7. oktober 2004

J.nr.: 0211001/21004-0002

Ref.: Bak

 

 

 

ENERGISTYRELSEN

Amaliegade 44

1256 København K

 

Tlf            33 92 67 00

Fax          33 11 47 43

CVR-nr.   59 77 87 14

ens@ens.dk

www.ens.dk

 

ØKONOMI- OG

ERHVERVSMINISTERIET

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til høringsparterne

 

 

Hermed vedlægges udkast til Bekendtgørelse om indtægtsrammer for netvirksomheder og regionale transmissionsvirksomheder omfattet af elforsyningsloven.

 

Bekendtgørelsen skal udmønte regeringens aftale med et flertal af Folketingets partier om fremtidssikring af energiinfrastrukturen af 29. marts i år og regeringens aftale med Elfor af samme dato om kapitalforhold i elsektoren. Bekendtgørelsen skal efter planen have virkning fra 1. januar 2005.

 

Med aftalerne af 29. marts 2004 var parterne enige om, at der skal indføres en ny prisregulering, som skal sikre, at priserne ikke stiger som følge af ophævelsen af den hidtidige skelnen mellem fri og bunden kapital. Det fremgår af aftalerne, at nettarifferne, regnet som et gennemsnit i faste priser, ikke må stige sammenlignet med nettarifferne pr 1. januar 2004 som følge af ophævelsen af skelnen mellem fri og bunden kapital og den øgede mulighed for forrentning, som dette indebærer.

 

Den nye bekendtgørelse tillader indregning af underdækning opgjort i virksomhedernes årsregnskaber/årsrapporter for 2003, hvis det kan ske inden for en 6-årig periode, uden at prisniveauet fra 2004 overstiges.

 

Bekendtgørelsen kan ikke fjerne et eventuelt retskrav om opgørelse og indregning af underdækning, som virksomhederne måtte have efter den hidtil gældende regulering. Der er derfor behov for en aftalebaseret løsning. Det indebærer, at det er en forudsætning for ikraftsættelsen af bekendtgørelsen, at virksomhederne er enige i ikke at rejse krav overfor Energitilsynet om yderligere opgørelser af fri og bunden kapital under den hidtidige lovgivning, eller om en anden afviklingsperiode end de 6 år, som bekendtgørelsen tillader. 

 

Hvis virksomhederne er enige i ikke at rejse krav, således at bekendtgørelsen kan træde i kraft, vil den gældende prisregulering, herunder den nuværende skelnen mellem fri og bunden kapital, blive ophævet.

 

Eventuelle bemærkninger til udkastet til bekendtgørelse bedes fremsendt til Energistyrelsen, att. Kristine Bak ([email protected]). De skal være styrelsen i hænde senest fredag den 22. oktober 2004.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Knud Pedersen