Fødevarestyrelsen
29.11.2004
J.nr.: 2004-20
-
24
-
01679 / CAM/SBR
Notits
om
dansk handlingsplan ved BSE-smitte i fransk ged
Baggrund
Med brev af 16. november 2004 fra Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender vedlagt
Fødevarestyrelsens notat af 12. november 2004 blev Folketingets Udvalg for Fødevarer, Lan d-
brug og Fiskeri orienteret om en begrundet formodning om BSE i en fransk ged.
BSE hos får og ged adskiller sig fra BSE hos kreaturer ved formentlig at kunne smitte fra dyr til
dyr og ved at smitstoffet er mere udbredt i kroppen, hvilket gør det vanskeligt at fjerne risikom a-
teriale. Der er begrundet formodning om BSE i en fransk ged. Såfremt denne formodning b e-
kræftes, er det fø rste gang, at der er konstateret BSE i får eller geder under produk tionsforhold.
Der er aldrig påvist TSE -sygdomme hos får eller ged i Danmark, og Danmark har etabl eret en
EU-godkendt, udvidet overvågning af disse sygdomme.
Resultaterne af undersøgelserne foretaget i Frankrig er forelagt en ekspertkomite nedsat af Fæ l-
lesskabets referencelaboratorium (CRL) i Weybridge, UK. På møde i CRL ekspert gruppen i
Bruxelles den 25. november 2004 besluttede ekspertgruppen, at der skal foretages yderligere un-
dersøgelser, før det kan be - eller afkræftes, om er der tale om BSE. Der kan forventes en endelig
konklusion i slutningen af januar 2005.
Videnskabelig vurdering af fødevaresikkerheden
EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet) har afgivet en udtalelse den 26. n ovember
2004 om sundhedsrisikoen ved mælk og mælkeprodukter fr
a geder. I udtalelsen er angivet fø l-
gende:
At det er usandsynligt, at mælk og mælkeprodukter fra klinisk raske geder u
dgør nogen
risiko for forbrugerne, uanset dyrenes geografiske oprindelse.
EFSA understreger, at det er en forudsætning, at mælken er fra k
linisk raske dyr. Ude-
lukkelse af mælk fra dyr med yverbetændelse vil minimere den potentielle risiko.
I en ledsagende pressemeddelelse er det anført, at der p.t. er utilstrækkelig viden til at give nye
udtalelser om risikoen ved kød og kø dprodukter fra geder. EFSA anbefaler, at der gennemføres
den nødvendige forskning.