Stormgade 2-6 1470 København K T 33 95 13 10 F 33 95 13 11 www.minff.dk [email protected] Folketinget – Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 20. december 2004 J.nr. 433 Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har ved skrivelse af 18. november 2004 anmodet om min besvarelse af følgende spørgsmål 48.   Spørgsmål nr. 48: ”Hvor ofte får virksomheder kontrolbesøg og ny Smiley -attest?” Svar: Fødevareregionerne arbejder efter en tilsynsfrekvensvejledning, der tager hensyn til typen af virksomhed. Alle typer af virksomheder får en kontrolrapport efter endt tilsyn i virksomheden. I detailvirksomheder er kontrolrapporten forsynet med en Smiley kategori. Tilsynsfrekvensen bliver fastsat årligt af fødevareregionen med udgangspunkt i de vejledende frekvenser og ud fra en faglig vurdering, en ressourcemæssig prioritering og en konkret vur dering af den enkelte virksomhed. Ved fastsættelse af tilsynsfrekvensen skal der desuden tages udgangspunkt i, at alle fødevarevirksomheder i henhold til egenkontrolbekendtgørelsen skal udføre egenkontrol. Tilsynsfrekvensen skal således fastsættes u d fra en behovsorienteret vurdering. Erfaringer fra tidligere tilsyn, prøveresultater, vurdering af virksomhedens egenkontrol samt eventuelle særlige aktiviteter som f.eks. EU-markedsordninger, handelsnormer, økologi, import, eksport til tredjelande, fjernelse af specificeret risikomateriale udgør grundlaget for fødevareregions vurdering af virksomheden og fastsættelse af tilsynsfrekvensen. Hvis virksom heden har et særligt kontrolbehov f.eks. som følge af konstaterede overtrædelser, kan det være nødvendigt at sætte frekvensen højere. Det kan være nødvendigt at ændre tilsynsfrekvensen på en vir ksomhed i løbet af året, f.eks. som følge af ejerskifte eller ved ændringer i virksomhedens produktion. Virksomheder, der har en vejledende, årlig tilsynsfrekvens på   0,5, skal som minimum have 1 tilsyn hvert andet år og alle øvrige virksomheder skal som minimum have 1 tilsyn hvert år. I nedenstående oversigt er vist de vejledende tilsynsfrekvenser for detailvirksomheder.
Side 2/4 Vejledende tilsynsfrekvenser for detailvirksomheder: Detailvirksomheder Vejledende, årlig tilsynsfrekvens Anden detailhandel end butikshandel F.eks. postordresalg, homeparties, kødformidling 0,5 Apoteker, materialister og helsekostforretninger 1 Automater 0,5 Bagerforretninger/ -afdelinger Omfatter også konditori med servering af kaffe og te 2 -    3 Børneinstitutioner, f.eks. vuggestuer, børnehaver, fritidshjem og skoleboder. Kun virksomheder, der er godkendt/registreret iht. Autorisationsbekendtgørelsen 1 Catering og diner transportable Virksomheden placeres under en restaurantbranche, slagter, bager el. lign., hvis der er kundeområde med almindeligt salg fra forretningen 2 -    3 Chokolade- og konfektureforretninger/ -afdelinger med tilvirkning Forretninger uden tilvirkning placeres under 521120, Kiosker 1 Dagligvareforretninger, kolonialhandel F.eks. minimarked, tankstation og supermarked uden tilvirkning, brødudsalg, gårdbutikker. Omfatter også virksomheder med ’bake-off’ 1 Fisk- og vildtforretninger/ -afdelinger Omfatter også f iskebiler 2 -    3 Frugt- og grøntforretninger 1 Hospitals- og institutionskøkkener 2 -    3
Side 3/4 Undtagen afdelings-, bofællesskabs- og anretterkøkkener, som placeres under en restaurantbranche Kiosker Fortrinsvis salg af drikkevarer og konfekture - ingen tilvirkning 1 Kiosker, supplerende salg af fødevarer Udelukkende uproblematisk salg af emballerede konfekturevarer og færdigpakket is 0,5 Materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer, fremstilling hovedsageligt med detailsalg Små virksomheder  med salg til forbrugere, f.eks. keramikere med detailsalg 0,5 Osteforretninger 2 -    3 Restauranter, cafeterier, kantiner mv. 2 -    3 Restauranter, cafeterier, kantiner mv. med begrænset vareudvalg/enkel tilvirk., f.eks. brug af halvfabrikata F.eks. grill-forretninger, pølsevogne, tankstationer m. pølsevognssortiment, værtshuse med parisertoast 1 Slagtebusser 1 Slagter-, viktualie- og smørrebrødsforretninger/ - afdelinger Omfatter også virksomheder med røgning af kød for private 2 -    3 Stader og boder 1 Vinforretninger 1 Værtshuse, bodegaer mv. uden tilvirkning værtshuse med tilvirkning placeres under en restaurantbranche 0,5
Side 4/4 Henriette Kjær /Troels Vensild