Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Att.: Eva Esmarch Christiansborg 1240 København K 17. november 2004 Som følge af EU-Kommissionens hvidbog om fødevaresikkerhed sker der i disse år en omfattende regulering af fødevareområdet i EU. Blandt andet kan nævnes EU's fødevarelov (forordning 178/2002/EF), der bl.a. fastsætter krav til sporbarhed, mærkning og vildledning, risikovurderinger mv., og den såkaldte "hygiejnepakke", der består af fem sammenhængende hygiejne- og kontrolforordninger. Det er naturligt, at der som følge af vedtagelsen af skærpede krav til fødevareproducenter i EU sker en tilpasning af den nationale lovgivning, og FødevareIndustrien støtter derfor forslaget om at ændre Lov om fødevarer m.m. Der bør med en tilpasning af loven tilstræbes en forenkling af lovgivningen på en måde, så der for virksomhederne skabes klarhed over de gældende bestemmelser ved blandt andet at undgå dobbeltregulering. Den foreslåede opbygning af loven skaber efter FI's opfattelse ikke denne forenkling. Loven bør i højere grad tilsigte en hjemmel til gennemførelse af den detaljere fødevarelovgivning, der vedtages i Bruxelles ved at udstikke de overordnede rammer for fødevareproduktion. Med lovforslagets opbygning, der erstatter de materielle bestemmelser med bemyndigelser til ministeren, er det meget vanskeligt at vurdere rækkevidden i forhold til den europæiske lovgivning. FI foreslår desuden, at det i formålsparagraffen (§ 1) gøres mere tydeligt, hvad lovens formål er. Som det fremgår af forslaget, kædes forbrugerbeskyttelse, virksomhedsbeskyttelse og eksportfremme ret unuanceret sammen, hvilket skaber tvivl om lovens egentlige formål. Ved at formulere formålene mere nuanceret i § 1, stk. 1-3, vil de særskilte formål fremstå tydeligere og lovens øvrige indhold vil have et stærkere fundament at hvile på. Loven bør desuden tilstræbe fleksibilitet i struktur og antal af fødevareregioner. Samtidig bør det præciseres i loven, at tilsynsmyndighederne har en forpligtelse til at rådgive og vejlede virksomhederne i forbindelse med fortolkningsspørgsmål af lovgivningen. Branchedirektør Ole Linnet Juul og konsulent Henrik Schramm Rasmussen, FødevareIndustrien i DI, vil på ovenstående grundlag venligst anmode om foretræde for Folketingets Udvalg for fødevarer, landbrug og fiskeri i forbindelse med udvalgsmødet 24. november 2004. Med venlig hilsen Ole Linnet Juul Branchedirektør FødevareIndustrien  Dansk Industri Telefon/Telephone Telefax E-mail [email protected] Danish Food and H.C. Andersens Boulevard 18 (+45) 3377 3377 (+45) 3377 3420 Homepage: foedevareindustrien.di.dk Drink Federation DK-1787 København V