C:\ConvertIt\DocFolder\$ASQ130511.DOC
Fødevareloven (L87)
25. november 2004
MINFF/cwo
j.nr. 516-1
Notat om forslag til lov om fødevarer set i lyset af fællesskabsreglerne
Forslag til lov om fødevarer (L 87) er en omskrivning af den gældende fødev
a-
relov fra 1998, som følge af ref ormen af den europæiske fødevarelovgivning.
Reformen består af:
En hvidbog fra 2000 for den fremtidige fødevarepolitik i fællessk abet.
Fødevareforordningen gennemfører hvidbogens overordnede pri ncipper og
krav om fødevaresikkerhed, som skal gælde i al fø
devarelovgivning.
Fødevareforordningen indeholder en række bestemmelser, som fastlægger
grundlæggende krav til fødevarer. Disse bestemmelser omfa tter:
-
forbud mod markedsføring af farlige fødevarer,
-
forbud mod vildledning,
-
krav om sporbarhed,
-
krav til import og eksport af fødevarer til og fra Fællesskabet,
-
ansvarsfordelingen mellem fødevarevirksomheder og myndigheder
samt
-
regler om virksomhedsledernes ansvar for fødevarerne.
Hygiejnepakken er en sammenskrivning og forenkling af hygiejnereglerne.
Hygiejnepakken omfatter 3 forordninger og 2 direktiver:
-
forordning om fødevarehygiejne,
-
forordning om specifikke hygiejnebestemmelser for animalske fødev a-
rer,
-
forordning om offentlig kontrol af animalske fødevarer,
-
direktiv om dyresundhedsbestemmelser for produktion, afsætning og
import af animalske produkter til konsum, samt
-
direktiv med ophævelsesbestemmelser for den eksisterende fælle
s-
skabslovgivning.
Kontrolforordningen er rettet mod medlemsstaterne og definerer myndighe-
dernes opgaver og forpligtelser i relation til kontrol med virksomhedernes
overholdelse af lovgivningen om foder, fødevarer, dyrevelfærd og dyresun d-
hed.