Lovgrundlaget om pasning af døende er nedfældet i serviceloven. Her fremgår det, at hvis man vil passe en nærtstående, der ønsker at dø i eget hjem, kan man søge kommunen om at få godtgørelse for tabt arbejdsfortjeneste også kaldet plejevederlag. Og det er jo godt så langt.
Problemet er, at loven ikke indeholder regler om ret til arbejdsfrihed. Det er altså en forudsætning for orlov, at arbejdsgiveren er indforstået med at skulle undvære en medarbejder i kortere eller længere tid.
I de statslige og kommunale overenskomster har man ret til at træde tilbage fra arbejdsmarkedet i en periode for at passe en nærtstående døende, men på det private arbejdsmarked forholder det sig anderledes. Her er en stor del af arbejdsstyrken ikke overenskomstdækket. Her er det altså op til den enkelte arbejdsgiver, om man vil give en person ret til orlov, og det er desværre ikke alle arbejdsgivere, der vil tillade det. Det betyder, at en gruppe er afskåret fra at tage orlov, og det er selvfølgelig ganske urimeligt.
I Dansk Folkeparti mener vi, at alle, der ønsker det, skal have en reel mulighed for at tage plejeorlov. Derfor hilser vi også dette forslag velkommen. Det ene element i forslaget sikrer nemlig, at alle lønmodtagere får ret til arbejdsfrihed, sådan at en ægtefælle, en samlever, børn, forældre og andre, der er nært tilknyttet den døende, i fred og ro kan påtage sig den store opgave, det er at passe et døende menneske. Det kræver empati, takt og overskud at stille op som hjælper i den sidste svære tid.
I Dansk Folkeparti har vi stor medfølelse og beundring tilovers for de mennesker, der påtager sig en sådan opgave. De skal støttes på enhver måde. Jeg synes også, det er vigtigt i den forbindelse at nævne, at man skal være opmærksom på, at kommunernes tilbud om praktisk hjælp, hjemmesygepleje, døgnpleje, hjælpemidler osv. også er til rådighed, således at hjælperen ikke står helt alene med opgaverne. Det andet element i forslaget kan Dansk Folkeparti også støtte, nemlig forslaget om at yde refusion til arbejdsgivere, der betaler løn til ansatte under fravær i forbindelse med pasning af nærtstående døende. Som det fremgår af bemærkningerne, vil det medføre en administrativ lettelse for de virksomheder, som i dag supplerer plejevederlaget op til den hidtidige indtægt. Det vil også betyde, at borgeren under orloven vil modtage samme løn fra arbejdsgiveren som hidtil i stedet for at skulle have udbetalt et vederlag fra kommunen og en supplerende løn fra arbejdsgiveren. Dansk Folkeparti mener, at det er et meget menneskeligt forslag med et godt socialt sigte, og det er lige præcis, hvad sådanne hårdt ramte familier har brug for. For at kunne få plejeorlov til at passe den døende er det en betingelse, at den syge ikke kan helbredes, at hospitalsbehandling er udsigtsløs, ja, at diagnosen er kort levetid. For døende patienter og deres pårørende ligger døden ikke som en mulighed engang langt ude i fremtiden, men den ligger som en sikker hændelse om kort tid. Så formålet med denne her ordning er at forbedre livskvaliteten i form af omsorg og lindring frem for behandling. Jeg har blot tilbage at sige, at Dansk Folkeparti selvfølgelig varmt kan støtte dette forslag.