Udkast 29.11.04 Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet I medfør af § 8 a, § 28, stk. 3, § 78, stk. 3 og 8, § 85 a, stk. 1 og 3 -5, og §§ 88, 90 og 92 i lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 151 af 10. marts 2003, som æ   ndret ved § 1 i lov nr. 495 af 9. juni 2004, fastsættes: Kapitel 1 Anvendelsesområde og definitioner § 1. Egenproducenter af elektricitet fra anlæg tilsluttet til det kollektive elforsyningsnet kan få ne   t- toafregning som nævnt i § 2 under de i stk. 2  -5 nævn  te betingelser. Stk. 2. Med egenproducenter af elektricitet forstås elforbrugere, som pr oducerer elektricitet eller varme og elektricitet med henblik på at dække eget energiforbrug, på b etingelse af, at 1) elproduktionsanlægget er 100   pct. ejet af forbrugeren, jf. dog stk. 3 og 4, og 2)    elproduktionsanlægget er beliggende på forbrugsstedet, jf. dog stk. 4. Stk. 3. Hvis et kraft-varme-anlæg   beliggende på  forbrugsstedet ikke er 100 pct. ejet af elforbruge- ren, ydes der nettoafregning for elforbrugerens egetforbrug af elektricitet fra anlægget   på betingelse af, 1) at anlægget er nettilsluttet senest den   12. april 2000, og 2) at elforbrugeren senest på denne dato har indgået en leasingaftale   eller anden finansiel aftale om rådighed over  anlægget og fortsat h  ar en sådan  aftale. Stk. 4. Hvis et kraft-varme-anlæg leverer varme til flere erhvervsvirksomheder gennem direkte varmeforsyningsnet, ydes der uanset anlæggets beliggenhed nettoafregning for virksomhedernes egetforbrug af elektricitet fra anlægget på betin   gelse af, 1) at anlægget er nettilsluttet senest den   12. april 2000 og 3)    at anlægget ejes af en eller flere af de pågældende erhvervsvirksomheder. Stk. 5. Der kan kun ydes nettoafregning til elektricitet produceret på en vindmølle, hvis vindmø   l- len er tilsluttet til egen forbrugsinstallation. Kapitel 2 Nettoafregning af egenproduktion § 2. Egenproducenter, som opfylder betingelserne i § 1 for at få nettoafregning, og  som modtog nettoafregning den 31. december 2004 eller indgiver anmodning om nettoafregnin gefter denne d a- to, skal kun betale pristillæg efter §§ 56  -58 b i elforsyningsloven i forhold til det e lforbrug, som de aftager gennem det kollektive elforsyningsnet ifølge måling som nævnt i § 4. § 3. Der ydes nettoafregning i et kalenderår ad gangen . Anmodning om at modtage nettoafregning og at fortsætte nettoafregning   i det følgende kalenderår   indgives til den systemansvarlige virksom- hed. Stk. 2. Anmodning om nettoafregning for et nyt elproduktionsanlæg   skal ske senest en måned før den forventede nettilslutning. Stk. 3. Anmodning om overgang til nettoafregning for et bestående anlæg    indgives inden den fø r- ste dag i måneden forud for påbegyndelsen af nettoafregningen.
Stk. 4. Anmodning om fortsættelse af igangværende nettoafregning i det følgende  kalenderår in d- gives inden den 1. december. Kapitel 3 Opgørelse  og måling  af elproduktion og forbrug § 4. Nettoafregningen beregnes på timebasis  på grundlag af målt   produktion af elektricitet og målt levering af elektricitet til og fra elforsyningsnettet. Stk. 2. Ved flere forbrugere tilsluttet til et elproduktionsanlæg som nævnt i § 1, stk. 4, beregnes nettoafregningen for de pågældende elforbrugere    under èt. § 5. Målinger, der er nødvendige for   nettoafregning, skal udføres af netvirksomheden ved hjælp af netvirksomhedens egne målere. Måleudstyr skal være i overensstemmelse med gældende forskrifter fra den systemansvarlige virksomhed, og målingerne skal registreres med det tidsopgørels  esinterval, der er standard i det pågældende sammenhængende elforsyningssystem. Stk. 2. Udgifterne til de i stk. 1 nævnte målinger, herunder udgifter til opsætning af de nødvendige målere, og til udførelsen af de nødvendige målinger samt administrationen forbundet hermed, skal afholdes af egenproducenten. Kapitel 4 Oplysningspligt og retningslinier § 6.En egenproducent skal underrette den systemansvarlige virksomhed om alle forhold af bety  d- ning for berettigelsen til at få nettoafregning og fastsættelsen af størrelsen af afregningen. Underre t- ningen skal ske, så snart pågældende forhold er indtruffet, eller fra det tidspunkt, hvor elproducen- ten er blevet bekendt med, at forholdet vil indtræffe. § 7.Den systemansvarlige virksomhed fastsætter retningslinier for 1) indgivelse af anmodning om nettoafregning og behandling af anmodningen, herunderformkrav til anmodningen og frister for behandlingen, 2) underretning til berørte parter om, at der ydes nettoafregning, 3) beregning af nettoafregning efter § 4, herunder at egenproducenten skal meddele nærmere a  n- givne oplysninger til brug for beregninger, og 4)    måling efter  §5. Stk. 2. Retningslinierne indsendes til Energistyrelsens forudgående godkendelse. Stk. 3. Den systemansvarlige virksomhed udsender godkendte retningslinier til ansøgere om ne t- toafregning og elproducenter, der modtager nettoafregning. Kapitel 5 Afgørelser og klageadgang § 8. Den systemansvarlige virksomhed træffer afgørelse om 1) berettigelse til at modtage nettoafregning efter § 1 og overholdelse af frister for anmodning ef- ter § 3, og 2)    fastsættelse af størrelsen af nettoa   fregning efter §§ 2 og 4. Stk. 2. Den systemansvarlige virksomheds afgørelser som nævnt i stk. 1, nr. 1   , kan påklages til Energistyrelsen.
Stk. 3. Den systemansvarlige virksomheds afgø relser som nævnt i stk. 1, nr. 2  , kan påklages til Energitilsynet. § 9. Energistyrelsen træffer afgør   else om forhold som nævnt i § 8  , stk. 2, og godkender retningsli- nier som nævnt i § 7  , stk. 2. Stk. 2. Energistyrelsens afgørelser efter § 8 , stk. 2, kan indbringes for Energiklagenævnet. Afg  ø- relserne kan ikke påklages til økon  omi- og erhvervsministeren. Stk. 3. Energistyrelsens afgørelser efter § 7 , stk. 2, kan ikke påklages til anden administrativ my n- dighed. § 10. Energitilsynets afgørelser efter § 8 , stk. 3, kan påklages til Energiklagenævnet. § 11. Klage som nævnt i §   8, stk. 2 og 3, § 9, stk. 2, og § 10 indgives skriftligt senest 4 uger e fter, at afgø Kapitel 6 Straffebestemmelser § 12. Med mindre højere straf er forskyldt efter anden lovgivning, straffes med bøde den, som a  f- giver urigtige oplysninger om forhold, hvorom vedkommende er forpligtet til at give oplysninger efter bestemmelser i denne bekendtgørelse, eller undlader at afgive sådanne oplysninger. Stk. 2. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffel   o- vens 5. kapitel. Kapitel 7 Ikrafttrædelse m.v. § 13. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. januar 2005. Stk. 2. Samtidig ophæves bekendtgørelse nr. 759 af 24. august    2001 om afregningsmuligheder for egenproducenter af el. Stk. 3. Anmodninger om nettoafregning med virkning fra den 1. januar eller 1. februar 2005, som er indgivet i medfør af § 7, stk. 2, i bekendtgørelse nr. 759 af 24. august 2001 om afregningsmuli  g- heder for egenproducenter af el, er fortsat gældende   uanset stk. 2.