Fødevarestyrelsen 29.11.2004 J.nr.: 2004-20 - 24 - 01679 / CAM/SBR Notits om dansk handlingsplan ved BSE-smitte i fransk ged Baggrund Med brev af 16. november 2004 fra Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender vedlagt Fødevarestyrelsens notat af  12. november 2004 blev Folketingets Udvalg for Fødevarer, Lan d- brug og Fiskeri orienteret om en begrundet formodning om BSE i en fransk ged. BSE hos får og ged adskiller sig fra BSE hos kreaturer ved formentlig at kunne smitte fra dyr til dyr og ved at smitstoffet er mere udbredt i kroppen, hvilket gør det vanskeligt at fjerne risikom a- teriale. Der er begrundet formodning om BSE i en fransk ged. Såfremt denne formodning b e- kræftes, er det fø   rste gang, at der er konstateret BSE i får eller geder under produk tionsforhold. Der er aldrig påvist TSE -sygdomme hos får eller ged i Danmark, og Danmark har etabl eret en EU-godkendt, udvidet overvågning af disse sygdomme. Resultaterne af undersøgelserne foretaget i Frankrig er forelagt en ekspertkomite nedsat af Fæ   l- lesskabets referencelaboratorium (CRL) i Weybridge, UK. På møde i CRL ekspert gruppen i Bruxelles den 25. november 2004 besluttede ekspertgruppen, at der skal foretages yderligere un- dersøgelser, før det kan be  - eller afkræftes, om er der tale om BSE. Der kan   forventes en endelig konklusion i slutningen af januar 2005. Videnskabelig vurdering af fødevaresikkerheden EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet) har afgivet en udtalelse den 26. n   ovember 2004 om sundhedsrisikoen ved mælk og mælkeprodukter fr a geder. I udtalelsen er angivet fø l- gende: At det er usandsynligt, at mælk og mælkeprodukter fra klinisk raske geder u dgør nogen risiko for forbrugerne, uanset dyrenes geografiske oprindelse. EFSA understreger, at det er en forudsætning, at mælken er fra k linisk raske dyr. Ude- lukkelse af mælk fra dyr med yverbetændelse vil minimere den potentielle risiko. I en ledsagende pressemeddelelse er det anført, at der p.t. er utilstrækkelig viden til at give nye udtalelser om risikoen ved kød og kø  dprodukter fra geder. EFSA anbefaler, at der gennemføres den nødvendige forskning.
Side 2/2 Konklusioner Danmark agter på EU -niveau at følge situationen nøje og arbejde for, at der tages de nødvendige forholdsregler. Danmark vil arbejde for, at der etableres fælles EU  -regler for de beskyttelsesfor- anstaltninger, der iværksæ ttes, således at forbrugerne beskyttes bedst muligt uanset fødevarernes oprindelse. Danmark vil desuden arbejde for, at der gennemføres vurderinger af risikoen for BSE i f å re- og gedepopulationen i EU-lande og tredjelande, samt arbejde for, at overvågningen for BSE af såvel gede- som fårepopulationerne udvides i la nde, hvor TSE/scrapie er påvist hos får eller geder. Med hensyn til den aktuelle danske situation vil Fødevarestyrelsen fortsat holde TSE -situationen i den danske bestand af geder og får under nøje overvågning. Under hensyn til den gunstige u   d- vikling i BSE-forekomsten hos kvæg i Danmark og til, at TSE indtil nu ikke har været konstat e- ret hos får og geder i Danmark, vurderer Fødevarestyrelsen, at de  r p.t. ikke er behov for at indfø- re yderligere forholdsregler for produkter fra danske får og geder, idet risikoen for forbrugerne er yderst minimal. Med henvisning til udtalelsen fra EFSA om, at det er usandsynligt, at mælk og mælkeprodukter fra klinisk raske geder udgør nogen risiko for forbrugerne, uanset dyrenes geografiske oprinde l- se, vurderer Fødevarestyrelsen, at der ikke er risiko ved at drikke mælk eller spise de mælkepr o- dukter, der er på markedet, uanset fødevarernes oprindelse. Hele den besætni  ng i Frankrig, hvor den mistænkte ged er opdrættet, er a flivet. Der er således ikke produkter fra denne besætning på markedet. Alle voksne dyr i besætningen blev undersøgt for TSE, og der blev ikke fundet yderligere mistanke om smitte. Fødevarestyrelsen vu rderer der- for, at risikoen for forbrugerne p.t. er yderst minimal ved at spise gedekød og pr odukter heraf, som er på markedet, uanset fødevarernes o  prindelse.