Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K Hermed fremsendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 23 (Alm. del   - Bilag 101) stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 2. december 2004. Med venlig hilsen Helge Sander
Spørgsmål nr. 23 stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 2. december 2004 til Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (Alm. del - Bilag 101) Spørgsmål 23 Ministrene bedes kommentere henvendelsen af 26. november 2004 fra Dansk Sygeplejeråd vedrørende krav om suppleringsuddannelse for professionsbachelorer, jf. UVT alm. del 42 og UDU alm. del - bilag 100. Svar: Udkast til bekendtgørelse om suppleringsuddannelsen til den sundhedsfaglige kandidatuddannelse (cand.scient.san.) har lige været i høring hos relevante interessenter. I udkastet til bekendtgørelse reduceres suppleringsuddannelsen fra 1 til ½ år. Baggrunden for, at suppleringsuddannelsen foreslås at blive reduceret til ½ år og ikke til 0 år er følgende: Den sundhedsfaglige kandidatuddannelse er en 2-årig tværfaglig uddannelse, der blev oprettet i 1998 som overbygning på seks mellemlange videregående sundhedsuddannelser (sygeplejerske, ergo- og fysioterapeut, jordemoder, radiograf, bioanalytiker). Siden oprettelsen har ansøgere med disse uddannelser skullet gennemføre en 1-årig suppleringsuddannelse forud for optagelsen på kandidatuddannelsen. I det nye udkast til bekendtgørelse er suppleringsuddannelsen reduceret fra 1 år til ½ år. Kandidatuddannelsen og suppleringsuddannelsen udbydes i dag af Aarhus Universitet og Syddansk Universitet. En ansøgning fra Københavns Universitet om udbud af den sundhedsfaglige kandidatuddannelse og suppleringsuddannelse er under behandling i Videnskabsministeriet. Rammerne for professionsbachelorers videreuddannelsesmuligheder til højere niveau, herunder adgang til universiteternes master- og kandidatuddannelser er reguleret i Undervisningsministeriets lovgivning. Af bemærkningerne til forslag til lov om mellemlange videregående u ddannelser (MVU) fremgår bl.a. følgende: ”I forhold til professionsbachelorers videreuddannelsesmuligheder skal den normale videreuddannelsesvej for disse være videreuddannelsessystemet for voksne. Ved udarbejdelsen af bekendtgørelser for nye diplom- og masteruddannelser og ved ændring af eksisterende bekendtgørelser for diplom- og masteruddannelser skal det sikres, at professionsbachelorer får direkte adgang til relevante diplom - og masteruddannelser. I det ordinære videreuddannelsessystem vil universiteternes kandidatuddannelser dog også spille en vis rolle som videreuddannelsesmulighed for professionsbachelorer – primært i form af særligt tilrettelagte tværfaglige kandidatuddannelser, som kan give en samlet overbygning for et helt uddannelsesområde.
Det er generelt forventningen, at professionsbachelorgraden og det dermed forbundne kvalitetsløft vil kunne reducere behovet for brobygningsforløb og suppleringskurser mellem mellemlange videregående uddannelser og universiteternes kandidatuddannelser. Dette behov vil dog altid afhænge af den faglige sammenhæng og muligheden for faglig progression mellem grunduddannelsen og videreuddannelsesniveauet.” Når vi taler om cand.scient.san. -uddannelsen, kommer de studerende fra mindst seks forskellige fagområder, og  suppleringsuddannelsen skal sikre, at de får en tilstrækkelig faglig basis inden for dels nogle tværfaglige kliniske og sundhedsvidenskabelige fag dels fagområderne forskningsmetodologi og videnskabsteori, før kandidatuddannelsen påbegyndes. Derfor har de universiteter, der aktuelt udbyder uddannelsen ud fra en faglig vurdering fundet, at der er behov for supplering. Kandidatuddannelsen i sygepleje (cand.cur.) forudsætter ikke supplering. De studerende til denne uddannelse kommer kun fra ét fagområde, s  ygeplejerskeuddannelsen. Et suppleringsforløb er derfor ikke nødvendigt for at sikre et ensartet fagligt udgangspunkt. På baggrund af høringssvarene over bekendtgørelse om suppleringsuddannelsen til den sundhedsfaglige kandidatuddannelsen (cand.scient.san.) nedsatte jeg en hurtigarbejdende arbejdsgruppe med repræsentanter fra de sundhedsfaglige MVU-miljøer og de sundhedsvidenskabelige fakulteter på universiteterne. Arbejdsgruppen foreslår i enighed, at der udstedes en bekendtgørelse om ½ årig suppleringsuddannelse til den sundhedsfaglige kandidatuddannelse cand.scient.san., at det faglige indhold i bekendtgørelsesudkastet præciseres nærmere, og at suppleringsforløbet løbende er genstand for en evaluering. Eventuel supplering skal ske på baggrund af en konkret faglig vurdering, herunder af ansøgernes realkompetencer. Der er på embedsmandsplan afholdt møde med Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF) tirsdag den 18. januar 2005. På mødet tilkendegav FTF, at organisationen ikke var enig i arbejdsgruppens forslag. Videnskabsministeriet vil nu bede FTF om en skriftlig redegørelse for sin holdning. Videnskabsudvalget vil blive orienteret herom, når FTF’s skriftlige redegørelse foreligger. Jeg har koordineret dette svar med undervisningsministeren.