Folketinget — Udenrigsudvalget Christiansborg, den 2. november 2004 Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere. Optegnelser fra Udenrigsudvalgets møde med NEPAD-parlamentarikere mandag den 18/10 2004 Udenrigsudvalget havde den 18. oktober et møde med tre parlamentarikere fra NEPAD’s parlamentariske kontaktgruppes koordinationskomité. Deltagerne var prof. Ben Turok, MP, Sydafrika, formand for koordinationskomitéen i NE- PAD, Schadrack Niyonkuru, MP, Burundi, Catherine Namgula, MP, Zambia. Materiale om NEPAD udleveret i forbindelse med mødet er vedlagt. NEPAD (Nyt Partnerskab for Afrikas udvikling) Indledningsvis gav gruppen en kort introduktion til NEPAD. De grundlæg- gende strukturer for NEPAD begyndte så småt at blive skabt i 1999 og blev en- deligt konkretiseret og lanceret i 2001.  Gruppen definerede NEPAD som ”rammen for socio-økonomisk fornyelse af Afrika” i en verden præget af globa- lisering. NEPAD skal således ses som en ramme til at: identificere Afrikas problemer, såvel økonomiske, strukturelle som demo- kratiske    identificere løsninger på disse problemer og skabe visioner, værdier og de- bat    stå for kontakt og dialog mellem den Afrikanske Union (AU) og omverde- nen, det være sig den afrikanske befolkning såvel som udlandet.   Forudsætningerne for at skabe en intensiveret økonomisk udvikling er demo- krati, fred og stabilitet samt politisk og økonomisk god regeringsførelse. Derfor lægger NEPAD op til at gennemføre indsatser på disse områder.
- 2 - African Peer Review Mechanism –  APRM Et af midlerne til at forbedre politisk og økonomisk regeringsførelse er APRM, der er en review-mekanisme. De enkelte lande kan frivilligt indgå i APRM og derved underkaste sig en grundig og kritisk kontrol af regeringsførelsen i lan- det. Ind til videre er 23 af AU’s 53 medlemmer tilmeldt.   Partnerskab Det var på mødet meget vigtigt for de tre afrikanske parlamentarikere at under- strege, at de ikke kom for at bede om penge, at de ikke blot vil have mere ud- viklingsbistand. NEPAD vil derimod have den vestlige verden til at indse, at udvikling af Afrika simpelthen kan betale sig for alle parter, ikke kun i menne- skelig og moralsk forstand. Det kan betale sig kulturelt og økonomisk for vesten at medvirke til en udvikling af Afrika, så Afrika kan blive en positiv og ydende del af den globale økonomi. I forlængelse af dette understregede gruppen, at selvom veltilrettelagt bistand er godt til at afhjælpe fattigdom, så er samhandel så afgjort helt centralt. Derfor er det vigtigt at undersøge og udvikle handelsre- lationerne mellem Afrika og Europa for at kunne skabe mere fordelagtige rela- tioner og partnerskaber. Partnerskaber, der muligvis vil være ulige, men stadig fordelagtige for begge parter. Det, der ifølge de afrikanske parlamentarikere, gør NEPAD til noget særligt, er, at det er et afrikansk initiativ, der kan samle de afrikanske lande. Endvidere skal NEPAD ses som et udtryk for, at de afrikanske lande i fællesskab har er- kendt Afrikas store problemer og behovet for, at Afrika selv påtager sig initiativ og ansvar for at løse problemerne.   Parlamentarikernes rolle På spørgsmål om forventninger til deres danske kolleger fremhævede NEPAD- parlamentarikerne, at der i de europæiske lande er behov for: at udbrede kendskabet til NEPAD til såvel kolleger som til den danske befolkning løbende dialog og kontakt med afrikanske parlamentarikere, der endnu mangler en demokratisk tradition, for at forsøge at udbrede kendskabet til parlamentariske systemer at ændre måden vi tænker udvikling på. Udvikling handler ikke udelukkende om tal og strukturer, men også om relationer og fællesskab
- 3 - en øget forståelse af, at det er i vestens egeninteresse, at Afrika bliver en udviklet region og aktivt deltager i den globale øko- nomi. Med venlig hilsen Anja Riber Skydt, udvalgssekretær.