UDENRIGSMINISTERIET Den 15. november 2004 FNV, j.nr. 400.E.2-0-0. Rådsmøde (almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 22.-23. november 2004 Notat 1. EU handlingsplan om Klimaforandringer (i relation til udviklingssamarbejde)  (side 2)
1 1. EU handlingsplan om Klimaforandringer ( i relation til udviklingssamarbejde) Nyt notat. På rådsmødet forventes der opnået godkendelse af en EU handlingsplan til integration af klimaaspekter i udviklingssamarbejdet. Punktet forventes behandlet som a-punkt. Behandlingen af punktet sker i forlængelse af beslutning på rådsmøde 5. december 2003 om at videreudvikle EU-handlingsplanen om Klima og udviklingssamarbejde med henblik på snarlig godkendelse af Rådet. Sagen tager udgangspunkt i meddelelse af 17. marts 2003 fra Europa-Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet med titlen: ”Klimaændring og udviklingssamarbejde”. I Kommissionsmeddelelsen redegøres for, hvorledes klimaforandringer siden vedtagelsen af FN’s Klimakonvention i 1992 har indtaget en stadig vigtigere placering på den internationale dagsorden. Samtidig har der været voksende erkendelse af, at de negative følger af klimaforandringer i størst omfang rammer og vil ramme fattige lande og sårbare befolkningsgrupper og at bekæmpelse af fattigdom og opfyldelse af 2015-målene fra FN’s årtusinderklæring ikke vil kunne opnås uden en indsats mod klimaforandringer. Kommissionsmeddelelsen indeholder forslag til en strategi baseret på følgende seks principper: i) klimaarbejdet må understøtte formålet om fattigdomsbekæmpelse, ii) klimaarbejdet må fremme opfyldelse af 2015-målene, iii) der må sikres kohærens såvel internt som eksternt i Fællesskabets og medlemsstaternes politik, herunder indenfor udviklingssamarbejdet og i forhold til multilaterale miljøaftaler, iv) der må sikres koordinering og komplementaritet mellem fællesskabsbistanden, medlemslandenes bistand og andre donorers bistand, v) der må sikres nationalt ejerskab til udviklingsstrategier og -processer og vi) der må sikres bred deltagelse af berørte institutioner og befolkningsgrupper. Med Kommissionsmeddelelsen er der tillige fremlagt udkast til en "Handlingsplan om klimaforandringer i relation til udviklingssamarbejde". Handlingsplanen indeholder følgende fire hovedelementer: 1) Politisk opprioritering af klimaændringer, i dialogen og samarbejdet, 2) Støtte til tilpasning, 3) Støtte til bekæmpelse af årsagerne og 4) Kapacitetsudvikling. Siden Rådets beslutning i december 2003 om at videreudvikle handlingsplanen er der i overensstemmelse med samme rådsbeslutning medio 2004 gennemført konsultationer om Handlingsplanen med samarbejdslande og internationale NGO’er. Efterfølgende er der taget højde for de under konsultationerne fremkomme kommentarer, ligesom der i en ekspertgruppe under miljørådet er foretaget mindre justeringer i Handlingsplanen.
2 Med det fremlagte forslag til rådskonklusioner lægges op til endelig vedtagelse af Handlings-planen, ligesom der lægges op til at medlemslandene og Kommissionen i fællesskab gennem-fører Planen i overensstemmelse med respektive udviklingsprogrammer og udviklings- prioriteter. Endelig lægges op til at Rådet i 2007 foretager en vurdering af gennemførelse af Planen med henblik på videre skridt efter udløbet af Planen i 2008.   Vedtagelse af Handlingsplanen om klima og udviklingssamarbejdet vil udgøre ét blandt flere elementer som baggrund for EU's deltagelse i internationale forhandlinger og samarbejde om klimaspørgsmål, herunder deltagelse i den 10. partskonference under FN’s Klimakonvention i Buenos Aires den 6.-17. december 2004. Handlingsplanen har sammen med Kommissionsmeddelelsen i foråret 2003 været i bred høring hos danske statslige og private institutioner og organisationer uden at høringen har givet anledning til særlige bemærkninger. Overvejelser om nærheds- og proportionalitetsprincippet er ikke relevante i forbindelse med dette dagsordenspunkt.