Miljø- og Planlægningsudvalget 2004-05 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
154034_0001.png
154034_0002.png
DEPARTEMENTET
J.nr. 2001-401-1226
Den 29. marts 2005

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 149 stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

(MPU alm. del)

Spørgsmål nr. 149

Ministeren bedes redegøre for, hvor der planlægges nye biogasanlæg.- Hvor mange – og hvilke – af disse, der har fået tilsagn om støtte fra staten?- Hvilke anlæg er blevet afvist af kommune eller amt, og med hvilken begrundelse?- Hvilke virkemidler og incitamenter agter regeringen at tage i anvendelse for at gøre detmere attraktivt for kommuner at placere biogasanlæg i kommunen?

Svar

Med henvisning til mit tidligere svar på spørgsmålet kan jeg oplyse følgende:På baggrund af Skov- og Naturstyrelsens forespørgsel i kommunerne har styrelsen modtagetsvar fra i alt 168 kommuner. De modtagne svar er sammenfattet i vedlagte: ”Oversigt overkommunernes svar på spørgsmål vedr. biogasanlæg, 7. marts 2005”. Som det fremgår af over-sigten har 6 kommuner oplyst om sammenlagt 7 projekter for biogasanlæg, der er blevet af-vist af kommunen eller amtet. Det drejer sig om følgende 5 kommuner og følgende oplysnin-ger fra de respektive kommuner om afvisning af projekterne:1. Tjele Kommune:Et projekt for biogasanlæg, afvist af kommunen grundetbeliggenheden.
./.
2/3. Augustenborg-Sydals kommuner:Et tidligere forslag til placering af et biogasanlægafvist af kommunen og beboere. Nuværende placeringhar Miljøministeriet gjort indsigelse imod begrundet imanglende planmæssig og funktionel begrundelse forkystnær beliggenhed.4. Brædstrup Kommune:5. Brønderslev Kommune:Et projekt afvist på grund af borgerprotester og mang-lende placeringsmulighed.To forslag afvist af kommunen grundet massive indsigel-ser fra omboende. Nordjyllands Amt har senere givet til-ladelse til det ene.To projekter er afvist af kommunen, fordi der ikke er af-sat midler til formålet og pga. størrelse, synlighed fra bo-ligområder og trafikforhold.
6. Nibe Kommune:
2
Jeg vil gerne understrege, at jeg finder, det er vigtigt, at det er de lokale behov for produktionaf biogas samt lokalisering af eksempelvis husdyrproduktion, der starter dialogen om at findeegnede steder til at placere biogasanlæg.Fra regeringens side sætter vi stor lid til, at biogasanlæg kan være et led i løsningen af enrække miljøproblemer ved husdyrproduktion og affald. Fælles biogasanlæg håndterer storemængder husdyrgødning, hvilket giver gunstige muligheder for at tilknytte ny teknologi, somfx gylleseparation. I forbindelse med VMP III har regeringen afsat 155 mio. kr. til blandt an-det forskning og videreudvikling af teknologi til gyllehåndtering. Forskningen skal blandt an-det foretages med hensyn til minimering af de gener i form af fx støj og lugt, som sådanne an-læg kan indebære for omgivelserne. Derfor er det vigtigt, at lokalisering af biogasanlæg sker ien bred dialog lokalt, hvor de lokale myndigheder og borgere får mulighed for grundigt atdrøfte fordele og ulemper af et projekt for et biogasanlæg og finder de rigtige og holdbare lo-kaliseringer af anlæggene. Respekteres det ikke er der risiko for fejlplacering af biogasanlægmed deraf følgende modstand mod anlæggene og med fare for en generel modstand mod bio-gasanlæg som sådan.