MILJØstyrelsen
26. oktober 2004
Kemikalier
J.nr. M 2034-0037
PIAN/PBL
Sundhedsmæssig forhåndsvurdering af kemiske stoffer i drikkevand frigivet fra
Plastrør.
Miljøstyrelsen har netop afsluttet en toksikologisk forhåndsvurdering af stofferne for nøjere at
afdække de sundhedsmæssige problemstillinger i forbindelse med fundet af kemiske stoffer i
drikkevand. Fundet omfatter fire kemiske stoffer, heraf to phenolforbindelser, der er afgivet til
drikkevandet ved gennemløb i plastrør.
Vurderingen bygger på data fra tilgængelige monografier eller oversigtsartikler samt søgning på
toksikologiske databaser såsom IUCLID, ChemFinder, HSDB, TOXLINE og NTP database.
Desuden blev flere monografier såsom IARC, JECFA, JMPR, ECOTOC, ATSDR, BUA, og
EHC tjekket for eventuelle relevante data. En generel søgning på Internettet blev også foretaget.
Endvidere er der taget kontakt til Dansk Fødevareforskning, Afdeling for Toksikologi og
Risikovurdering, da stofferne er beslægtede med stoffer anvendt som antioxidanter i fødevare og
fødevareemballage.
Samlet konklusion af forhåndsvurderingen
De fundne stoffer afgivet fra plastvandrør er kun sparsomt undersøgt i toksikologiske tests, mens
en nært beslægtet antioxidant, BHT, der er anvendt i fødevarer, er væsentligt bedre undersøgt.
Ingen af stofferne der er fundet i drikkevandet Svendborg-Drejø undersøgelsen er anført på EU´s
bruttoliste over mulige hormonforstyrrende stoffer.
Da alle de anførte stoffer er fundet i en koncentration på 2 µg/l eller lavere giver disse fund
samlet set ikke anledning til sundhedsmæssige betænkeligheder. For stoffet 2,4-dtb-phenol er dr
for nylig udarbejdet forslag på drikkevandskvalitetskriterie på 20 ยตg/l. For andre beslægtede
phenoler: octylphenol og nonylphenol, som er på EU´s liste for hormonforstyrrende stoffer, er
der tidligere fastsat et sundhedsmæssigt drikkevandskvalitetskriterie på 20 µg/l.
For stoffet 4-ethylphenol er der fundet en smagsgrænse i vand på 10 µg/l. Såfremt der i fremtiden
skulle forekomme højere niveauer af stofferne i drikkevand vurderes drikkevandet ud fra det
foreliggende grundlag først og fremmest at være truet af mulige problemer med afsmag fremfor
at medføre sundhedsmæssige betænkeligheder. I tilfælde af fund ved højere niveauer bør det
derfor overvejes at få foretaget en opdateret undersøgelse med 4-ethylphenol m.h.t. fastsættelse
af smagsgrænse i vand.
Vurdering af enkeltstoffer