Besvarelse af spørgsmål nr. 1 (ad L 132 Lov om æ n-
dring af lov om røgfri miljøer i offentlige lokaler, tran s-
portmidler og lignende), som Folketingets Sundheds-
udvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren
den 21. december 2004
Spørgsmål 1:
"Ministeren bedes oplyse, hvorfor ministeren i bemærkningerne til lovfor -
slaget alene har henvist til en engelsk undersø gelse, og ikke har fundet
anledning til at henvise til det danske Arbejdsmiljøinstituts rapport om pa s-
siv rygning i hotel- og restaurationsbranchen, som belyser emnet bredt og
også inddrager de ansattes arbejdsmiljø "
Svar:
Formålet med lovforslaget er at bidrage til at forebygge og begrænse g ener
ved passiv rygning på serveringssteder. Lovforslaget sigter primært mod at
give den enkelte borger mulighed for at færdes i det offentlige rum uden at
blive udsat for passiv rygning. Regeringen opfordrer samtidig til, at det en-
kelte serveringssted i forbindelse med indførelsen af bestemmelsen om
obligatorisk skiltning inddrager de ansattes arbejdsmiljø.
Det fremgår at bemærkningerne til lovforslaget, at det anslås, at passiv
rygning årligt medfører 100 til 750 død sfald. Skønnet baserer sig på en
engelsk rapport fra 2002, Annual Report of the Chief Medical Officer, De-
partment of Health, UK 2002. Forskellen mellem 100 og 750 dødsfald ind i-
kerer en betydelig usikkerhed ved beregningerne.
Arbejdsmiljøinstituttets rapport Passiv rygning et problem inden for re-
staurationsbranchen indeholder ikke ny dokumentation vedrørende pa ssiv
rygning. Rapporten er baseret på udenlandske videnskabelige undersøge l-
ser og estimerer herudfra - under bestemte forudsætninger -, at 5 10
dødsfald pr. år blandt ansatte i restaurationsbranchen kan tilskrives passiv
rygning.
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Dato:
Kontor:
5.s.kt.
J.nr.:
2004-1433-144
Sagsbeh.:
SSK
Fil-navn:
Dokument 2