Sundhedsudvalget 2004-05 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
Indenrigs- og SundhedsministerietDato:Kontor:J.nr.:Sagsbeh.:Fil-navn:5.s.kt.2004-1457-22PANDokument 2
Besvarelse af spørgsmål nr. 71 (Alm. del), som Folke-tingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- ogsundhedsministeren den 2. december 2004Spørgsmål 71:
"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 25. november 2004 fraType2dialog vedrørende forebyggelse og sundhedsfremme i nærmiljøet, jf.alm. del – bilag 93."
Svar:
Med kommunalreformen forankrer vi den del af forebyggelsen, der ikkeforegår i forbindelse med patientbehandling i sygehusvæsnet og i almenpraksis i kommunerne.Visionen er, at kommunerne skal tilrettelægge en samlet indsats for sund-hedsfremme og forebyggelse i lokalområdet. Og det er der ganske godmening i, for kommunerne har en særlig god adgang til en række målgrup-per i forebyggelsesarbejdet, herunder de ældre.Jeg har stor tiltro til, at kommunerne kan løfte opgaverne, men er også klarover, at det vil kræve udviklingsarbejde, så vi kan få indhøstet nogle kon-krete erfaringer med forskellige måder at organisere og tilrettelægge entværkommunal forebyggelsesindsats på. Det gælder bl.a. i relation til sam-arbejdet med praktiserende læger, sygehusvæsen og også gerne privatesygdomsbekæmpende foreninger eller andre aktører for at få skabt denrette vifte af tilbud og en fornuftig arbejdsdeling mellem de forskellige aktø-rer, så ressourcerne udnyttes bedst muligt, og så indsatsen passer til lokaleforhold.Derfor hilser jeg også en bred opsamling af erfaringer med forebyggelses-arbejde i kommunalt regi velkommen, herunder de af Type2dialog to be-skrevne pilotprojekter i Vallensbæk og Greve kommuner om en indsats iforhold til ældre med henblik på opsporing af diabetes type 2 og forebyg-gelse af dens følgesygdomme.