Da Socialdemokratiets ordfører på denne sag, hr. Jacob Buksti, ikke kan være til stede, skal jeg på hans vegne fremføre talen.
I overensstemmelse med EU-reglerne er der i dag en regel
i momsloven om momsfritagelse for erhvervsmæssige småforsendelser fra steder uden for EU, når forsendelsens værdi ikke overstiger 80 kr. og den ikke indeholder alkohol, alkoholholdige drikkevarer, parfume, toiletvand, tobak eller tobaksvarer. Det er med andre ord muligt at tilrettelægge distributionen af f.eks. magasiner og tidsskrifter, således at det sker fra et tredjeland, og på grund af de særlige momsregler - her især fra Ålandsøerne til Danmark - således helt lovligt lade forsendelser af blade i abonnement nyde godt af momsfritagelsen. Det er en trafik, der de senere år har fået et så betydeligt omfang, at der må siges at være tale om en helt bevidst udnyttelse af eksisterende regler til at unddrage sig den danske moms. Derfor er et indgreb nødvendigt, hvis man skal have hindret en stigende grad af konkurrenceforvridning mellem de forskellige bladdistributører. Det er en problemstilling, der har fået en helt særlig dimension efter regeringens og Dansk Folkepartis afskaffelse af portostøtten til fagblade og tidsskrifter sidste år. Ministeren fremhæver, at der er tale om et forslag, der er et led i regeringens bestræbelser på at fjerne huller i den gældende skatte- og afgiftslovgivning, et arbejde, som regeringen påbegyndte i sidste folketingssamling. Hvis man ikke vidste bedre, kunne man blive helt imponeret over regeringens iver efter at lukke skattehuller. Men historien er jo - som sædvanlig med den her regering - en helt anden. Efter helt bevidst at have åbnet det såkaldte TDC-hul og ladet andre åbenlyse huller stå åbne for vennerne
i erhvervslivet, har den efterfølgende kritik heraf åbenbart medført, at regeringen har fået et politisk granatchok. Nu skal der vises handling, nu skal hullerne lukkes. Men det er først, efter at hullerne er blevet påvist af andre. Det er således nok muligt, at regeringens forslag er et resultat af regeringens bestræbelser på at lukke skattehuller. Det er al ære værd, men initiativet kommer først efter, at hullet i dette tilfælde er blevet påvist af hr. Jacob Buksti i spørgsmål nr. S 3383 af 21. maj 2003 og igen i spørgsmål nr. S 31 af 7. oktober 2004. Men det er da positivt, at regeringen nu vil forsøge at lukke dette hul i momsreglerne og imødegå den konkurrenceforvridning, der ligger i de eksisterende regler. Problemet er imidlertid, at som forslaget er udformet, synes det ikke helt at lukke hullet. Og hvad værre er, så synes det at præmiere trykkerivirksomheder, der flytter deres produktion til et ikke-EU-land, idet den momsfri trafik så tilsyneladende kan fortsætte. Og i en situation med stigende internationalt pres på danske arbejdspladser og udflagning til udlandet, er det helt uacceptabelt. For Socialdemokratiet er det afgørende, at ændringen ikke fører til øget konkurrenceforvridning og til pres i retning af yderligere udflytning af arbejdspladser, i dette tilfælde grafiske arbejdspladser, fra Danmark til ikke-EU-lande. Det vil vi søge blotlagt under udvalgsarbejdet, og kun hvis der kan skabes den fornødne sikkerhed på dette felt, vil vi kunne støtte forslaget ved den endelige afstemning her i salen.