ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 5. november 2004 ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Tlf. 33 92 33 50 Fax 33 12 37 78 CVR-nr. 10 09 24 85 [email protected] www.oem.dk Folketingets Erhvervsudvalg Vedlagt fremsender jeg i 5 eksemplarer min besvarelse af spørgsmål 3 alm. del stillet af udvalget den 8. oktober 2004. Med venlig hilsen Bendt Bendtsen
ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 5. november 2004 ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Tlf.   33 92 33 50 Fax   33 12 37 78 [email protected] www.oem.dk Besvarelse af spørgsmål 3 (alm. del – bilag 631) stillet af Erhvervsudvalget den 8. oktober 2004. Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelse af 24. september 2004 fra Center for Digital Forvaltning, jf. (2003-04) alm. del bilag 631. Svar: Center for Digital Forvaltning (CEDI) foreslår i sin rapport ’Nyt fokus for offentlige IT-investeringer’, at der nedsættes et udvalg, der skal komme med et bud på en offentlig investeringsstrategi, som kan fremme dansk innovation og videnopbygning omkring digital forvaltning. Regeringen har allerede sammen med Kommunernes Landsforening, Amtsrådsforeningen, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune igangsat Projekt Digital Forvaltning (PDF), som er et flerårigt projekt, der har til formål at fremme omstillingen til digital forvaltning i Danmark. PDF har igangsat en række aktiviteter, for at fremme digital forvaltning og offentlige it-investeringer. I Den offentlige sektors strategi for digital forvaltning 2004-2006 fremlægger regeringen og de kommunale parter en vision for digitaliseringens rolle i forhold til at skabe en effektiv og sammenhængende offentlig sektor med borgere og virksomheder i centrum. Med regeringens It-softwarestrategi fremmes konkurrence, kvalitet og sammenhæng i de offentlige softwareløsninger med udgangspunkt i ”bedst og billigst“. Derudover har regeringen udarbejdet en strategi for fælles-offentlige rammer for it-arkitektur, som skal bidrage til, at der opbygges en homogen og sammenhængende it-infrastruktur i den offentlige sektor, der eksempelvis sikrer, at der problemfrit kan udveksles data mellem offentlige it-systemer i fremtiden. Endelig har regeringen med eDag1 gjort digital kommunikation til hovedregel mellem offentlige myndigheder. Nu følger vi op med  eDag2, hvor borgere og virksomheder får mulighed for at kommunikere sikkert med offentlige myndigheder.
22/32 Jeg er således ikke enig i CEDI´s forslag om, at der bør nedsættes et udvalg, som skal udarbejde en særlig investeringsstrategi, som skal sikre innovation og videnopbygning vedr. digital forvaltning. Det skyldes, at PDF stort set er komplementært med det af CEDI foreslåede udvalg. Derudover vurderes det, at den foreslåede investeringsstrategi er dækket ind af de mange aktiviteter, der er igangsat i forbindelse med Projekt Digital Forvaltning. Når det er sagt, så er jeg helt enig med CEDI i, at det er vigtigt, at der gøres en stor indsats for at fastholde innovation, videnopbygning og udvikling i Danmark – også i forhold til IT-området. Det har bl.a. været udgangspunktet for etableringen af Højteknologifonden, som jeg håber, vil kunne give et betydeligt løft til udviklingen af højt specialiserede videnmiljøer.