Jeg starter med at sige tak til Enhedslisten. Jeg tror, det var Enhedslisten, der var - nej, jeg vil så lige tage Kristendemokraterne med og også SF, det var de partier, der var mest positive her i dag. Enhedslisten ville så have det her byttet ud, således at hvis man skulle støtte forslaget sådan hundrede procent, så skulle vi finde et andet forbud, som vi kunne ophæve, og der må jeg nok sige, at der skal vi ind i en sådan lidt dybere overvejelse, for nu blev det med hash nævnt, og det er måske ikke lige der, vi synes, det kunne ske. Men vi kunne da kigge på, om der var et eller andet.
Men umiddelbart må jeg sige tak for den støtte, der kom fra de tre partier. Jeg vil så lige sige til Kristendemokraterne og hr. Jann Sjursen, at det er rigtigt, at der i forbindelse med det tidligere forslag, vi fremsatte, blev nedsat en arbejdsgruppe.
Jeg må også erkende, at hvad der lovivningsmæssigt er kommet ud af den arbejdsgruppe er meget begrænset, ellers havde vi ikke haft de her diskussioner, vi har i dag, og regeringen havde ikke haft behov for at nedsætte en ny arbejdsgruppe. Forslaget her er sådan set fremsat af bekymring over, at det kunne være, at der skete nøjagtig det samme her, at det bare blev til en arbejdsgruppe, der kom med en rapport i marts, og så var Dansk Folkeparti nødt til efter sommerferien igen at komme med forslaget. Det ville vi ikke risikere. Derfor kunne man jo sige, at de delelementer, der var i det her forslag, kunne man godt indføre på nuværende tidspunkt, og så kunne man senere tage noget, der måske kom i rapporten i marts måned.
Jeg vil gerne sige, at Socialdemokratiet godt kunne se, at de pinde, der var i forslaget, var rigtige, og de så også nogle problemer. Jeg ser frem til, at Socialdemokratiet rykker helt ud med, hvad deres holdning til det her egentlig er.
Det er jo meget nemt at kommentere, hvad der blev sagt af Venstre, for der var ingen holdning, så vi ser jo frem til, at der kommer en holdning fra Venstre på det her område.
Til De Konservative må jeg sige, at vi fik slået fast, at det, der bekymrer De Konservative mest, er, hvordan detailleddet kan leve med det her, altså de forretningsdrivende. Så så man fuldstændig hen over befolkningen og dyrene i det her forslag. Man kom sådan lidt ind på, da man var punkteret i den der overhalingsbane, stjernekastere og sådan noget, men det var nok, fordi der ikke var mere at argumentere med. Sådan opfattede jeg det i hvert fald umiddelbart.
Jeg vil sige, at det her forslag er lavet, fordi der er problemer. Der er problemer med det her og har været det længe. Det hører jo med til dagligdagen, at vi faktisk meget tidligt op til jul og nytår allerede begynder at få de her meget store knald og brag, som er til gene for både mennesker og dyr.
Det er jo ikke sådan, at når vi så er kommet 2 dage over nytårsaften, holder det op. Nej, det fortsætter. Det fortsætter langt ind i det nye år, og efterhånden har det udviklet sig til, at vi herhjemme fejrer nytår i ca. et halvt års tid. Det er det, vi gerne vil være med til at begrænse.
Det er jo ikke meningen, at vi med det her forslag vil begrænse, at man holder bryllup eller andre ting. Der mener vi stadig væk, at hvis man vil have fyrværkeri i de forbindelser, må man kunne ansøge om det og så få en dispensation til sådanne lejligheder. Men det er den der direkte tendens, der er til, at når man kommer gående på gaden, så triller der et eller andet ud af en port med et højt brag, som kan forskrække både dyr og mennesker.
Vi har også konstateret, at der har været dødsfald
i forbindelse med det her. Det og også skaderne mener vi kan være med til at begrænse det. Vi synes, at det her forslag er meget relevant, og til de ordførere, der har sagt, at det er et hovsaforslag, der overhovedet ikke er gennemarbejdet, må vi sige, at det er meget gennemarbejdet, for vi har haft flere folk til at sidde og kigge på det. Der har også været organisationer inde omkring forslaget, og de har i øvrigt også skriftligt med deres ekspertise tilkendegivet, at de støtter forslaget, som det ligger i dag. Det er lidt skuffende at se, at der ikke var den samme opbakning i Folketingssalen, som der egentlig var udadtil i pressen, og det skal så være til Socialdemokratiet, for de har tilkendegivet, at de var positive over for det. Havde de stået fast ved den tilkendegivelse her i dag, så kan jeg se, at forslaget kunne være blevet til noget. Der var nogle ting, som Kristendemokraterne var bekymrede for, der var nogle, som SF var bekymrede for, der var nogle, som Enhedslisten var bekymrede for, men det ville vi have kunnet tilrette under udvalgsbehandlingen af det her forslag, hvor jeg mener, at vi sagtens kunne have nået hinanden. Det må være Socialdemokratiets skyld, at forslaget desværre ikke kommer igennem i denne her omgang, og det er selvfølgelig ikke særlig rart at kunne konstatere her i dag.