Fødevarestyrelsen 20. oktober 2004 J.nr.: 2004-20-261-00296/BMK   Notat om metoden til risikovurdering af tilsætning af vitaminer og mineraler til fødevarer Ved behandlingen af en konkret ansøgning om tilsætning af vitaminer og mineraler foretages en vurdering af, om denne berigelse vil kunne bevirke en overskridelse at den øvre sikre grænse (UL) for det enkelte vitamin eller mineral. Denne øvre sikre grænse er fastsat af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA). Vurderingen foretages på den måde, at man sammenholder det forventede indtag af vitaminer og mineraler fra den konkrete berigelse med indtaget fra alle kilder til vitaminer og mineraler. Danmarks Fødevareforskning har i den forbindelse udviklet en metode til at sikre, at UL, ikke overskrides i takt med, at der kommer flere berigede produkter. Danmarks Fødevareforsknings metode inddrager dermed nuværende og forventede fremtidige berigelser.   Fra kostundersøgelsen fra 1995 har Danmarks Fødevareforskning viden om danskernes samlede indtag af vitaminer og mineraler fra kosten. Når data fra kostundersøgelsen for årene 2000-2002 foreligger ultimo 2004, vil disse blive anvendt. Fra forskellige undersøgelser har man oplysninger om, at anslået halvdelen af den voksne befolkning og over halvdelen af børnene dagligt spiser en multivitamintablet. Bidrag herfra inddrages derfor i beregningen. Metoden tager højde for forskelle mellem aldersgruppers næringsstofindtagelse og for den større følsomhed hos børn og unge, der er for negative virkninger af indtagelse af for store mængder næringsstoffer. Man har inddelt befolkningen i fem forskellige aldersgrupper af børn samt på en gruppe,  yngre mænd, som er den gruppe blandt de voksne, der har højeste energiindtag i forhold til deres vægt.    Metoden til beregning er følgende: Forskellen mellem den øvre sikre grænse for det pågældende vitamin eller mineral og det indtag, som hidrører fra kosten, beregnes. Denne forskel er den mængde, der potentielt er til rådighed for berigelse. Man antager, at på sigt kan ca. 25% af det totale energiindtag komme fra berigede fødevarer. Mængden fordeles mellem forskellige fødevaregrupper på en sådan måde, at der ikke er
risiko for at overskride det øvre sikre indtag.  Fordelingen foretages ligeligt efter energiindhold på de grupper af fødevaregrupper, der er egnet til berigelse. I beregningerne indgår, at man spiser en multivitamin-mineraltablet, den mest almindelige, der indeholder 100% af den anbefalede daglige tilførsel (ADT). Der udarbejdes budgetvurderinger for 5 forskellige aldersgrupper af børn samt for de yngre mænd, der er dem blandt de voksne, der har det højeste energiindtag i forhold til deres vægt. Herudfra vælges den maximalt acceptable mængde, der kan tilsættes pr.100 kcal i en fødevarer, idet der tages hensyn til den mest sårbare gruppe.