Fødevarestyrelsen
20. oktober 2004
J.nr.: 2004-20-261-00296/BMK
Notat
om
metoden til risikovurdering af tilsætning af vitaminer og mineraler til fødevarer
Ved behandlingen af en konkret ansøgning om tilsætning af vitaminer og mineraler
foretages en vurdering af, om denne berigelse vil kunne bevirke en overskridelse at den
øvre sikre grænse (UL) for det enkelte vitamin eller mineral. Denne øvre sikre grænse er
fastsat af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA). Vurderingen foretages
på den måde, at man sammenholder det forventede indtag af vitaminer og mineraler fra
den konkrete berigelse med indtaget fra alle kilder til vitaminer og mineraler. Danmarks
Fødevareforskning har i den forbindelse udviklet en metode til at sikre, at UL, ikke
overskrides i takt med, at der kommer flere berigede produkter. Danmarks
Fødevareforsknings metode inddrager dermed nuværende og forventede fremtidige
berigelser.
Fra kostundersøgelsen fra 1995 har Danmarks Fødevareforskning viden om danskernes
samlede indtag af vitaminer og mineraler fra kosten. Når data fra kostundersøgelsen for
årene 2000-2002 foreligger ultimo 2004, vil disse blive anvendt. Fra forskellige
undersøgelser har man oplysninger om, at anslået halvdelen af den voksne befolkning og
over halvdelen af børnene dagligt spiser en multivitamintablet. Bidrag herfra inddrages
derfor i beregningen. Metoden tager højde for forskelle mellem aldersgruppers
næringsstofindtagelse og for den større følsomhed hos børn og unge, der er for negative
virkninger af indtagelse af for store mængder næringsstoffer. Man har inddelt
befolkningen i fem forskellige aldersgrupper af børn samt på en gruppe, yngre mænd,
som er den gruppe blandt de voksne, der har højeste energiindtag i forhold til deres vægt.
Metoden til beregning er følgende:
Forskellen mellem den øvre sikre grænse for det pågældende vitamin eller mineral og
det indtag, som hidrører fra kosten, beregnes. Denne forskel er den mængde, der
potentielt er til rådighed for berigelse.
Man antager, at på sigt kan ca. 25% af det totale energiindtag komme fra berigede
fødevarer.
Mængden fordeles mellem forskellige fødevaregrupper på en sådan måde, at der ikke er