Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 9. november  2004 Under henvisning til Europaudvalgets skrivelse af 14. oktober 2004 (EUU alm. del – spørgsmål 6) vedlægges Fødevareministeriets besvarelse af spørgsmål 6.
2 Folketingets Europaudvalg   Den 9. november 2004 J.nr.: 40 FVM 231 Folketingets Europaudvalg har i skrivelse af 14. oktober 2004 (Alm. del) udbedt sig besvarelse af følgende spørgsmål 6: Spørgsmål 6: ”Ministeren bedes oversende et notat, der redegør for, hvordan de øvrige EU-lande har ageret med henblik på at sikre regler for sameksistens for genetisk modificerede organismer.” Svar Der henvises til vedlagte notat.  
3 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 5. kontor Sagsnr.:  2710 Den 28. oktober 2004 FVM 231 NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om hvordan de øvrige EU-lande har ageret med henblik på at sikre sameks istens Det stadie de enkelte medlemslande er nået til i overvejelserne om etablering af regler for sameksistens kan illustreres af nedenstående tabel. Det bemærkes, at kategoriseringen ikke er fuldstændig entydig og at der er tale om en tabelform som udelukkende er tænkt til at give en indikation i oversigtsform. Tilsvarende bemærkes, at rækkevidden/indholdet af lovgivningen kan variere i betydeligt omfang landene imellem. Det må dog antages, at Kommissionens henstilling af 23. juli 2003 ”om retningslinjer for udvikling af nationale strategier og bedste praksis for sameksistens mellem genetisk modificerede afgrøder og konventionelt og økologisk landbrug” (Den Europæiske Unions Tidende L189 af 29. juli 2003) vil lægge rammer for variationen landene imellem. Medlemsland     Forslagsstadie (herunder: lov/regler fremsat/forventes fremsat snarest) Undersøgelsesstadie (herunder: har udkast til lovgivning/regler på vej/klar) Indledende stadie (herunder: pt. ingen overvejelser) Belgien X Cypern - - - Danmark Estland X Finland X Frankrig X Grækenland X Holland X Irland X Italien X Letland X Litauen X Luxemborg X Malta X
4 Medlemsland     Forslagsstadie (herunder: lov/regler fremsat/forventes fremsat snarest) Undersøgelsesstadie (herunder: har udkast til lovgivning/regler på vej/klar) Indledende stadie (herunder: pt. ingen overvejelser) Polen X Portugal X Slovakiet X Slovenien - - - Spanien X Sverige X Tjekkiet X Tyskland X Storbritannien X Ungarn X Østrig X (regionalt niveau) Note: Der foreligger ikke oplysninger for lande markeret med ”-”. På rådsmødet (landbrug og fiskeri) den 18. oktober 2004 udtrykte de øvrige medlemslande og Kommissionen bred opbakning til det danske forslag om oprettelse af en fælles Task Force for sameksistens. Det er den altovervejende holdning i Rådet, at sameksistens er et emne, som bedst kan løses på nationalt eller regionalt plan. Kommissionen oplyste på førnævnte rådsmøde, at den gerne ville bistå med at lave nationale regler og i form af et koordinerende netværk, hvor der kunne ske udveksling af oplysninger. Der er således ikke opbakning til fælles regler, men til et samarbejde som kan understøtte medlemslandene i deres udvikling af regler for sameksistens.