Folketingets Finansudvalg Bilag Journalnummer Kontor 46.C.1-9 MIL 22. november 2004 a.    Udenrigsministeriet anmoder i nærværende skrivelse om Finansudval- gets tilslutning til, at der i finansårene 2005-08 ydes 80 mio. kr. i støtte til en fireårig rammeaftale med Den Internationale Naturbevarelses- sammenslutning, IUCN (World Conservation Union).   Forslaget medfører ikke merudgifter i forhold til de beløb, som allerede er bevilget på finansloven til udviklingslandene, eller som er opført på de følgende års budgetoverslag. b.   Baggrund IUCN arbejder for bæredygtig udnyttelse af jordens naturressourcer gennem udvikling af metoder og redskaber til bevarelse af jordens øko- systemer og biologiske mangfoldighed, herunder truede arter. IUCN er en vigtig samarbejdspartner for Biodiversitets-konventionen og andre miljøkonventioner og rådgiver internationale organisationer og regerin- ger. IUCN arbejder på globalt, regionalt og lokalt niveau i roller ræk- kende fra inspirator/konkret bidragyder i konventionsforhandlinger til rollen som facilitator i nationale og regionale processer. IUCN gennem- fører også konkrete projekter. De 1.034 medlemmer i 143 lande omfat- ter NGO’er og regeringer. Ca. 10.000 frivillige eksperter er tilknyttet IUCN i seks regionalt baserede kommissioner.   Der er gennemført eksterne evalueringer af IUCN i 1999 og 2003. Den seneste konstaterer, at IUCNs ledelse i det store og hele har gennemført anbefalingerne fra 1999 om større strategisk fokus og målrettethed, men at der fortsat må arbejdes på i højere grad at gøre gennemførelse af det fireårige arbejdsprogram til omdrejningspunktet. Dette vil bl.a. ske ved, at kommissionerne bliver en del af IUCNs arbejdsprogram i den nye styrelsesstruktur, der forventes besluttet endeligt gennemført på IUCNs kongres i Bangkok i november 2004. Næste eksterne evaluering skal ef- ter planen gennemføres i 2007. Udenrigsministeriet har overvejende go- de erfaringer med programsamarbejdet, herunder et godt bilateralt sam- arbejde.
2 Nederlandene var i 2003 største bidragyder fulgt af Schweiz, Danmark, Sverige, Canada, Norge, Italien og USA. Danmark yder som medlem af IUCN  et  medlemsbidrag  i  størrelsesordenen  1  mio.  kr.  årligt,  som  af- holdes over Miljøministeriets bevillinger. Danmark har tidligere bidraget til IUCNs programmer. Udover en bevilling på 4 mio. kr. i 1991, bidrog Danmark med 16 mio. kr. i 1992- 93 (Akt 1 21/10-1992), med 36 mio. kr. i 1994-96 (Akt 264 25/5-1994), med 54 mio. kr. i 1997-99 (Akt 191 9/4-1997) og med 18,5 mio. kr. (Akt 178 29/3-2000) i 2000. I perioden 2001-04 udgør bidraget 80 mio. kr. (Akt 215 23/5-2001).   Programbeskrivelse Formålet med bevillingerne er at støtte IUCNs internationale arbejde for bæredygtig udvikling med særlig vægt på samarbejdet med udvik- lingslandene og sammenhængen mellem fattigdom og naturressourcer. IUCN har fremsat ønske om at fortsætte programsamarbejdet med Danmark gennem en flerårig aftale med udgangspunkt i IUCNs pro- gram for perioden 2005-08 ”Many Voices – One Earth”, som forventes vedtaget på kongressen i november 2004. Formålet med det nye ar- bejdsprogram er gennem videnopbygning, kapacitetsudvikling og bedre regeringsførelse at nå resultater på følgende seks områder: 1)   Øget viden om økosystemer og de arter, der er en del af dem; 2)   Øget viden om samfundets og sociale aspekters betydning for beva- relse af biodiversitet; 3)   Øget viden om incitamenter til og finansiering af effektiv bevarelse af biodiversitet; 4)   Fremme af internationale aftaler, processer og institutioner på na- turbevarelsesområdet; 5)   Sikring af bæredygtig og effektiv forvaltning af økosystemer på en måde, der integrerer sociale, økonomiske og miljømæssige formål lokalt, nationalt og på tværs af grænser; 6)   Opbygning og vedligeholdelse af systemer til effektiv gennemførelse af IUCNs program For hvert område opstilles mål, midler og forventede resultater for vi- den- og kapacitetsopbygning i landene. Danmark og de øvrige centrale kernedonorer lægger vægt på, at IUCN opbygger et bedre mål- og resul- tatstyringssystem for sin indsats.   Fra både Danmarks og IUCNs side er det desuden et ønske at styrke vi- dendelingen mellem IUCN og Udenrigsministeriet gennem bl.a. øget samarbejde med den danske ressourcebase og øget dialog og informati- on i de danske programsamarbejdslande. Der vil indenfor rammerne af
3 aftalen blive taget skridt til at forbedre samarbejdet med IUCN på disse områder. Budget IUCNs budget for 2005-08 andrager ca. 2,4 mia. kr. Det danske bidrag er budgetteret til 80 mio. kr. med en foreløbig ramme på 20 mio. kr. år- ligt. IUCNs budget for 2005 andrager i alt 555 mio. kr., heraf udgør ca. 182 mio. kr. programstøtte og det resterende beløb projektstøtte. Det danske bidrag ydes som et ubundet bidrag (programstøtte) til IUCNs arbejdsprogram med vægt på nogle få strategiske prioriteringer. Forvalt- ning af naturressourcer i et fattigdomsperspektiv, deltagerarrangerede metoder, bidrag til gennemførelse af 2015 Målene og Johannesburg- målene samt bidrag til og overvågning af gennemførelse af de internati- onale miljøkonventioner.   De centrale donorer - herunder Danmark - mødes to gange årligt med IUCNs ledelse for at drøfte spørgsmål af betydning for gennemførelsen af arbejdsprogrammet og rammeaftalerne. Aktstykket forelægges Folke- tingets Finansudvalg i 2004, da det fremgår af udkastet til aftale mellem IUCN og Danmark, at første års bidrag betales primo 2005. Udgifterne vil blive afholdt under §06.36.05.12. Øvrige miljøbidrag. Væsentlige risikoelementer IUCN har generelt et godt omdømme, og Udenrigsministeriet har over- vejende gode erfaringer med programsamarbejdet herunder et godt bila- teralt samarbejde. Der skønnes således ikke at være væsentlige risici for- bundet med det danske bidrag. c.   Sagen forelægges Finansudvalget, da der er tale om en multilateral ram- mebevilling, hvor totaludgiften overstiger 30 mio. kr. d.   Forslaget er tiltrådt af Styrelsen for Internationalt Udviklingssamarbejde. e.   Under henvisning til ovenstående anmoder Udenrigsministeriet om Fi- nansudvalgets tilslutning til, at der i finansårene 2005-08 ydes 80 mio. kr. i støtte til en rammeaftale med Den Internationale Naturbevarelses- sammenslutning, IUCN. Udgifterne vil blive afholdt af de beløb, som på de årlige finanslove stil- les til rådighed for udviklingslandene under §06.36.05. Globale Miljø- programmer. f.   Finansministeriets tilslutning foreligger.