Ad L 87 spørgsmål 2:
Vil ministeren i forlængelse af debatten ved lovforslagets 1. behandling indsætte bestemmelser om
markedsføring og mærkning af fødevarer herunder vildledning i lovforslaget, således at der i loven i
kke kun
er ministerbemyndigelse til at fastsætte regler herom?
Svar:
Den øgede brug af forordninger på fødevareområdet betyder, at det vil være vanskeligere for både fo
rbrugere
og virksomheder at bevare overblikket over fødevarelovgivningen. Som jeg også nævnte u
nder debatten ved
lovforslagets 1. behandling vil ministeriet bl.a. gennem sammenskrivning af de forskellige regelsæt i en
vejledning kunne modvirke denne tendens. En anden vigtig metode til at bidrage til øget overskuelighed vil
være, at de danske regler - uanset om de implementerer direktiver, supplerer forordninger eller er nationale -
så vidt muligt bliver samlet et sted.
Dette er en væsentlig grund til, at en række detaljerede bestemmelser i den gældende fødevarelov for
eslås
overført til de relevante bekendtgørelser. Mærknings
området er et godt eksempel på, at en opre tholdelse af
detaljerede bestemmelser fra den gældende fødevarelov ikke vil kunne bidr age til at sikre en for forbrugere
og virksomheder gennemskuelig lovgivning.
Det skal bemærkes, at lovforslagets § 3 og fødevar eforordningens art. 9 forpligter både Kommissionen og
medlemslandene til at inddrage alle relevante forbruger- og erhvervsorganisationer ved udarbejdelse,
evaluering og ændring af fødevarelovgivningen både på EU
-plan og nationalt. Denne bestemmelse, som
erstatter høringsforpligtelsen i § 6 i den gældende fødevarelov, er i overen
sstemmelse med den danske
tradition om åbenhed i lovgivningsprocessen, som jeg anser for et af de grundlæggende el ementer i den
demokratiske kontrol. Jeg kan derfor ikke se noget grundlag for den bekymring for, at ændringer på bl.a.
mærkningsområdet skulle blive besluttet af embedsmænd bag lukkede døre, som kom til udtryk under
debatten ved lovforslagets 1. behandling.
Det grundlæggende forbud mod vildledning af forbrugerne vil fra
den 1. januar 2005 være
fødevar eforordningens art. 16. Forordningen svarer således på det punkt til vildledningsforbudet i § 19, stk.
1, i den gældende fødevarelov, således som den var formuleret ved vedtagelsen i 1998. I 2001 blev
vildledningsforbudet i fødevareloven udvidet til også at omfatte tidligere omsætningsled, så det f.eks. også
omfatter grossisters salg til detailforretninger. Denne udvidelse af vildledningsforbudet er videreført i
lovforslagets § 14, stk. 1.
Det
blev
under
udarbejdelsen
af
lovforslaget
overvejet
at
medtage
vildledningsforbudet
i
fødevarefo rordningens art. 16 og andre væsentlige bestemmelser fra fødevareforordningen, som f.eks.
forbudet mod markedsføring af farlige fødevarer i forordningens art. 14, i lovforslaget. En sådan citer ing af
bestemmelser fra forordninger forudsætter imidlertid, at de pågældende artikler gengives ordret og i d
eres
fulde længde. For en række af bestemmelserne ville det have medført, at der i lovforslaget skulle være
medtaget meget detaljerede regler om bl.a. EU-procedurer, og at der for bl.a. vildledningsforbudet i art. 16
skulle citeres bestemmelser om både fødevarer og foder. Dette ville have modvirket ø nsket om en så vidt
mulig overskuelig lovgivning. Da forordninger desuden er umiddelbart gældende, og de pågældende
bestemmelser i lovforslaget derfor alene ville have informativ karakter, er de ikke medtaget i lovforslaget.
Jeg er imidlertid indstillet på at stille et ændringsforslag til lovforslaget om at tydeliggøre spørgsmålet om
anprisninger i lovforslagets formålsbestemmelse i § 1, således at det præciseres, at en af lovens vigtigste
formål er at beskytte forbrugerne mod anprisninger, som enten er vildledende eller er egnet til at vildlede.