INDLEDENDE TALEPUNKT Udenrigsministeriet Sydgruppen Til: Integrationsministeren og   udviklingsministeren J.nr.: UDV, 104.Dan.6-1.FFL.2005 CC: Bilag: Fra: Udviklingspolitisk kontor og   Kontoret for miljø og bæredygtighed Dato: 23. november 2004 Emne: Åbent samråd i Udenrigsudvalget den 26. november 2004:   Samrådsspørgsmål D Regeringen har krone for krone redegjort for, hvordan miljøet får 800 mio. kr. mere i perioden 2005-2009. Tallene er sendt til både Finansudvalget og Udenrigsudvalget og kan findes på Udenrigsministeriets hjemmeside. Regeringen har i pjecen ”Prioriteter for Danmarks Miljøindsats i Udviklingslandene” omfattende beskrevet den øgede miljøibistand Jeg har endvidere ved besvarelse af en række udvalgsspørgsmål i de seneste måneder uddybet indholdet af indsatsen. Miljø- og miljørelateret bistand er nu samlet den største sektor i dansk udviklingsbi- stand (2,7 mia. kr./år af i alt 10,8 mia. kr.). Men det handler om mere end blot penge. Vi har en ny strategi for miljøindsatsen i udviklingslandene. Den lægger vægt på, at miljøsamarbejdet også i høj grad handler om at integrere miljøhensyn i udviklingslandenes fattigdomsstrategier.
-  - 2 Og samtidig vil miljøscreening være et krav til alle programmer og projekter, der fo- relægges Danidas Styrelse. Det er klart, at når regeringen styrker miljøprofilen, er der andre områder, der må stå for. Når regeringen fx øremærker 375 mio. kr. til vand og sanitet til de fattige i Afrika gennem Den Afrikanske Udviklingsbank, kan vi ikke samtidig opretholde niveauet for vores generelle bidrag. At satse mere på vand og sanitet er dog stadig at styrke miljøprofilen. Miljøindsatsen styrkes, fordi dårligt miljø rammer de fattigste særligt hårdt, og fordi Danmark kan gøre en særlig forskel hér. De fattigste lande – især i Afrika – har kun    naturens ressourcer at bygge deres udvikling på. Det er derfor afgørende, at vi bistår landene med at forvalte naturressourcerne på en bæredygtig måde. Om de enkelte miljøindsatser, kan følgende anføres: 375 mio. kr. til vand og sanitet i Afrika: Ved at øremærke 375 mio. kr. til vand og sanitet følger Danmark op på miljøtopmø- det i Johannesburg. Hvert 15. sekund dør et barn på grund af beskidt vand og dårlig sanitet og hygiejne. Det må være rigtigt at gøre mere for at standse det.
-  - 3 250 mio. kr. til et regionalt miljøprogram i Centralamerika Der iværksættes et nyt regionalt miljøprogram på 250 mio. kr. i Centralamerika. Sam- tidig fastholdes bevillingerne til miljøsektorprogrammerne i Nicaragua og Bolivia. 150 mio. kr. til styrkelse af det globale miljøsamarbejde Danmark vil gennem de internationale organisationer give en ekstra hånd for at bistå med at gennemføre de senere års mange internationale beslutninger på miljøområdet, bl.a. fra Johannesburg-topmødet. Det drejer sig om vand, energi, beskyttelse af biologisk mangfoldighed, klima, kemi- kalier og ørkenbekæmpelse. Et eksempel er at hjælpe udviklingslandene til at tilpasse sig klimaforandring. Klima- forandringer rammer de fattigste udviklingslande hårdt.. Her vil Danmark bidrage til klimafondene under Den Globale Miljøfacilitet. Vi vil også hjælpe udviklingslandene med at udfase brugen af de stoffer, som ned- bryder ozon-laget, med at rydde op i lagre af forældede pesticider, nedbringe brugen af sprøjtemidler i landbruget og på andre måder støtte et miljørigtigt landbrug. Danmark vil følge miljøtopmødet i Johannesburg op med handling. Det gør vi blandt andet ved at støtte, at alle udviklingslande senest 2005 får en plan for både rent drik- kevand og vand til økonomisk udvikling.
-  - 4 Her spiller FN en vigtig rolle som rådgiver for udviklingslandene. Derfor giver rege- ringen i 2005 et ekstraordinært bidrag på 15 mio. kr. til FN's miljøprogram. Yderligere 30 mio. kr. til den særlige miljøbistand Her forventer vi at sætte nye programmer i gang i Kenya, Indonesien og Kina.