten revideres og godkendes i medfør af § 11 i lov om Energinet Danmark. § 10. Der skal føres separate regnskaber for: 1) Energinet.dk’s enkelte elektricitets- og naturgasrelaterede aktiviteter, jf. § 12, stk. 1, i lov om Energinet Danmark. 2) Separate tarifområder, jf. § 8, stk. 4, i elforsyningsloven. 3) Den systemansvarlige virksomheds puljer eksempelvis netpulje, systempulje og PSO-pulje. Stk. 2. Der skal føres moderselskabsregnskab for henholdsvis el - og gasdelen i Energinet.dk. Kapitel 8 Tilsyn § 11. Energinet.dk indsender hvert år senest den 1. juni til Energitilsynet årsrapport og øvrige regnskaber for det foregående regnskabsår, jf. §§ 9 og 10, samt årsrapporter fra helejede datterse   l- skaber. Stk. 2. Energinet.dk indsender årligt investe rings - og finansieringsplaner, jf. § 4, stk. 5, til Energi- tilsynet. Ved ændringer indsendes en opdateret plan. Stk. 3. Energinet.dk redegør samtidig med indsendelse af regnskaber og investerings - og finansie- ringsplaner efter stk. 1 og 2 for konstateret difference mellem realiserede indtægter og nødvendige omkostninger og forrentning for det pågældende regnskabsår. Endvidere redegør Energinet.dk for den planlagte afvikling af konstaterede differencer i overensstemmelse med § 7. Stk. 4. Energitilsynet meddeler senest 4 måneder efter modtagelsen af regnskaber og investerings - og finansieringsplaner efter stk. 1 og 2 eventuelle korrektioner til den af Energinet.dk konstaterede difference mellem realiserede indtægter og nødvendige omkostninger og forrentning, jf.    stk. 3. In- den for samme frist kan Energitilsynet pålægge Energinet.dk en ændret afvikling af konstateret di f- ference. Stk. 5. Energitilsynet kan til brug for tilsynets afgørelser efter stk. 4 pålægge Energinet.dk at fremkomme med yderligere oplysninger. Fristen i stk. 4 regnes i så fald fra modtagelsen af de p å- gældende oplysninger. Kapitel 9 Ikrafttrædelse og overgangsbestemmelser § 12. Bekendtgørelsen træder i kraft den X. juni 2005 og har virkning fra den 1. januar 2005.
§ 13. Indsendelse af årsrapport og  øvrige regnskaber for regnskabsåret 2005 samt investerings  - og finansieringsplaner og redegørelse efter § 11, stk. 1 -3, sker første gang inden den 1. juni 2006. § 14. Betalt skat kan først indregnes i priserne, jf. § 3, nr. 9, når saldoen for udskudt ska  t, som tid- ligere er indregnet i priserne for Eltra, Elkraft System, Elkraft Transmission og Gastra, jf. de nævnte virksomheders årsrapporter pr. den 31. december 2004, er afviklet.