Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Att.: Eva Esmarch
Christiansborg
1240 København K
17. november 2004
Som følge af EU-Kommissionens hvidbog om fødevaresikkerhed sker der i disse år en omfattende
regulering af fødevareområdet i EU. Blandt andet kan nævnes EU's fødevarelov (forordning
178/2002/EF), der bl.a. fastsætter krav til sporbarhed, mærkning og vildledning, risikovurderinger mv.,
og den såkaldte "hygiejnepakke", der består af fem sammenhængende hygiejne- og
kontrolforordninger. Det er naturligt, at der som følge af vedtagelsen af skærpede krav til
fødevareproducenter i EU sker en tilpasning af den nationale lovgivning, og FødevareIndustrien støtter
derfor forslaget om at ændre Lov om fødevarer m.m.
Der bør med en tilpasning af loven tilstræbes en forenkling af lovgivningen på en måde, så der for
virksomhederne skabes klarhed over de gældende bestemmelser ved blandt andet at undgå
dobbeltregulering. Den foreslåede opbygning af loven skaber efter FI's opfattelse ikke denne
forenkling. Loven bør i højere grad tilsigte en hjemmel til gennemførelse af den detaljere
fødevarelovgivning, der vedtages i Bruxelles ved at udstikke de overordnede rammer for
fødevareproduktion. Med lovforslagets opbygning, der erstatter de materielle bestemmelser med
bemyndigelser til ministeren, er det meget vanskeligt at vurdere rækkevidden i forhold til den
europæiske lovgivning.
FI foreslår desuden, at det i formålsparagraffen (§ 1) gøres mere tydeligt, hvad lovens formål er. Som
det fremgår af forslaget, kædes forbrugerbeskyttelse, virksomhedsbeskyttelse og eksportfremme ret
unuanceret sammen, hvilket skaber tvivl om lovens egentlige formål. Ved at formulere formålene mere
nuanceret i § 1, stk. 1-3, vil de særskilte formål fremstå tydeligere og lovens øvrige indhold vil have et
stærkere fundament at hvile på.
Loven bør desuden tilstræbe fleksibilitet i struktur og antal af fødevareregioner. Samtidig bør det
præciseres i loven, at tilsynsmyndighederne har en forpligtelse til at rådgive og vejlede
virksomhederne i forbindelse med fortolkningsspørgsmål af lovgivningen.
Branchedirektør Ole Linnet Juul og konsulent Henrik Schramm Rasmussen, FødevareIndustrien i DI,
vil på ovenstående grundlag venligst anmode om foretræde for Folketingets Udvalg for fødevarer,
landbrug og fiskeri i forbindelse med udvalgsmødet 24. november 2004.
Med venlig hilsen
Ole Linnet Juul
Branchedirektør
FødevareIndustrien Dansk Industri
Telefon/Telephone
Telefax
E-mail
[email protected]
Danish Food and
H.C. Andersens Boulevard 18 (+45) 3377 3377
(+45) 3377 3420
Homepage: foedevareindustrien.di.dk
Drink Federation
DK-1787 København V