Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2004-05 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
Center for Biodiversitet v/Heine RefsingHvejselvej 1277300 Jelling
DenSagsnr..: 4100Ref.: HLANTlf.: 33922172E-mail:
Vedrørende Danmarks Landerapport til FAO’s Report on the State of the World’s
Animal Genetic Ressources
Folketingets Ombudsmand har med skrivelse af 25. januar 2005 videresendt henvendel-se fra Center for Biodiversitet af 19. november 2004 med bilag til Udvalget til Bevarel-se af Genressourcer hos Danske Husdyr, med en opfordring om at svare på den kritik,der fremføres omkring udarbejdelsen af den danske landerapport og den danske indsatsfor bevarelse af biodiversitet.Udvalget til Bevarelse af Genressourcer hos Danske Husdyr (herefter benævnt Genres-sourceudvalget) har med brev af 16. februar 2005 oversendt Center for Biodiversitetshenvendelse til Fødevareministeriets departement, blandt andet under henvisning til, atspørgsmålene dækker forhold forud for Genressouceudvalgets nedsættelse.Center for Biodiversitet anmoder Ombudsmanden om at undersøge følgende forholdvedrørende udarbejdelsen af den danske landerapport:- høringsproces,- habilitet af det nedsatte ”ad hoc udvalg” og- Danmarks efterlevelse af Riokonventionen.Konkret finder Center for Biodiversitet:1. at en fastsat høring ikke fandt sted, og at der blev givet vildledende oplysningerherom til FAO,2. at ”ad-hoc udvalgets” uvildighed var tvivlsom qua sin sammensætning, og3. at der kan stilles spørgsmålstegn ved, om Danmark lever op til sin ratificering afRiokonventionen, idet stadig flere regler, ifølge Center for Biodiversitet, be-sværliggør en traditionel dansk småavler-kultur.
Nedenstående udgør Fødevareministeriets svar på de tre forhold.
1. Høringsproces
FAO’s (Food and Agriculture Organization of the United Nations) Kommission forGenetiske Ressourcer traf i 1999 beslutning om at iværksætte en samlet vurdering afverdens husdyrgenetiske ressourcer. Vurderingen skulle samles i en ”State of theWorld Report on Animal Genetic Resources” baseret på nationale rapporter, såkald-te “Landerapporter”. Fødevareministeriet udarbejdede kommissorium for udarbej-delse af den danske landerapport i maj 2001, og anmodede i forbindelse hermedDanmarks JordbrugsForskning (DJF) om at forestå udfærdigelsen af rapporten.Kommissoriet fastlagde, at en ad hoc arbejdsgruppe skulle varetage arbejdet medudarbejdelsen af landerapporten. Af kommissoriet fremgik endvidere arbejdsgrup-pens sammensætning, samt at formandskabet skulle varetages af DJF. I kommissori-et hedder det, at: ”Arbejdsgruppens udkast til rapport skal være færdig 1. maj 2002,og vil herefter blive sendt til høring i en bred kreds af interessenter.” Center for Bio-diversitet fremfører i sin henvendelse til Folketingets Ombudsmand, at denne høringikke har fundet sted, samt at FAO er misinformeret herom.Den 7. april 2003 afleverede Arbejdsgruppen sin rapport til DJF. Den 8. april 2003sendte DJF, efter aftale med Fødevareministeriets departement, rapporten til for-manden for Genressourceudvalget. Den 10. april 2003 blev rapporten sendt til skrift-lig høring blandt medlemmer af Genressourceudvalget samt tilforordnede med svar-frist til d. 30. april 2003. Herudover blev ikke foretaget yderligere høring. I maj2003 orienterede Genressourceudvalgets formand departementet om Udvalgets god-kendelse af rapporten. Herefter blev den oversat til engelsk af Direktoratet for Føde-vareErhverv og oversendt elektronisk til FAO den 30. juli 2003.Genressourceudvalgets avlerrepræsentant for svin, Birgit Bak, anmodede på opfor-dring af Center for Biodiversitet om, at spørgsmålet om rapporten og høringsproces-sen i relation hertil blev sat på dagsordenen for det nye Genressourceudvalgs1mødeden 11. december 2003. Udvalget modtog i forlængelse heraf en redegørelse om for-løbet vedr. udformning af landerapporten, og der blev på mødet den 11. decemberI august 2002 nedsatte Fødevareministeriet en særlig arbejdsgruppe til at udarbejde forslag til en strategifor bevaringsarbejdet med gamle danske husdyrracer (Strategiudvalget). I januar 2003 afleverer udvalgetsin rapport, og nedsættelsen af det nye Genressourceudvalg, som afholder sit første møde den 11. decem-ber 2003, er en følge heraf.1
2
2003 orienteret om, at beslutningen om at undlade at sende landerapporten i høring ien bredere kreds skulle ses på baggrund af:a) at landerapporten ikke indeholdt forslag til fremtidig strategi, men alenerummede en beskrivelse af status,b) at avlerne var repræsenteret i arbejdsgruppen med 2 personer mod 1 somoprindeligt planlagt,c) at rapporten havde været til høring i det tidligere Genressourceudvalg, in-den den blev godkendt af ministeriet, ogd)at der derudover på daværende tidspunkt forelå en uafklaret situation medhensyn til genressourcearbejdets organisering.
Ovenstående fremgår af referatet fra mødet i Genressourceudvalget den 11. decem-ber 2003. Det fremgår endvidere af referatet, at det blev aftalt, at såfremt der var fak-tuelle fejl i rapporten, og disse blev meddelt skriftligt til Genressourceudvalgets se-kretariat inden 19. januar 2004, ville formanden i samarbejde med sekretariatet vur-dere behovet for at viderebringe rettelserne til FAO. Udvalget tog orienteringen tilefterretning, og Genressourceudvalgets sekretariat blev ikke inden for den fastsattefrist kontaktet om sagen.I forordet til Landerapporten, som er oversendt til FAO, beskrives processen forLanderapportens tilblivelse. Det fremgår af forordet, at: ”Genressourceudvalget harhaft lejlighed til at kommentere et udkast til rapporten samt tabelbilaget”. Der næv-nes således i den til FAO oversendte rapport ikke yderligere om høring. Dog skalbemærkes, at det oprindelige kommissorium er medtaget som appendiks til rappor-ten, og heri hedder det, som tidligere beskrevet, at rapporten skal sendes til høring ien bred kreds af interessenter.Fødevareministeriets departement havde udarbejdet kommissoriet for opgaven medudarbejdelse af landerapporten, og havde på den baggrund mulighed for efterfølgen-de at foretage ændringer i arbejdets tilrettelæggelse. Beslutningen om at sende rap-porten til høring i Genressourceudvalget, og ikke i en bredere kreds, blev aftalt mel-lem Fødevareministeriets departement og DJF.Fødevareministeriet finder på baggrund af ovenstående ikke, at der kan rejses kritikaf forløbet med høring, ligesom der heller ikke findes belæg for, at FAO skulle værefejlinformeret. Dog burde det for god ordens skyld have været bemærket i rapportens
3
forord/indledning, at der var foretaget denne ændring i arbejdsprocessen omkring ud-arbejdelsen af landerapporten i forhold til det oprindelige kommissorium.
2. Habilitet af det nedsatte ”ad hoc udvalg”
Center for Biodiversitet sætter i sin henvendelse spørgsmålstegn ved den nedsatte”ad hoc arbejdsgruppes” uvildighed.Sammensætningen af arbejdsgruppen blev fastlagt i kommissoriet. Gruppen bestodaf 2 repræsentanter fra Udvalget til Bevarelse af Genressourcer hos Danske Husdyr,1 repræsentant fra Fødevareministeriet, 1 repræsentant fra landbrugserhvervet, 1 re-præsentant fra bevaringsforeninger, 1 repræsentant fra Kulturministeriet og 1 repræ-sentant fra Miljøministeriet. DJF anmodede nævnte ministerier, organisationer ogforeninger om at udpege medlemmer til arbejdsgruppen.Efterfølgende blev det besluttet at medtage endnu en repræsentant fra bevaringsfor-eningerne, således at disse foreninger var repræsenteret ved to personer. Der aftaltessåledes også her en ændring i forhold til det oprindelige kommissorium.Der kan konstateres personsammenfald i forhold til det daværende Genressourceud-valg. Imidlertid er det husdyrgenetiske område et snævert fagligt område, og vedudpegningen af medlemmer til arbejdsgruppen blev lagt vægt på, at medlemmernehavde et solidt kendskab til arbejdet på området for at give den bedst muligt beskri-velse af den danske indsats på det husdyrgenetiske område.Fødevareministeriet finder således, blandt andet henset til ønsket om at sikre en af-rapportering på højt fagligt niveau, ikke at gruppens sammensætning var problema-tisk.
3. Danmarks efterlevelse af Rio-konventionen
Fødevareministeriet finder ikke, at der i Center for Biodiversitets henvendelse er an-ført konkrete forhold, der giver anledning til at betvivle, at Danmark lever op til sinratifikation af Riokonventionen. Ministeriet har modtaget følgende orientering fraGenressourceudvalget.
4
Udvalget til Bevarelse af Genressourcer hos Danske Husdyr har i brev af 16. februar2005 oplyst følgende til Fødevareministeriet:” Genressourceudvalget er, blandt mange andre forhold af betydning for be-varingen af generne i danske husdyr, også opmærksom på, at veterinære reg-ler og standarder i visse tilfælde kan udgøre en gene for de avlere, der ønskerat medvirke til den levende (in situ) bevarelse af truede husdyrracer.Genressourceudvalget har i 2004 derfor iværksat en række initiativer, lige-som nye initiativer forventes iværksat i 2005.Blandt initiativerne i 2004 kan nævnes, at Udvalget ultimo 2004 har igangsatudarbejdelsen af en informationsfolder. Folderen, som forventes at værefærdig medio 2005, vil både indeholde en overordnet motivering af beva-ringssagen og konkret information om de mest truede racer. Folderen påtæn-kes distribueret bredt, og vil således både kunne bidrage til fortsat motive-ring af eksisterende avlere og tiltrække nye sådanne.Desuden har en arbejdsgruppe nedsat under Udvalget i 2004 gennemført enindledende kortlægning af problemstillinger vedrørende veterinære regler.Arbejdet resulterede i et oplæg, som efterfølgende er drøftet med Fødevare-styrelsen. På en række områder har denne proces resulteret i, at der nuiværksættes nærmere analyser af muligheder for dispensationer og regelæn-dringer. Hertil kommer, at Genressourceudvalgets medlemmer fremover vilvære høringsparter i relation til nye reguleringsmæssige initiativer af rele-vans for bevaringssagen.Hvad angår 2005 påtænker Udvalget at opstille indikatorer, der kan afdækkeudviklingen i den danske avlerkultur. Antal medlemmer af avls- og racefor-eninger kunne udgøre en blandt flere af sådanne mulige indikatorer. Alders-sammensætningen af foreningernes medlemmer kunne udgøre en anden.Skal avlerkulturen opretholdes er det således nødvendigt løbende at rekrutte-re nye avlere – og derved sikre et generationsskifte på området. Indikatorer-ne er endnu kun under overvejelse og opbygningen af en tidsserie (data forflere på hinanden følgende år) forudsættes under alle omstændigheder, førder kan udledes noget sikkert af disse. Genressourceudvalget forventer imid-
5
lertid, i tæt dialog med Skov- og Naturstyrelsens repræsentant i Udvalget atindlede arbejdet med disse indikatorer i 2005.Hertil kommer, at Udvalget også i 2005 forventer at disponere en del af sitbudget på informationsmaterialer og – aktiviteter, der kan medvirke til atudbrede kendskabet til bevaringssagen blandt aktive og potentielle avlere.”Skov- og Naturstyrelsen, Miljøministeriet, har været forelagt Genressourceudvalgetsudtalelse, jf. ministeriets rolle som national koordinationspunkt for Biodiversitetskon-ventionen. Skov- og Naturstyrelsen har den 21. april 2005 oplyst til Fødevareministeriet,at styrelsen tilslutter sig Genressourceudvalgets udtalelse.
Med venlig hilsen
Henry Damsgaard Lanng
Kopi af dette brev er sendt til:- Folketingets Ombudsmand- Udvalget til bevarelse af Genressourcer hos Danske Husdyr- Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Kopi af fødeva-reministerens oversendelsesbrev til folketingsudvalget vedlægges.
6