Folketingets Udvalg for Fødevarer
Landbrug og Fiskeri
Stormgade 2-6
1470 København K
T 33 95 13 10
F 33 95 13 11
www.minff.dk
J.nr. 432
Den 3. november 2004
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 8. oktober 2004 (FLF
alm. del Spørgsmål 8) anmodet om min besvarelse af følgende spørgsmål :
Spørgsmål 8:
Vil ministeren jf. vedhæftede pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening af 7. oktober
2004 tage initiativ til, at der bliver foretaget grundigere dansk forskning, der kan kortlægge,
hvor meget dioxin, der er i de danske fødevarer, og særligt hvor meget dioxin, der måtte være i
de økologiske fødevarer?
Svar:
Dioxin-problematikken har gennem mange år haft en høj prioritet i ministeriets arbejde.
Grundstenen i dette arbejde har været den såkaldte dioxinhandlingsplan, der er gennemført af
Danmarks Fødevareforskning og Fødevarestyrelsen i et koordineret samarbejde med
Plantedirektoratet og Miljøstyrelsen. Dioxinhandlingsplanen blev påbegyndt i 2000 og afsluttes
med udgangen af dette kalenderår. Det gennemførte arbejde og opnåede resultater er beskrevet
i årlige statusrapporter, der er fremsendt til dette udvalg og til Miljø- og Planlægningsudvalget.
Dioxinhandlingsplanen har bl.a. omfattet en kortlægning af dioxinindholdet i danskernes
fødevarer, og som supplement til handlingsplanen og denne kortlægning har Danmarks
Fødevareforskning i kraft af en bevilling via Innovationsloven igangsat en forskningsmæssig
undersøgelse af dioxin-forekomsten i konsum- og industrifisk fra danske fangstområder. Denne
undersøgelse forventes afsluttet i 2005.
De igangsatte undersøgelser har givet eller vil give data for dioxinindholdet i danske fødevarer.
Mht. fisk er der tale om et bredt dækkende undersøgelsesmateriale, der vil give grundlag for
mere nuancerede konklusioner om indholdet i forskellige fiskearter og fra forskellige
fangstområder. Derimod er undersøgelserne af animalske fødevarer, herunder fjerkræ, æg, kød
og mejerivarer, af mere begrænset omfang. Undersøgelserne omfatter ikke vegetabilske
fødevarer, da indholdet i disse vil være stærkt begrænset og uden egentlig betydning for den
humane eksponering, da dioxin pga. af sine kemiske egenskaber primært findes i fedtholdige
fødevarer.
De gennemførte undersøgelser af animalske fødevarer har omfattet et mindre antal prøver af
æg og mælk fra økologiske dyr. Indholdene i disse prøver var alle under indgrebs- og
grænseværdierne, men i overensstemmelse med tilsvarende udenlandske undersøgelser i bl.a.
Holland og Sverige, hørte indholdene til i den øvre ende af de målte indhold for de pågældende