Folketingets Udvalg for Fødevarer Landbrug og Fiskeri Stormgade 2-6 1470 København K T 33 95 13 10 F 33 95 13 11 www.minff.dk J.nr. 432 Den 3. november 2004 Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 8. oktober 2004 (FLF alm. del – Spørgsmål 8) anmodet om min besvarelse af følgende spørgsmål : Spørgsmål 8: ”Vil ministeren – jf. vedhæftede pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening af 7. oktober 2004 – tage initiativ til, at der bliver foretaget grundigere dansk forskning, der kan kortlægge, hvor meget dioxin, der er i de danske fødevarer, og særligt hvor meget dioxin, der måtte være i de økologiske fødevarer?” Svar: Dioxin-problematikken har gennem mange år haft en høj prioritet i ministeriets arbejde. Grundstenen i dette arbejde har været den såkaldte dioxinhandlingsplan, der er gennemført af Danmarks Fødevareforskning og Fødevarestyrelsen i et koordineret samarbejde med Plantedirektoratet og Miljøstyrelsen. Dioxinhandlingsplanen blev påbegyndt i 2000 og afsluttes med udgangen af dette kalenderår. Det gennemførte arbejde og opnåede resultater er beskrevet i årlige statusrapporter, der er fremsendt til dette udvalg og til Miljø- og Planlægningsudvalget. Dioxinhandlingsplanen har bl.a. omfattet en kortlægning af dioxinindholdet i danskernes fødevarer, og som supplement til handlingsplanen og denne kortlægning har Danmarks Fødevareforskning i kraft af en bevilling via Innovationsloven igangsat en forskningsmæssig undersøgelse af dioxin-forekomsten i konsum- og industrifisk fra danske fangstområder. Denne undersøgelse forventes afsluttet i 2005. De igangsatte undersøgelser har givet eller vil give data for dioxinindholdet i danske fødevarer. Mht. fisk er der tale om et bredt dækkende undersøgelsesmateriale, der vil give grundlag for mere nuancerede konklusioner om indholdet i forskellige fiskearter og fra forskellige fangstområder. Derimod er undersøgelserne af animalske fødevarer, herunder fjerkræ, æg, kød og mejerivarer, af mere begrænset omfang. Undersøgelserne omfatter ikke vegetabilske fødevarer, da indholdet i disse vil være stærkt begrænset og uden egentlig betydning for den humane eksponering, da dioxin pga. af sine kemiske egenskaber primært findes i fedtholdige fødevarer.   De gennemførte undersøgelser af animalske fødevarer har omfattet et mindre antal prøver af æg og mælk fra økologiske dyr. Indholdene i disse prøver var alle under indgrebs- og grænseværdierne, men  i overensstemmelse med tilsvarende udenlandske undersøgelser i bl.a. Holland og Sverige, hørte indholdene til i den øvre ende af de målte indhold for de pågældende
fødevaretyper. Imidlertid var antallet af undersøgte prøver for lavt til at konkludere, om denne tendens er statistisk holdbar. Danmarks Fødevareforskning understreger, at det foreliggende datagrundlag er for spinkelt til at drage nærmere konklusioner om dioxinindholdet i økologiske fødevarer sammenlignet med konventionelt producerede. Samtidig peger DFVF på, at dioxin er en grænseoverskridende miljøforurening, og at økologiske husdyr såvel som andre udegående husdyr må antages at være udsat for denne type forurening. Med en større adgang til det omgivende miljø vil det således ikke være overraskende, hvis økologiske og andre udegående husdyr bliver udsat for en højere eksponering for dioxin. Imidlertid kan der være andre årsager til evt. forskelle mellem dioxin-indholdet i økologiske og konventionelt producerede fødevarer, f.eks. forskelle i dioxinindholdet i det anvendte foder. Også på dette område er der behov for mere systematiske undersøgelser for at kunne udrede en evt. sammenhæng. Forekomsten af dioxin i fødevarer er et væsentligt fødevaresikkerhedsmæssigt problem og, som det fremgår af pressemeddelelsen fra Økologisk Landsforening, er det af særlig betydning for den økologiske fødevareproduktion. Derfor er jeg også tilfreds med, at Danmarks Fødevareforskning udarbejder et forslag til et forskningsprojekt, der kan belyse det rejste spørgsmål om der er forskel på dioxinindholdet i økologiske og konventionelt producerede fødevarer samt om evt. årsager hertil. Henriette Kjær                                                                                 / Thomas Elvensø