NOTAT TIL FOLKETINGET EUROPAUDVALG om forslag til Kommissionens forordning om ændring af bilag VI i Rådets foror dning (EØF) Nr. 2092/91 af 24. juni 1991 om økologisk produktionsmetode for landbrugspro- dukter og om anvendelse heraf på landbrugsprodukter og levned smidler. Dok.: 4575/AGRI/2001-rev 7 Kommissionen har den 1. oktober 2004 fremsendt revideret forslag til Kommissionens for- ordning om ændring af bilag VI, del A og B i Rådets forordning (EØF) Nr. 2092/91 af 24. juni 1991 om økologisk produktionsmetode for landbrugsprodukter og om anvendelse heraf på landbrugsprodukter og levnedsmidler. Det forventes, at forslaget tidligst vil blive sat til af- stemning i Den Stående Komité   for Økologisk Landbrug i januar 2005. Der er med det foreliggende forslag tale om en ændring af forordningens bilag VI,  således at det kommer til at omfatte økologiske fødevarer af animalsk oprindelse. Endvidere omfatter forslaget bestemmelser om brug af sulfit til cider og frugtvin hertil kommer diverse tilføjelser og udeladelser. Økologiforordningens bilag VI omfatter ingredienser, herunder tilsætningsstoffer og tekniske hjælpestoffer, der må tilsættes eller anvendes under forarbejdningen af øk ologiske fødevarer ud over de økologiske landbrugsingredienser. Forslaget vil betyde en forøgelse af antallet af tilsætningsstoffer, der i dag er tilladt i økologi- ske animalske fødevarer i henhold til de danske regler. Stofferne er dog tilladt til konventio- nelle fødevarer, og ændringen vil ikke generelt berøre beskyttelsesniveauet i Danmark. Det er den danske regerings holdning, at listen over tilladte tilsætningsstoffer, i overensstem- melse med de danske principper for tilsætningsstoffer for økologiske fødevarer, bør holdes så kort og restriktiv som muligt, og på dette grundlag vil forhandlingerne fortsat bl ive ført. Danmark er mere restriktiv over for en udvidelse af listen over tilladte tilsætningsstoffer end resten af medlemslandene. Det forventes, at der er et kvalificeret flertal for forslaget. Regeringen agter på denne baggrund at tilslutte sig forslaget, under forudsætning af,   Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender Den 13. januar 2005
2 - at nitrit og nitrat ikke bliver tilladt til anvendelse i økologiske kødprodukter, Herudover vil regeringen arbejde for, - at  bilag VI, del A og B, i overensstemmelse med de danske principper for tilsætningsstof- fer til økologiske fødevarer, holdes så kort og restriktiv som muligt, heru nder; - at farvestofferne udgår eller bliver afgrænset så præcist som muligt, og - at det højst bliver tilladt at tilsætte 50 mg sulfit/l cider.
3 AKTUELT NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til Kommissionens forordning om ændring af bilag VI i Rådets foror d- ning (EØF) Nr. 2092/91 af 24. juni 1991 om økologisk produktionsmetode for lan d- brugsprodukter og om anvendelse heraf på landbrugsprodukter og levnedsmidler. Dok.: 4575/AGRI/2001-rev 7 Baggrund Kommissionen har den 1. oktober 2004 fremsendt revideret forslag til Kommissionens for- ordning om ændring af bilag VI, del A og B i Rådets forordning (EØF) Nr. 2092/91 af 24. juni 1991 om økologisk produktionsmetode for landbrugsprodukter og om anvendelse heraf på landbrugsprodukter og levnedsmidler. Forslaget er fremsat med hjemmel i Rådets forordning nr. 2092/91 af 24. juni 1991 om økol o- gisk produktionsmetode for landbrugsprodukter og om angivelse heraf på landbrugsprodukter og levnedsmidler (herefter ”økologiforordningen”), særligt artikel 5(8) og 13, anden tanke- streg. Økologiforordningen er senest ændret ved Kommissionens forordning (EF) Nr. 1481/2004 af 19. august 2004. Forslaget behandles i en forskriftskomitéprocedure (1999/468/EF art.5) i Den Ståe  nde Komité for Økologisk Jordbrug. Hvis der er kvalificeret flertal, udsteder Kommissionen forordningen. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionen sagen for Rådet og underretter samtidig Europa-Parlamentet. Rådet kan med kvalificeret flertal vedtage forslaget  uændret   eller udtale sig mod det. Hvis der er kvalificeret flertal imod forslaget, skal Kommissionen behandle sagen på ny. Handler Rådet ikke inden en frist på højst tre måneder, kan Kommiss    i- onen udstede forordningen. Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender Den 13. januar 2005
4 Nærhedsprincippet Der er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derfor regeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærheds- princippet. Formål og indhold Der er med det foreliggende forslag tale om en ændring af forordningens bilag VI, del A og B. Økologiforordningens bilag VI omfatter ingredienser, herunder tilsætningsstoffer og tekniske hjælpestoffer, der må tilsættes eller anvendes under forarbejdningen af øk ologiske fødevarer ud over de økologiske landbrugsingredienser. Med forslaget kommer disse bestemmelser også til at gælde for de animalske produkter. Hertil kommer tilføjelser vedrørende brug af sulfit til cider og frugtvin samt diverse andre tilføjelser og udeladelser. Kriterier for at optage stofferne i bilag VI del A og B findes i Kommissionens forordning (EØF) nr. 207/931. Ifølge denne kan der kun medtages tilsætningsstoffer og tekniske hjælpe- stoffer, uden hvilke det har vist sig umuligt at fremstille eller sikre holdbarheden af de pågæ l- dende levnedsmidler. I det følgende nævnes de væsentlige nye bestemmelser: Der foreslås tilladt  vegetabilsk kul og anattoekstrakter som farvestoffer til specifikke oste og ostetyper. Det foreslås tilladt at tilsætte sulfit til frugtvin, cider m.v. med en restmængde på højst 50 mg SO2 /l, dog til visse typer cider højst 100 mg SO2/l. (I druevin fremstillet ud fra økologiske druer er sulfitanvendelse tilladt jf. vinforordningerne) Endelig foreslås det tilladt at tilsætte  nitrat eller nitrit til kødprodukter i en samlet mængde på højst 80 mg/kg beregnet som tilsat mæn gde og 50 mg/kg beregnet som restmængde. Stof- ferne må kun bruges, hvis det over for den kompetente myndighed har været ti lfredsstillende demonstreret, at der ikke er teknologiske alternativer, der giver den samme fødevaresikkerhed og/eller tillader bevaring af særlige karakteristika ved produktet. Tilføjelsen af de to stoffer på listen skal revurderes før den 31. december 2007 set i lyset af udviklingen i videnskabelig vi- den og teknologi. 1 Kommissionens forordning (EØF) Nr. 207/93 af 29. januar 1993 om fastlæggelse af indholdet af bilag VI til Rådets forordning (EØF) nr. 2092/91 om økologisk produktionsmetode for landbrugsprodukter og om anvendelse heraf på landbrugsprodukter og levnedsmidler og om gennemførelsesbestemmelser til artikel 5, stk. 4, til nævnte forordning, senest ændret ved Kommissionens Forordning (EF) Nr. 2020/2000 af 25. september 2000.
5 Udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget. Gældende dansk ret Anvendelse af tilsætningsstoffer og tekniske hjælpestoffer til fremstilling af økologiske ani- malske fødevarer er ikke harmoniseret, og området er reguleret ved bekend tgørelse nr. 761 af 14. august 2000 om økologiske fødevarer m.v. Stoffer til økologiske vegetabilske produkter er reguleret ved økologiforordningen. Forslaget nødvendiggør ophævelse af det nuværende bilag 1 i bekendtgørelse nr. 761 af 14. august 2000 om økologiske fødevarer m.v., da bilag VI i økologiforordningen er umiddelbart gældende i medlemslandene. Området vil så være fuldt harmoniseret også for animalske øk   o- logiske fødevarer. Konsekvenser Med hensyn til nitrit og nitrat skønnes det, at der vil være mange produkter, hvor det kan do- kumenteres, at kødprodukterne ikke på an den vis vil kunne opnå den  samme fødevaresikker- hed eller bevare den karakteristiske farve eller smag.   Forslaget vil betyde en forøgelse af antallet af tilsætningsstoffer, der i dag er tilladt i økologi- ske animalske fødevarer i henhold til de danske regler. Stofferne er dog tilladt til konventio- nelle fødevarer, og ændringen vil ikke generelt berøre beskyttelsesniveauet i Danmark. Forslaget har ikke statsfinansielle konsekvenser. Høring Fødevarestyrelsen har i flere omgang udsendt forslaget i høring hos en række organisationer og i §2-udvalget (landbrug) og Det Rådgivende Fødevareudvalg. Forbrugerrådet  mener generelt, at både mængden og antallet af tilladte tilsætning sstoffer bør begrænses mest muligt. Specifikt finder rådet tilstedeværelsen af natrium nitrit og kaliumnitrat (E250 og E252) problematisk, da disse stoffer kan medføre dannelse af kræftfremkaldende ni- trosaminer. Forbrugerrådet anerkender dog, at der i visse lande kan være et særligt behov for anvendelse af disse stoffer af hensyn til fødevaresikkerheden. Dette problem bør imidlertid imødegås af dispensationer frem for produktspec ifikke tilladelser. Landbrugsrådet, FødevareIndustrien, Dansk Landbrug,  Økologisk Landsforening, Det danske Fjerkræraad og Kødbranchens Fællesråd (samt tidligere Lan dsforeningen for Biodynamiske Jordbrug) har i fælles breve skrevet, at organisationerne overordnet mener, at
6 der skal anvendes så få tilsætningsstoffer som muligt i økologiske fødevarer. Der er fortsat behov for at udvikle økologiske produkter, men det er nødvendigt at have en overordnet di- skussion om, hvorvidt alle traditionelle produkter skal have en økologisk variant, hvis det kræver brug af særlige tilsætningsstoffer. Organisationerne mener, at der skal skabes lige kon- kurrencevilkår inden for EU, og at  der skal arbejdes for et velfungerende indre økologisk mar- ked. En vurdering fra de enkelte medlemsstater om hvorvidt brugen af f.eks. nitrit kan godtgø- res, vil bevirke ulige konkurrencevilkår i eksportøjemed. Mejeriforeningen mener, at der er uklarheder i forbindelse med eksport, både når et konkret stof er tilladt i eksportlandet men ikke i modtagerlandet, og når et konkret stof ikke er lovligt i produktionslandet, men er det i modtagerlandet. Danske Slagterier har ingen indvendinger mod den tilladte mængde natriumnitrit og natri- umnitrat, men mener ikke, at disse tilsætningsstoffer kun må ”benyttes, hvis det over for my n- dighederne er godtgjort, at der ikke findes et teknologisk alternativ, der giver den samme sundhedsgaranti og/eller gør det muligt at bevare produktets specifikke kendetegn”. EFSA har godtgjort, at der i øjeblikket ikke kan anvises et alternativ til natriumnitrit til kødprodukter. COOP Danmark bemærker, at farvestoffer, sulfit, nitrit og nitrat ikke er acceptable tilsæt- ningsstoffer til økologiske produkter. Særligt de sidstnævnte stoffer må stå i et andet lys, efter at Danmark har vundet sagen ved EF-Domstolen med begrundelse i beskyttelse af folkesund- heden. NOAH mener, at det er totalt uacceptabelt, at nitrit og nitrat kan benyttes i økologisk kødpro- duktion, idet dette vil underminere den økologiske tankegang og dermed markedet for disse produkter. SID er principielt tilhængere af, at der anvendes så få hjælpestoffer o.l. som muligt i økol  o- gisk produktion, og man kan derfor ikke støtte de dele af ændringerne, der indebærer forøget anvendelse. NNF mener, at anvendelsen af denne type stoffer bør/skal begrænses mest muligt. Økonoma- foreningen har bemærket, at de er særdeles betænkelige ved det stillede forslag, da de er af den opfattelse, at forslaget vil medføre en udvanding af de danske økologiregler.     Holdning Vedrørende den danske holdning Det er den danske regerings holdning, at listen over tilladte tilsætningsstoffer, i overensstem- melse med de danske principper for tilsætningsstoffer for økologiske fødevarer, bør holdes så kort og restriktiv som muligt, og på dette grundlag vil forhandlingerne fortsat bl ive ført.
7 Vedrørende andre landes holdninger Danmark er mere restriktiv over for en udvidelse af listen over tilladte tilsætningsstoffer end resten af medlemslandene. Det forventes, at der er et kvalificeret flertal for forslaget. Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg Der er fremsendt grundnotat af 26. marts 2001 til Folketingets Europaudvalg.