SF ser positivt på forslaget, som det foreligger. Jeg vil dog gerne indlede med at sige, at jeg ikke er helt enig med Dansk Folkepartis fru Louise Frevert, når hun siger, at hun er glad for, at Kulturministeriet har været fremsynet. Jeg vil nærmest vende det om og sige, at jeg ville have været forarget, hvis ikke Kulturministeriet havde efterlevet de anbefalinger, som ligger i udredningen om bevaring af kulturarven, for det er reelt det, der er tale om. Så vi lige får det på plads.
Det, der er det væsentligste, det nye i forslaget, er jo bevaringen af den elektroniske kulturarv. Der synes jeg at man har fundet en rimelig balance. Jeg havde gerne set, at man kunne have høstet mere, så man kunne bevare mere, sådan at det ville være efterkommerne, der skulle tage stilling til, hvorvidt det nu var brugbart eller ej. Det er jo altid selektivt.
Men jeg synes, det er fint, at vi kommer i gang, og at man nu foretager de her fire årlige tværsnitshøstninger og ca. 80 selektive høstninger. Det synes jeg giver et godt grundlag for at bevare den elektroniske kulturarv.
Jeg synes også, der generelt ligger en rimelig fornuftig balance mellem sikringen af kulturarven og det, at det pligtafleverede materiale ikke underminerer det kommercielle marked for de samme kulturprodukter. Så på den måde synes vi alt i alt, det er et godt forslag.
Jeg vil godt understrege, at når vi snakker kulturarv, mener jeg, vi skal være meget varsomme med ligesom at rose os selv for meget af, hvad det egentlig er, vi gør. For når vi nu benytter os af museer, går på arkiver, biblioteker og lignende for at glædes over den del af kulturarven, som vores forgængere har beæret os med, så skal vi jo være opmærksomme på, at alle forrige generationer, som har sørget for, at vi har en så unik bevarelse af vores kulturarv, alt andet lige har været fattigere som samfund og dermed har ofret mere, for at vi kunne have glæde af kulturarven.
Så jeg vil omvendt sige, at vi ville være nogle skarn, hvis vi ikke i en situation, hvor vi relativt er rigere end tidligere generationer, skulle sikre, at der sker en nutidig indsamling af kulturarven til glæde for vores efterkommere. Det er en simpel forpligtelse, vi har. Det er ikke noget, vi skal bryste os af.
Det mener jeg bare er vigtigt at få slået fast, sådan at det, vi glædes over ved kulturarven, skal vores børn og børnebørn jo også gerne kunne glæde sig over, plus at de har mere at glæde sig over, netop fordi de samler ind. Og derfor kan vi støtte forslaget.