K U L T U R M I N I S T E R I E T N Y B R O G A D E   2 P O S T B O K S   2 1 4 0 10 1 5   K Ø B E N H A V N   K T E L E F O N   3 3   9 2   3 3   7 0 F A X   3 3   9 1   3 3   8 8 E-POST  [email protected] C V R   6 7 8 5 5 0 1 9 .  N R .   2 0 0 4 - 6 0 8 6 - 3 0  ,LKR Folketingets Kulturudvalg Christiansborg 1240 København K 14. december 2004 Som aftalt på samrådet i Folketingets Kulturudvalg onsdag den 8. december 2004, fremsendes hermed til Kulturudvalgets orientering mine talepapirer til samrådets spørgsmål A, B, C og D.   Samtidig fremsender jeg ligeledes som aftalt det foreliggende udkast til en ny biblioteks- bekendtgørelse. Den gennemførte høring har givet anledning til præcisering af udkastets § 9, stk. 5, vedr. varsling af mellemkommunalt samarbejde og § 13, stk. 2 og 3, vedr. karenstid.   Med venlig hilsen   Brian Mikkelsen
-1- Talepunkter i forbindelse med samråd i Kulturudvalget den 8. december 2004 vedr. udkast til ny biblioteksbekendtgørelse.   Spørgsmål A ”Ministeren bedes redegøre for indeholdt i den bekendtgørelse om biblioteksloven, der angiveligt er til høring pt.” Udkastet til en ny biblioteksbekendtgørelse indeholder dels en række præciserin- ger af - og tilføjelser til - den gældende bekendtgørelse, og dels et par enkelte indholdsmæssige ændringer.   Det præciseres fx, at dvd’er er ligestillede med videoer som ikke-obligatoriske medier, og at det  er nettoudlånet mellem to kommuner, der lægges til grund for den mellemkommunale betaling. Det fastsættes fx også, at varsling om opkræv- ning af betaling fra en anden kommune skal ledsages af et tilbud om biblioteks- samarbejde, ligesom det fastsættes, at taksterne for den mellemkommunale beta- ling kan reguleres med den generelle pris- og lønudvikling. Det fastsættes endvi- dere, at det enkelte bibliotek - under hensyn til dets ressourcer - kan fastsætte begrænsninger for låneres samlede antal lån og reserveringer.   Der er ingen tvivl om, at den væsentligste indholdsmæssige ændring er indførel- sen af fire måneders karenstid på bibliotekernes udlån af musik-cd’er. Som be- kendt er tiltaget en håndsrækning til musikbranchen, og er i øvrigt en del af en samlet musikpakke til gavn for branchen. Hensigten er stimulering af salget og en hindring af piratkopieringen. Jeg synes, man skal se det som ét af flere tiltag til sikring af et godt dansk musikliv – i sidste ende til glæde for os alle.   Spørgsmål B Hvorfor har ministeren ikke – trods ret store indholdsmæssige stramninger i forhold til den gældende bibliotekslov – følt sig foranlediget til at drøfte eller forelægge sit hørings- forslag for Folketingets Kulturudvalg?” Som jeg nævnte før, består de fleste ændringer i udkastet i mindre præciseringer eller tilføjelser til den gældende bekendtgørelse. Hvad angår karenstidsordnin- gen, vil jeg gerne understrege, at bibliotekslovens § 4 indeholder en hjemmel til, at ministeren kan fastsætte nærmere regler om folkebibliotekernes materialeud- valg. Det er denne bemyndigelse, der anvendes i bekendtgørelsesudkastet. Som foreskrevet er ordningen udarbejdet i dialog med de kommunale parter, og jeg mener derfor, at de nødvendige drøftelser har fundet sted.
-2- I høringssvarene har der været rejst en kritik af høringsfristens længde. I den forbindelse må jeg understrege, at det efterhånden er lang tid siden, at jeg lance- rede min ide om karenstid i august 2003, og jeg mener derfor, at der har været rig mulighed for at komme til orde med principielle betragtninger om forslaget.   Fx har vi i ministeriet haft Dansk Musik Biblioteksforening inde til møde med henblik på at høre deres synspunkter, og jeg har selv ved flere lejligheder - fx på møder i biblioteksverdenen – været inde på sagen.   Det har været anført i en række høringssvar, at karenstidsordningen er i mod- strid med intentionerne i biblioteksloven om ligestilling af medierne. Hertil vil jeg sige, at jeg faktisk synes, at udtrykket ”ligestilling af medierne” er et lidt mær- keligt udtryk at anvende, når det nu engang er sådan, at alle medier ikke er lige- stillet. Det fremgår jo af loven, at der er medier – video med film – som det ikke er obligatorisk, at bibliotekerne stiller til rådighed. De medier, der nævnes i lo- vens § 1, stk. 1, er godt nok ligestillet på den måde, at bibliotekerne skal stille dem til rådighed. Men dette ændres efter min bedste opfattelse altså ikke ved, at der indføres karenstid for musik-cd’erne. Kravet om, at bibliotekerne skal stille musik-cd’er til rådighed, gælder jo stadig – blot med en mindre forsinkelse.   Med hensyn til et andet spørgsmål, der har været rejst – nemlig spørgsmålet om aktualitet i bibliotekernes materialeudbud – vil jeg gerne understrege, at dette er et  fortolkningsspørgsmål. Og jeg mener på ingen måde, at det er til skade for bibliotekernes kulturformidlende rolle, at lånerne må vente lidt på det sidste nye. I øvrigt vil det være muligt for bibliotekerne at stille musikken til rådighed for af- lytning på stedet. Den kan bare ikke lånes med hjem.   Spørgsmål C ”Vil ministeren inddrage Kulturudvalget efter høringsfristens udløb, men inden be- kendtgørelsen evt. sættes i kraft?” Man kan jo sige, at Kulturudvalget bliver inddraget nu. Og som tidligere nævnt rummer bibliotekslovens § 4 en hjemmel til, at ministeren kan fastsætte nærmere regler om folkebibliotekernes materialeudvalg. Men jeg vil da gerne oversende det endelige udkast til udvalgets orientering, inden bekendtgørelsen sættes i kraft. Det er planen, at bekendtgørelsen skal træde i kraft 1. januar 2005, så tids- planen er en smule stram.   
-3- Spørgsmål D ”Deler ministeren på nogen måde Bibliotekslederforeningens frygt for, at ministerens forslag om en særlig karensperiode for cd’er, så de først kan lånes på landets biblioteker fire måneder efter, at de er kommet ud i butikkerne, kommer til at betyde, at færre unge kommer på bibliotekerne, og som konsekvens også vil låne færre bøger.”   Jeg forudser ikke, at karenstid vil have en betydelig negativ effekt på de unges biblioteksbesøg. Som jeg nævnte tidligere, vil bibliotekernes forpligtelse til at stil- le musik til rådighed jo forsat gælde uanset en karenstidsordning, og biblioteker- nes rolle er måske netop også at præsentere de unge for andet end musik.   Jeg har med projekter som ”Læselyst-kampagnen” og andre tiltag forsøgt at åb- ne børns øjne for de læseoplevelser, der ligger og venter ude på bibliotekerne. At få stimuleret selve lysten til at fordybe sig i bøgernes verden er i mine øjne den allermest afgørende faktor for at få børn og unge til at låne bøger.  Og bogen er nu engang efter min mening – som jeg også har tilkendegivet over for biblio- teksverdenen – bibliotekernes vigtigste kerneydelse.