N O T A T DEPARTEMENTET Ledelsessekretariatet – EUK J.nr. D 561-0005 Ref. OLK Den REDEGØRELSE TIL FOLKETINGET OM RÅDSMØDE(MILJØ) DEN 20. december 2004. Ad Pkt. 1 REACH Rådet havde en politisk debat om 1) konsekvensanalyser, 2) prioritering af s toffer til registrering og 3) stoffer i artikler. Formandskabet opsummerede debatten og fremhævede, at det er vigtigt, at konsekvens  - analyserne  af forslaget  også  ser på gevinsterne ved regulering, og at man må finde den rette balance mellem omkostningerne og målet om at beskytte sundhed og miljø. Med hensyn til prioritering fremhævede formandskabet vigtigheden af, først at se på de kemikalier,  som kan udgøre den største risiko for menneskers sundhed og miljø, og undersøge mulighederne for at udvide p rioriteringen med PTB’er og vPvB’er. Prioriteringen skal være klar, gennemskuelig og gennemførlig. Muligheden for i en senere fase at bruge en risikobaseret tilgang burde undersøges. Problemerne ved kravene til registrering af stoffer i artikler måtte dr øftes nærmere.
2 Ad pkt. 2 Aarhus Pakken 2 a) Forordning om anvendelse af bestemmelserne i Aarhus Konventionen om information, offentlig deltagelse i beslutningsprocessen og adgang til klage og domstolsprøvelse i miljøspørgsmål Rådet opnåede med kv  alificeret flertal politisk enighed om fælles holdning til forordningen om anvendelse af Århus konventionen på EU   -institutioner og organer. Belgien stemte imod forslaget. Rådet enedes om, at NGO’er, der opfylder de angivne kriterier, har adgang til prøve   lse. 2b) Afgørelse om fællesskabets indgåelse af Aarhus konventionen. Rådet vedtog med enstemmighed beslutningen om ratifikation. Kommissionen fremsatte en erklæring til mødeprotokollen om erklæringen om kompetencefordelingen mellem medlemsstaterne og EU-kommissionen. 3. Klima 3 a) Cop 10 om klimaforandring Formandskabet redegjorde for forløbet af Cop. 10 i Argentina. 3b) Mål og strategier på mellem og langt sigt Rådet vedtog rådskonklusioner med henblik på forberedelse af Det Europæiske Råds drøft elser af mål på mellem og langt sigt på forårstopmødet. Rådet genbekræftede,  at den samlede globale årlige gennemsnitlige overfladete mperatur ikke bør overstige 20C i forhold til det præ  -industrielle niveau. Rådet noterer sig at FN’s Klimapanel har vurd eret, at 2 graders målsætningen nødvendiggør en stabilisering af koncentrationen af drivhusgasser et godt stykke under 550 ppm CO2 ækvivalenter, og at det vil kr  æ  ve, at de globale drivhusgasemissioner topper inden for to tiår, og derefter aftager med op til 50 % i forhold til 1990. Desuden anerkender Rådet at et langsigtet globalt perspektiv er nødvendigt for at samfundet ikke mindst erhvervslivet kan træffe beslutninger vedr. investeringer, teknologi og hensigtsmæssig regulering. Rådet understreger derfor    behovet for at Rådet (miljø) på
3 martsmødet i 2005foreslår strategier herunder mål på mellem og langt sigt som bidrag til overvejelserne på Det Europæiske Råds Forårsmødet 2005. Ad pkt. 4 Finansielt instrument m.h.t. miljøet (LIFE+) Rådet havde en politi sk debat. Ad pkt. 5 Direktiv om batterier og akkumulatorer. Rådet nåede med et kvalificeret flertal til politisk enighed om fælles holdning hvorefter alle batterier skal indsamles og oparbejdes. Indsamlingsprocenterne blev fastsat til 25% efter 4 år og   45% efter 8 år. Der indføres et forbud mod anvendelse af cadmium i bærbare batterier. Batterier i nød - og alarmsystemer, medicinsk udstyr samt håndværktøj er undtaget fra forbuddet. Undtagelsen for håndværktøj skal revideres senest 4 efter at direktivet er trådt i kraft, med henblik på at forbyde cadmium i batterier i  håndværktøj. Forslaget medfører indførelse af et producentansvar, hvor producenterne gøres ansvarlig for indsamling og håndtering af batterier, samt finansieringen heraf. Danmark fremsatte sammen med Estland, Spanien, Litauen, Østrig, Slovenien, Finland og Sverige en erklæring, hvor landene støttede den fælles holdning med henblik på at få direktivet vedtaget hurtigst muligt og dermed at tage et første skridt mod et forbud mod cadmium i batterier og akkumulatorer. Ikke desto mindre beklagede landene det manglende ambitionsniveau med hensyn til begrænsningerne af brugen af cadmium  i batterier og akkumulatorer. Landene tilskyndede Kommissionen til, straks at genoverveje undtagelserne i direktivet med henblik på at forbyde  – i særdeleshed brugen af cadmium i batteriet og akkumulatorer anvendt i håndværktøj. Ad pkt. 6 Strategi –  kviksølv Punktet blev taget af dagsordenen. Ad pkt. 7 Rådets beslutning om tilladelse til markedsføring i EU af g  enetisk modificeret raps (C/NL/98/11) Formandskabet konstaterede, at der ikke kunne opnås hverken kvalificeret flertal for eller imod forslaget. Forslaget overgår således til Kommissionen.
4 Ad pkt. 8 Forberedelse af UNEP Governing Council Miljøministrene  i Rådet havde en drøftelse. UNEP’s executive director Klaus Töpfer deltog i drøftelsen. Ad pkt. 9 Revision af EU’s bæredygtighedsstrategi Rådet vedtog konklusioner. Ad pkt. 10 WIM Kok rapporten om midtvejsevaluering Rådet havde en drøftelse af formandsk  abets udkast til konklusioner vedrørende miljøministrenes bidrag til Lissabon -strategien og midtvejsevalueringen heraf. Spanien, Frankrig, Belgien og Italien kunne ikke acceptere konklusioner fokuseret på miljøteknologi men ønskede at en række andre miljøp rioriteter såsom klima og biodiversitet skulle nævnes. Formandskabet valgte på denne baggrund at tage konklusionerne af bordet. Ad pkt. 11 Temastrategi om beskyttelse og bevaring af det marine miljø. Rådet vedtog konklusioner.