Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2004-05 (1. samling)
FLF Alm.del Bilag 9
Offentligt
2574218_0001.png
5±7
'ON
i.)
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
MINISTERIET FOR
FAMILIE- OG
FORBRUGERANLIGGENDER
a
n ,T7
r")
np
Udvalget for Fødevarer, Landbrug og
Fiskeri
FLF alm. del - Bilag 9
Offentlig
04.10.2004
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering om forslag til ændring af Kommissionens forordning
(EF) nr. 466/2001 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler
(polycycliske aromatiske hydrocarboner).
Med venlig hilsen
(^I--sett,C1
4
Charlotte Ahrendt Steen
Stormgade 2-6
1470 København K
T 33 95 13 10
F 33 92 13 11
www.minff.dk
[email protected]
FLF, Alm.del - 2004-05 (1. samling) - Bilag 9: Forslag til ændring af Kommissionens forordning om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenede stoffer i levnedsmidler ((EF) nr. 466/2001)
2574218_0002.png
Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender
Fødevarestyrelsen
J.nr.: 2002-20-221-00398
Den 28. september 2004
RSBE/BFA
MINFF FDIR 001
NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om forslag til ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 466/2001 om fastsættelse af
grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler (polycycliske aromatiske hy-
drocarboner).
SANCO/70/2003 rev 7
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komite for Fødevarekæden og Dyre-
sundhed den 12. oktober 2004.
Forslaget har til formål at fastsætte fælles grænseværdier for polycycliske aromatiske hydrocar-
boner (PAH). PAH dannes i fødevarer især i forbindelse med varmebehandling, herunder specielt
ved grillstegning, røgning og direkte tørring. Specielt direkte røgning over ildsted anvendt ved
fremstilling af f.eks. røget fisk og kød, kan resultere i høje koncentrationer af PAH. Det er usikkert
om en efterfølgende renseproces effektivt kan fjerne PAH-forbindelser. PAH dannes også som føl-
ge af miljøforurening, fx i udstødningsgasser. En del PAH-forbindelser skader arveanlæggene, på-
virker immunsystemet og er kræftfremkaldende hos forsøgsdyr.
Vedtagelse af forslaget skønnes at styrke beskyttelsesniveauet for folkesundheden, idet der fastsæt-
tes specifikke grænseværdier for indholdet af kræftfremkaldende stoffer i fødevarer.
Regeringen agter på den baggrund at tilslutte sig forslaget, idet man arbejder for en hurtig udbyg-
ning af datagrundlaget, herunder at børnemad får særlig prioritet.
Side 2/6
FLF, Alm.del - 2004-05 (1. samling) - Bilag 9: Forslag til ændring af Kommissionens forordning om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenede stoffer i levnedsmidler ((EF) nr. 466/2001)
2574218_0003.png
Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender
Fødevarestyrelsen
J.nr.: 2002-20-221-00398
Den 28. september 2004
RSBE/BFA
MINFF FDIR 001
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om forslag til ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 466/2001 om fastsættelse af
grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler (polycycliske aromatiske hy-
drocarboner).
SANCO/70/2003 rev 7
Baggrund
Kommissionen har ved SANCO/70/2003 rev 7 fremsendt forslag om ændring af Kommissionens
forordning 466/2001 af 8. marts 2001 om fastsættelse af visse grænseværdier for bestemte forure-
nende stoffer i levnedsmidler. Forslaget vedrører grænseværdier for polycycliske aromatiske hydro-
carboner (PAH). Der har ikke tidligere været fastsat grænseværdier for PAH i fødevarer i EU-regi
eller i Danmark.
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 2 stk. 3 i Rådets forordning (EØF) nr. 315/93 af 8. fe-
bruar 1993 om fællesskabsprocedurer for forurenende stoffer i levnedsmidler.
Forslaget behandles i en forskriftsprocedure (Rådets afgørelse 1999/468/EF) i Den Stående Komit
for Fødevarekæden og Dyresundhed. Hvis der er kvalificeret flertal, udsteder Kommissionen for-
ordningen. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionen sagen for Rådet og under-
retter samtidig Europa-Parlamentet. Rådet kan med kvalificeret flertal vedtage forslaget uændret el-
ler udtale sig imod det. Hvis der er kvalificeret flertal imod forslaget, skal Kommissionen behandle
sagen på ny. Handler Rådet ikke inden en frist på højst tre måneder, kan Kommissionen udstede
forordningen.
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komite den 12. oktober 2004.
Side 3/6
FLF, Alm.del - 2004-05 (1. samling) - Bilag 9: Forslag til ændring af Kommissionens forordning om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenede stoffer i levnedsmidler ((EF) nr. 466/2001)
2574218_0004.png
Nærheds- og proportionalitetsprincippet
Formålet med forslaget er at fastsætte grænseværdier for PAH og harmonisere beskyttelsesniveauet
i EU, herunder at sikre det indre markeds funktion. Fælles grænseværdier er i denne sammenhæng
hensigtsmæssigt, og forslaget vurderes derfor at være i overensstemmelse med nærheds- og propor-
tionalitetsprincippet.
Formål og indhold
Forslaget har til formål at fastsætte fælles grænseværdier for polycycliske aromatiske hydro-
carboner. Den samlede betegnelse for disse stoffer er PAH. PAH dannes i fødevarer især i forbin-
delse med varmebehandling, herunder specielt ved grillstegning, røgning og direkte tørring. Specielt
direkte røgning over ildsted anvendt ved fremstilling af f.eks. røget fisk og kød, kan resultere i høje
koncentrationer af PAH. Det er usikkert om en efterfølgende renseproces effektivt kan fjerne PAH-
forbindelser. PAH dannes også som følge af miljøforurening, fx i udstødningsgasser. En del PAH-
forbindelser skader arveanlæggene, påvirker immunsystemet og er kræftfremkaldende hos forsøgs-
dyr.
Den største del af befolkningens indtag af PAH via fødevarer stammer fra cerealier, olier og fedt-
stoffer. Grillede og røgede kød- og fiskeprodukter indeholder høje PAH-koncentrationer, men da
indtaget af disse produkter er relativt lille, er dette indtag samlet set af mindre betydning.
For at beskytte den offentlige sundhed indeholder forslaget grænseværdier for PAH i de grupper af
fødevarer, hvor Kommissionen anser en reduktion for at have størst betydning for opretholdelsen af
et højt beskyttelsesniveau. Følgende fødevarer er omfattet af forslaget:
Olier og fedtstoffer (undtagen kakaosmør, hvorom ingen data foreligger) til direkte konsum
eller som ingrediens i andre fødevarer
Babymad og forarbejdede levnedsmidler baseret på cerealier til spædbørn og småbørn
Modermælkserstatninger og tilskudsblandinger til spæd- og småbørn
Diætpræparater til særlige medicinske formål, der er specifikt bestemt til spædbørn
Røget kød og kødprodukter
Røget fisk og røgede fiskeprodukter (muskelkød)
Fersk fisk
Røgede og ferske toskallede bløddyr
Side 4/6
FLF, Alm.del - 2004-05 (1. samling) - Bilag 9: Forslag til ændring af Kommissionens forordning om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenede stoffer i levnedsmidler ((EF) nr. 466/2001)
2574218_0005.png
Forslaget er baseret på resultater af medlemsstaternes undersøgelser og et SCOOP-projekt, som
endnu ikke er offentliggjort som færdig rapport. SCOOP er EU's videnskabelige samarbejde om fø-
devarer.
Der mangler generelt data for indhold af PAH i fødevarer, og af forslaget fremgår, at der bør fore-
tages yderligere undersøgelser af, hvilke grænseværdier, der fremover vil være mest hensigtsmæs-
sigt at fastsætte. Ligeledes er der i forslaget indsat en revisionsklausul, der siger, at grænseværdier-
ne skal revurderes senest 1. april 2007.
Fødevaredirektoratet har i lyset af forslaget gennemført et mindre kortlægningsprojekt til indikation
af indholdet i PAH i udvalgte røgede kød- og fiskeprodukter, idet der var en forventning om, at rø-
gede kød- og fiskeprodukter ville have et højere indhold af PAH end de foreslåede grænseværdier.
Resultatet af denne mindre undersøgelse viser, at indholdet af PAH i de undersøgte røgede kød- og
fiskeprodukter ikke overskrider de foreslåede grænseværdier. Der er ikke undersøgt for indhold af
PAH i muslinger, da det ikke var muligt at få prøver af muslinger på det tidspunkt, hvor under-
søgelsen skulle foretages.
Udtalelser
Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget.
Gældende dansk ret
Der er i dansk ret ikke fastsat grænseværdier for PAH i fødevarer. Fødevarelovens § 7, stk. 2, er
gældende.
Konsekvenser
Vedtagelse af forslaget skønnes at styrke beskyttelsesniveauet for folkesundheden, idet der fastsæt-
tes specifikke grænseværdier for indholdet af kræftfremkaldende stoffer i fødevarer.
Forordningen vil være direkte gældende i dansk ret og skal ikke implementeres. Ved en vedtagelse
af forordningen vil det dog være nødvendigt at ændre bekendtgørelse nr. 411 af 2. juni 2004 om
visse forureninger i fødevarer, da grænseværdierne fra forordningen vil blive optrykt heri, og over-
skridelser af grænseværdierne skal strafbelægges.
Side 5/6
FLF, Alm.del - 2004-05 (1. samling) - Bilag 9: Forslag til ændring af Kommissionens forordning om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenede stoffer i levnedsmidler ((EF) nr. 466/2001)
2574218_0006.png
Forslaget har ingen statsfinansielle konsekvenser.
Høring
alg, jf. fødevarelovens § 69, stk. 1.
Forslaget har været sendt i høring i Det Rådgivende Fødevareudv
digheder. Der er indkommet følgen-
samt sendt til høring til en bred kreds af organisationer og myn
de høringssvar:
terier, Kødbranchens Fællesråd,
Landbrugsraadet har på vegne af Mejeriforeningen, Danske Slag
man anerkender behovet for fastsæt-
Det Danske Fjerkræraad og Dansk Landbrug tilkendegivet, at
den bør tilvejebringes den fornødne
telsen af grænseværdier for PAH, men man finder, at der forin
videnskabelige dokumentation.
laget og giver udtryk for, at regule-
Coop Danmark A/S og Coop Norden AB kan ikke tiltræde fors
strien. Man udtrykker bekymring
ring bør ske som information og vejledning til forbrugerne og indu
bliver umuligt at opretholde traditi-
for, om konsekvensen af forslaget vil være, at det efterfølgende
e bør overvejes fastsættelse af grænse-
onelle produktionsformer. Det foreslås endvidere, at der tillig
værdier for korn og kornprodukter.
ærdien for PAH i fødevarer til spæd-
Forbrugerrådet støtter principielt forslaget, men finder grænsev
s et tilstrækkeligt datagrundlag. For-
og småbørn sat alt for højt og anfører, at der bør tilvejebringe
ukter og kaffe tillige undersøges, idet
brugerrådet anmoder om, at andre fødevarer som kornprod
lede indtag af PAH.
disse produkter antages at kunne bidrage væsentligt til det sam
sk Dambrugerforening samt Fødeva-
Danmarks Fiskehandlere, De Samvirkende Købmænd og Dan
den, men anbefaler, at der ikke fore-
relndustrien støtter generelt en forbedring af fødevaresikkerhe
kelig videnskabelig dokumentation, idet
tages regulering på området, førend der foreligger tilstræk
ærker, at med en vedtagelse af for-
nuværende data er for usikre. Danmarks Fiskehandlere bem
de
forbrugerne med traditionelle røgede
slaget i sin nuværende form, kan det blive umuligt at forsyne
fiskehandlerne.
produkter, hvilket kan have uoverskuelige konsekvenser for
t af Fødevaredirektoratets kort-
bemærkes, at ovenstående høringssvar er afgivet før resultate
Det
og fiskeprodukter forelå.
lægningsprojekt om indhold i PAH i udvalgte røgede kød-
Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Euro
paudvalg.
Side 6/6