Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Stormgade 2-6
1470 København K
T 33 95 13 10
F 33 95 13 11
www.minff.dk
J.nr. 3358
Den 5. oktober 2004
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 9.
september 2004 (Alm. del - bilag 1171) anmodet om min besvarelse af følgende
spørgsmål 342 og 343:
Spørgsmål 342
I radioavisen fredag den 27. august 2004 sagde familie- og forbrugerministeren, at
hun også overvejer en nedsættelse af momsen på sunde fødevarer som frugt og
grøntsager. Hvordan forestiller ministeren sig, at dette skulle ske?
Svar
I august 2004 udgav Fødevareøkonomisk Institut rapporten Fødevareefterspørgsel
på tværs - Sundhed og ernæring: Er momsdifferentiering en farbar vej?, som igen
gjorde spørgsmålet om momsdifferentiering på fødevarer aktuelt.
Rapporten peger i højere grad end den tidligere tilvejebragte dokumentation på, at
en momsnedsættelse på eksempelvis frugt og grøntsager vil medføre en væsentlig
stigning i forbruget af disse produkter, især blandt børnefamilierne. For at undgå en
samtidig stigning i forbruget af sukker (slik, sodavand, kiks mv.) er det dog ifølge
rapporten nødvendigt med en samtidig afgiftsforhøjelse på sådanne produkter.
Rapporten tyder på, at effekten ikke er lige markant for alle befolkningsgrupper.
Rapporten tager ikke stilling til, om momsdifferentiering giver en større eller mindre
effekt end andre virkemidler, f.eks. information og holdningsbearbejdning, for de
samme penge. Rapportens konklusion peger derfor på et behov for øget viden med
hensyn til effekten af momsdifferentiering på fødevarer i forhold til andre typer af
tiltag.
Jeg udtalte i forbindelse med rapporten, at vi må være åbne overfor alle forslag, som
kan medvirke til en forbedret ernæring, og således vil rapportens nye konklusioner
indgå i det videre vurderingsgrundlag på ernæringsområdet. Nedsat moms på sunde
fødevarer er således blevet nævnt som én blandt mange mulige veje, som bør
vurderes.